Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis invigde den nya utställningen tillsammans med Celine. Till höger syns Exploratoriets vd Staffan Åkerlund. Foto: Elin Brännström.

Unik upplevelseutställning om funktionsnedsättningar invigd i Skellefteå

När Skellefteå vann Access City Award 2023 och utsågs till Europas mest tillgängliga stad fick socialnämnden via Rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, besluta vad vinstpengarna skulle användas till. Valet föll på att skapa en upplevelseutställning på Exploratoriet – och på onsdagen invigdes ”Ett Skellefteå för alla – alla funkar inte som jag”.

Utställningen är den första i sitt slag i Sverige och syftet är att lyfta fram olika funktionsnedsättningar, så att barn och unga kan få större insikter om hur det är att leva med funktionsnedsättning.

– Det känns både viktigt och roligt att besökarna genom utställningen kan få en förståelse för hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. På så sätt kan vi lära oss att alla funkar olika och tillsammans hjälpas åt för att skapa ett Skellefteå för alla, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

Upplevelseutställningen består av olika avdelningar kopplade till syn-, hörsel-, känsel- och rörelsenedsättning samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För att få en bredd på innehållet har funktionsrättsföreningar i Skellefteå varit involverade i utformningen av utställningen.

– Att få ta del av deras tankar gör att vi kan visa upp några av de reella svårigheter som personer med funktionsnedsättningar kan uppleva i sin vardag. Det gör utställningen än mer angelägen, säger Iosif Karambotis.

Besökaren kan till exempel pröva olika glasögon med de vanligaste synnedsättningarna eller uppleva hur det kan vara att vara döv eller ha tinnitus. I rörelsebanan får man med rullstol, kryckor, rullator eller vit käpp uppleva olika underlag och verklighetstrogna hinder och i ADHD-lådan kan man få en känsla för hur det kan vara att ha ADHD.

För Exploratoriet är ”Ett Skellefteå för alla – alla funkar inte som jag” den första utställningen med ett lite annat fokus, men målet är detsamma som för övriga utställningar: Att genom upplevelser bidra till nyfikenhet och kunskap. Framöver kommer det också finnas ett skolprogram kopplat till utställningen.

– Den här utställningen kompletterar våra andra utställningar inom naturvetenskap och teknik på ett utmärkt sätt och på Exploratoriet är vi måna om att vara tillgängliga för alla besökare, och vad passar då bättre att få en utställning som visar på vikten av just det, säger Staffan Åkerlund, vd för Exploratoriet.

Relaterat:

Senast uppdaterad: