Nattens okända hjältar

Samtal kan göra skillnad. Det vet nystartade Natteamet som lugnar och tryggar omkring 90 brukare som behöver stöttning på natten när ingen annan finns tillgänglig.

– Det är ett givande arbete och det känns väldigt bra att brukaren är gladare och bättre till mods när vi pratat, säger Mikael Lundberg, stödassistent. 

Många vet kanske inte om att verksamheten finns. Det som först startade som ett projekt inom Stöd och service har nu blivit en permanent verksamhet inom Socialkontoret. I maj 2020 drog Natt-teamet igång som ett stöd till socialpsykiatrin och LSS-boenden som erbjuder särskild service för vuxna. Teamet består av sex, snart sju, medar-betare och varje natt jobbar tre av dem med att stötta brukare, främst boende i centrala Skellefteå, genom samtal, sms eller besök.

– Vi har fått bra respons och jag tror att Nattteamet kan utvecklas och finnas över hela Stöd och service. Men det ska ju finnas ekonomi för att ha personal på natten och jag vet att det varit en stor satsning på socialpsykiatrin för att göra det här, säger Therese Marklund, enhetschef på Stöd och service.

Flexibla
Insatserna varierar stort och en av Natteamets styrkor är flexibiliteten. Vissa brukare har fasta insatser i form av telefonsamtal eller sms för att trygga eller påminna om saker. Det kan också handla om fasta insatser i form av besök för medicinering eller hos brukare som har personlig assistans med kvällsrutiner. Det flexibla arbets-sättet ställer krav på medarbetarna.

Mikael Lundberg har ett förflutet inom psykiatrin innan han sökte sig till Natteamet.
– Det är spännande och kul. Jag gillar det flexibla tänket och jourbiten är också helt annorlunda, även om jag har med mig grundtänket från psykiatrin. Jag känner igen många brukare och de vet vem jag är, vilket skapar trygghet från båda håll. Det är kul att prova något nytt och jag har inte ångrat mig, säger Mikael.

Hur går det att jobba när andra sover?
– En del tycker att schemat är tufft. Vi jobbar varannan helg nu och kör ofta fyra–fem nätter i stöten. Jag tycker det går bra eftersom jag får vara ledig lika många dagar och är van vid jobbrytmen. Jag trivs bra med det. Jag stiger upp innan min fru slutat sitt jobb, så det är inte så jäkligt som många tror, säger han.
Susanne Sundgren är stödassistent och var med att starta upp hela verksamheten.
– Jag minns första natten, då hade vi även sommarvikarier att skola in. Vi kom från olika håll och alla hade inte jobbat inom vården så det var nytt för varenda en. När telefonerna började ringa så var det bara att börja lyssna, säger Susanne.

Vad är tjusningen med ditt jobb?
– Det är jätteroligt och fascinerande att prata med olika individer och göra nytta. När pandemin slog till så började dagliga verksamheter, som är så viktiga för de här personerna, att stänga ner. Mår man inte bra sedan tidigare så mår man inte bättre under en pandemi och där gjorde vi snabbt en insats, säger Susanne.

Vad är skillnaden mellan att jobba dag och natt?
– Det är två skilda saker, på natten är det mer upp till mig att lösa sakerna och det går inte att ringa chefen eller en sjuksköterska bara sådär, man måste byta arbetssätt och tänka efter. Vi diskuterar mycket i teamet kring jobbiga samtal och hur man går vidare som medarbetare. Alla har vi hjälp av varandra och det har varit nyttigt, säger hon.

FAKTA: Natteamet
Brukarna är personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, allvarlig psykisk ohälsa och/eller personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nattteamet möter även missbruksproblematik samt självskadebeteende.

Natteamet stöttar brukare genom telefonsamtal, sms samt fysisk stöttning på plats i brukares hem. Via telefon kan brukare ofta stöttas vid otrygghet och ångestliknande tillstånd. I dessa samtal finns Natteamet till hands för brukarna och hjälper dem med de strategier som de har för att lindra symptomen. I vissa fall handlar samtalen mer om att sitta och lyssna och låta brukaren prata av sig om sina upplevelser.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: