Lärandeveckan utvecklar både dig och organisationen

Under vecka 46 genomförs Lärandeveckan i Skellefteå kommun. Varje dag under arbetsveckan har ett nytt tema.

Föreläsningarna och paneldiskussionerna blir tillgängliga klockan 7.30 på respektive dag. De går även att se i efterhand.

Vi behöver rusta oss för framtiden. Därför ska varje tema och föreläsning stärka dig att leda i omställning.

Lärandet som lustfylld möjliggörare

Den här dagen handlar om hur du som chef kan skapa en kultur där dina medarbetare ständigt lär sig nya saker. Detta ökar arbetsglädjen, håller kvaliteten hög och gör det möjligt att hitta nya sätt att arbeta på.

Du som chef får konkreta tips på hur du kan arbeta med framtidsspaning och skapa en lärande kultur i ditt team för att lösa era uppgifter på bästa sätt.

Sju nycklar till ett lärande Skellefteå

Katarina Pietrzak och Kristina Björn på RISE beskriver vilka nyckelfaktorer som är viktiga för att bli en än mer lärande organisation och hur ni kan göra för att stärka dessa.

Framtidsarbeta

Vanja Winroth Lohman på Kungsbacka kommun som ger konkreta exempel på hur dom jobbar med framsyn för att kunna ta sig an utmaningar och förändrade arbetssätt.

3-box modellen

Kalle Jegers på Hello Future beskriver 3-box modellen. Ett konkret verktyg för dig som behöver stanna upp i vad ni behöver fortsätta göra, sluta göra och vad ni behöver utforska vidare och börja göra. Den är ett bra stöd för att ta reda på vad ni behöver lära er mer om i din verksamhet.

Föreläsningen är 20 minuter lång men vi rekommenderar att du avsätter 2 gånger 10 minuters tid för att jobba med de mallar han presenterar också.

Lärandeklimat med god dialog

Stina Lundmark på Kommunhälsan guidar dig i hur du skapar ett lärandeklimat med god dialog på arbetsplatsen. Du kommer att få ett handfast stöd i verktyget "Vägen till önskad kultur".

Digitala verktyg - smartare och tidssparande arbete

Dagen kommer att fokusera på hur ledarskap, nya arbetssätt och teknik kan förenkla arbetet, frigöra tid för medarbetare och minska klimatpåverkan. Digitalisering är nödvändig för att möta behoven hos invånare och näringsliv, trots utmaningar med kompetensförsörjning.

Du som chef har en nyckelroll i att anpassa tekniken efter verksamhetens behov och leda förändringen. Under dagen kommer exempel från olika verksamheter inom Skellefteå att visas, med tips på hur du kan bidra till framgång i digitaliseringsarbetet och vilket stöd som finns tillgängligt.

Jobba smart med data

Rickard Lindholm från Kultur och Fritid berättar om hur tillgång till data via smarta sensorer har bidragit till minskade kostnader och sänkt klimatpåverkan.

AI i kvalitetsarbete

Andreas Hedlund och Ralf Isaksson från Support och lokaler berättar om vad det innebär att utforska möjligheterna med AI när det traditionella kvalitetsarbetet inte räcker till.

Framgångsrik förändring med ny teknik

Linnea Wikström, samordnare, och Viktoria Albertsson Kaisto, enhetschef, från socialkontoret delar erfarenheter och tips på hur ledarskapet bidrar till en framgångsrik förändring vid införande av ny teknik.

Innovativa tankesätt driver förändring och förnyelse

Idag handlar det om innovation, med särskilt fokus på social innovation och hur ledarskap kan spela en avgörande roll i innovationsprocesser. Du som chef spelar en nyckelroll i att driva förändring och förnyelse i kommunen.

Dagen kommer att ge dig en bredare förståelse för vad social innovation innebär och hur det kan tillämpas i din verksamhet.

Social innovation

Malin Lindberg, professor vid Luleå tekniska universitet, berättar om social innovation som ett sätt att jobba på ett nytänkande sätt med social hållbarhet. Hon presenterar kunskaper, exempel och verktyg för innovativa insatser i kommuner och andra verksamheter.

Ledarskap i innovationsprocesser

Ida Lindh delar med sig av sina erfarenheter från ledarskapet inom Skellefteå Universities Alliance. Hennes insikter kring ledarskap i innovationsprocesser kommer att ge dig en bättre förståelse för utmaningar och möjligheter.

Systematiskt innovationsarbete

Elisabeth Lindström, Helena Åhman och Henrik Bolin ger dig en inblick i hur systematiskt innovationsarbete kan bidra till bättre resultat inom utbildningssektorn, något som du även kan tillämpa inom ditt eget område.

Friska medarbetare = hållbar organisation

Dagens föreläsningar fokuserar på att skapa ett hållbart arbetsliv, vilket innebär att skapa arbetsförhållanden som gör att medarbetare är friska, trivs och vill stanna kvar.

Föreläsningarna ger praktiska råd till dig som chef om hur du kan stärka det som fungerar bra och förbättra det som fungerar mindre bra, med fokus på friskfaktorer på arbetsplatsen. Dessutom får du en introduktion till hur du kan samtala med dina medarbetare om tidiga tecken på ohälsa för att förebygga sjukskrivningar och minska korttidsfrånvaro.

Friskfaktorer - ett främjande perspektiv på arbetsmiljöarbetet

Petra Bollvik från Suntarbetsliv ger dig inspiration och verktyg kring att jobba med friskfaktorer, som är ett främjande perspektiv på arbetsmiljöarbetet.

Jobba med friskfaktorer

Anna Holm, biträdande rektor på Balderskolan berättar om hur dom kom igång att jobba med friskfaktorer och vilka resultat dom har sett.

Arbetsplatsdialogen - en modell för hälsosamtal

Linda Widar på Umeå Universitet guidar dig kring hur du använder arbetsplatsdialogen, en modell för hälsosamtal som utgör det första steget i Skellefteå kommuns rehabiliteringsprocess. Föreläsningen inleds med ett samtal om rehabprocessen med Julia Thonérfelth, Ida Carlsson och Anna Lundmark, HR-specialister.

Kommunikation - nyckeln till framgångsrikt ledarskap

Dagens fokus är på kommunikativt ledarskap, där du som chef lär dig att använda kommunikation som ett verktyg för att skapa dialog, främja ett gott kommunikationsklimat och involvera medarbetare i beslutsfattande. Forskning visar att detta ledarskap ökar medarbetarnas engagemang, effektivitet och förändringsvilja, särskilt i komplexa organisationer som Skellefteå kommun.

Under dagen får du konkreta tips och erfarenheter från både interna och externa ledare om hur de praktiserar kommunikativt ledarskap i sin vardag, vilket kan hjälpa dig att börja eller utveckla dina egna kommunikativa metoder.

Att leda i en kultur som bygger på dialog - i praktiken

Ett panelsamtal med chefer inom vår egen organisation på temat Att leda i en kultur som bygger på dialog - i praktiken. Det är Anneli Josefsson, Reza Athari och Therese Bäckström Zidoli som samtalar, med Jenny Nilsson som moderator.

Kommunikativt ledarskap

Payam Abdulkarim, enhetschef inom Stockholms stad och utsedd till årets kommunikativa ledare 2024 av branschorganisationen Sveriges Kommunikatörer.

Senast uppdaterad: