Glada seniorer arbetar i tvätten på ett vård- och omsorgsboende.

Katarina Lundqvist tröttnade på skrivbordsjobbet och växlade om till ett yrkesliv inom vård och omsorg. Foto: Patrick Degerman

Karriärbytet blev ett lyft mitt i arbetslivet

Gå tillbaka en generation eller två och det normala var att välja ett yrke i 20-årsåldern och sedan hålla sig till det hela livet. Idag är det inte ovanligt att vilja byta yrke både en och två gånger under arbetslivet. Katarina Lundqvist är en av dem som gjort resan och växlat karriär mitt i livet.

Att skola om sig innebär för många en nystart i livet. Fråga bara Katarina Lundqvist från Lövånger. Hon jobbade i över 15 år med olika kontorsjobb, först som skrivande journalist och senare med administration. Med tiden växte en vilja fram – att förändra sin yrkesvardag.

– Jag började känna mig ganska trött på att sitta vid en dator åtta timmar per dag. Samtidigt försämrades båda mina föräldrars hälsa under den här tiden. Då fick jag mycket kontakt med vården, säger hon.

De två sakerna i kombination väckte Katarinas nyfikenhet på att själv arbeta med vård och omsorg. Hon hittade en utbildning till undersköterska på Campus i Skellefteå, sökte den och kom in. Vid 40 års ålder blev Katarina student igen och under tre terminer fick hon lära sig grunderna i ämnen som medicin, anatomi, psykiatri och social omsorg.

– Jag kände att jag ville ha en grund, eftersom jag helt saknade erfarenhet. Det var en jättebra utbildning, väldigt bred.

Under studietiden fick Katarina ett vikariat på ett vård- och omsorgsboende i Lövånger. Idag är hon anställd där och har hunnit jobba några månader. För tillfället är hon hemma med graviditetspenning, men innan dess hann hon få en mycket bra känsla för sitt nya jobb.

– Jag kommer jobba inom vården och omsorgen resten av mitt yrkesliv, som det känns nu.

Bäst med det nya jobbet är mötena med människor tycker hon.

– Jag uppskattar all kontakt med vårdtagarna och alla olika typer av människor man får träffa. Jag tycker också om att ingå i ett arbetslag där alla samarbetar för att få så bra omsorg för våra vårdtagare som möjligt, säger hon.

Jobbet kan vara stressigt ibland och innehåller inte sällan moment med tunga lyft. Men Katarina mår fysiskt bättre av att jobba i vården än vid en dator, berättar hon.

– Jag hade mer problem med nacke, axlar och spänningsvärk när jag jobbade på kontor.

För Katarinas del blev karriärbytet alltså ett riktigt lyft - mitt i arbetslivet.

Svaren kommer i samtalet

Hur gör den som vill göra en liknande resa som Katarina? Var börjar man? Hos Skellefteå kommun finns CV – Centrum för vägledning – för den som är intresserad av att söka nya utbildningar och jobbutmaningar. De kan hjälpa till med samtal och stöd till alla invånare från 20 år och uppåt.

– Vi försöker möta upp i de funderingar som kommer när man börjar tänka på att göra något annat, säger Johanna Hagström, studie- och yrkesvägledare på CV.

Målet för Johanna och hennes kollegor är att öka individens valkompetens. Det handlar om att göra personen tryggare i sina val både nu och i framtiden.

– Det handlar inte om att ge svar på exakta frågor. Vår metod är att svaren ska komma till individen i samtalet, säger hon.

Funderar du på att byta yrke?

Välkommen att kontakta en studie- och yrkesvägledare på CV om du vill bolla dina tankar med en neutral part: CV – Centrum för vägledning Länk till annan webbplats..

Alla lediga jobb på Skellefteå kommun hittar du här

Senast uppdaterad: