Nytändning på
ombyggda Örjanshallen

Örjanshallen har öppnat igen efter två års ombyggnation och är idag mer än någonsin en träffpunkt i lokalsamhället. Badhuset samsas numera med biblioteket och fritidsgården.
– Vi är väldigt stolta över det vi har lyckats åstadkomma
tillsammans. Tre olika verksamheter som pratar med varandra och jobbar bra ihop, säger badhusföreståndare Carina Backman.

Carina och kollegan Gunilla Säll började bygga upp badhusverksamheten i september. Båda har över 40 år i yrket och beskriver det med stor entusiasm. De är överens om att jobbet har utvecklats mycket, idag är det ett serviceyrke.
– Vi är till för kunderna, inte tvärtom. När jag började 1983 handlade det mest om att sitta och vakta, det fanns ingen helhetssyn. Idag är det viktigaste driv och servicevilja. Vi är ansiktet utåt och ska måna om varenda kund som kommer in här. Vi är alltid en del av någon annans upplevelse, säger Carina. Gunilla instämmer:
– Värdskapet ska alltid finnas med, när vi svarar i telefon eller om vi säger till barnen som hänger på linan. Istället för den gamla ilskna visselpipan pratar vi vänligt och förklarar varför det är viktigt att de gör som vi säger.

Anpassade lokaler
Nya Örjanshallen är anpassad för personer med funktionsvariationer och erbjuder full tillgänglighet, hela vägen från biblioteket på tredje våningen till gymmet i källaren. Täckningsområdet omfattar Skelleftehamn, Örviken, Ursviken och Stackgrönnan, men det kommer även många besökare från centrala Skellefteå.

Stora bassängen mäter 25x10 meter och har nu ett maxdjup på två meter, så trampoliner och hopptorn har tagits bort.
– Det blev nödvändigt på grund av den nya konstruktionen, förklarar Carina.
Halva delen har ett höj- och sänkbart golv, vilket möjliggör stådjup i hela bassängen.

Simskola och vattengympa
I Skellefteå kommun har alla barn i årskurs 2 simundervisning på schemat. Skolbarn från hela täckningsområdet kommer till Örjanshallen för att lära sig simma.
– Att känna sig säker i vattnet bygger självförtroende. Simning ingår dessutom i barnens framtida idrottsbetyg, då måste de kunna simma 200 meter, varav 50 på rygg, säger Carina.

Gunilla Säll håller i dagens vattengympa, en aktivitet som lockar många. Under coronapandemin går det att hålla avstånd i vattnet tack vare det höj- och sänkbara golvet. Och teknikutvecklingen märks på fler sätt.

– Förut höll vi ju på med kassettband och sedan cd-skivor. Nu är det appar som gäller.

Arbetsmiljön har också utvecklats till det bättre, enligt Carina.
– Städprodukterna är miljövänliga och vi skurar i gummistövlar, inte barfota som tidigare. Och så har vi fått specialgjutna öronproppar.
Den totala personalgruppen i Örjanshallen omfattar 16 medarbetare; fem personer på badhuset, en fritidsledare på heltid och sex kvällsledare, två bibliotekarier och två gemensamma fastighetsskötare. Carina och kollegorna samarbetar med badhusen i närområdet, till exempel personalmässigt då de kan hoppa in för varandra vid behov.

Den största utmaningen är enligt Carina och Gunilla att driva badhuset på bara fem medarbetare. Och att kunna hantera alla människor de möter. I simskolan finns det till exempel många barn med särskilda behov.
– Vi skulle behöva mer utbildning på det området, påpekar Carina.
Gunilla, som nyligen fyllt 60, vill lyfta badhusens betydelse som träffpunkt.
– Att få möta alla dessa människor är det som gör jobbet så roligt. Just nu känns det som om jag skulle kunna jobba till 70. Nyöppningen av Örjanshallen är en nytändning, konstaterar hon.

”Vi är alltid en del av någon annans upplevelse”

FAKTA: Örjanshallen
• Namnet härstammar från Sankt Örjans distrikt.
• Hallen byggdes 1956.
• Senaste renovering 2018–2020, total kostnad 75 miljoner kronor.
• Max 112 personer får vistas i badhuset samtidigt – i vanliga fall. Under coronapandemin gäller de begränsningar som utfärdas av Folkhälsomyndigheten.
• Det renoverade badhuset har fått ny vattenrening, barnbassäng och bubbelpool.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: