Skellefteå satsar på hälsoinformatörer för att förebygga cancer

Skellefteå kommun deltar i ett nytt projekt som syftar till att förebygga cancer genom att minska skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället. Genom ett samarbete med Regionalt cancercentrum norr (RCC Norr) kommer lokala hälsoinformatörer att rekryteras och utbildas för att sprida kunskap om hälsosamma levnadsvanor och vikten av att delta i screeningprogram.

– Det känns värdefullt och viktigt att få möjligheten att göra detta tillsammans med Regionalt cancercentrum norr. Med det här upplägget stärker vi folkhälsan i Skellefteå kommun. Det är viktigt både för individen och för samhället, säger Kenneth Fahlesson, ordförande i Folkhälsorådet vid Skellefteå kommun.

Forskning visar att många cancerfall kan förebyggas genom sunda levnadsvanor och tidig upptäckt via screening. Trots detta finns stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper när det gäller risken att insjukna och dö i cancer. Exempelvis har personer med sämre socioekonomiska förutsättningar högre risk både att drabbas av och avlida i sjukdomen.

För att möta denna utmaning kommer Skellefteå kommun att testa arbetssättet med hälsoinformatörer, där personer med lokal förankring och ofta flerspråkig bakgrund utbildas för att sprida information till invånare i sina nätverk. Deras uppdrag blir att lyfta fram hur goda levnadsvanor kan minska risken för cancer och att uppmuntra till deltagande i screeningprogram.

RCC Norr kommer att använda sig av lokalt rekryterade personer som utbildas till hälsoinformatörer. De kan, tack vare sin goda lokala anknytning, nå människor på ett relevant och effektivt sätt. Hälsoinformatörerna kommer att ha i uppdrag att sprida kunskap hos invånare i sitt närområde om hur de kan minska risken för cancer genom goda levnadsvanor och vikten av att delta i den cancerscreening som erbjuds. På sikt kan det bidra till att minska skillnaderna och öka kunskapen om cancerprevention och tidig upptäckt.

Skellefteå kommun har sedan tidigare erfarenhet av att arbeta med folkhälsoinsatser, bland annat genom att erbjuda HPV-vaccination på arbetstid för kvinnor i åldern 23–30 år. Nu tas ytterligare ett steg för att stärka förebyggande insatser inom cancerområdet.

Läs mer om projektet - https://cancercentrum.se/norr/vara-uppdrag/prevention-och-tidig-upptackt/projekt-halsoinformatorer-i-norr/ Länk till annan webbplats.

Projektet har redan startat i Region Jämtland Härjedalen samt Östersunds och Skellefteå kommun. Under våren kommer de två återstående kommunerna att väljas ut, en i Region Norrbotten och en i Region Västernorrland.

Hälsoinformatörer kommer att rekryteras i samarbete med kommunerna, arbeta på uppdrag av RCC Norr och få arvode och utbildning via RCC. De får också tillgång till informationsmaterial som de kan använda i mötet med invånare och de planerar sina aktiviteter i samråd med RCC Norr.

Arbetssättet med hälsoinformatörer är framtaget av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och startades upp i Botkyrka kommun för tio år sedan, men kommer att anpassas till regionala och lokala förutsättningar i norr. Projektet finns med i cancerplanen för den norra sjukvårdsregionen 2025-2028 och pågår till augusti 2026. Överenskommelsen med region Jämtland Härjedalen avseende hälsoguiderna gäller för år 2025. Projektet är även en del av Sveriges bidrag till EU-projektet Joint Action Prevent NCD.

Relaterat:

Senast uppdaterad: