Stäng menyn

Fordons- och transportprogrammet

Passar dig som är intresserad av teknik, motordrivna fordon och gillar att arbeta praktiskt – och dig som vill ha jobb efter gymnasiet.

Den tekniska utvecklingen är snabb i fordonsbranschen. Med de praktiska och teoretiska kunskaper du får på fordons- och transportprogrammet får du koll på det mesta som är motordrivet. Sedan kan du välja att gå direkt ut i arbetslivet eller att läsa vidare på yrkeshögskola. Massor av möjligheter väntar på dig.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en viktig del av utbildningen. APL innebär att du får använda och utveckla dina kunskaper i praktiken på ett företag. Dessutom får du kunskap om hur det är att driva ett företag. Eftersom Anderstorpsgymnasiet har mycket goda kontakter med fordonsbranschen kan vi erbjuda dig kvalificerade praktikplatser.

Om du har astma eller är allergisk mot olika lösningsmedel eller oljor kan det bli svårt att gå vissa inriktningar. Du bör inte heller ha problem med rygg eller knän. Kontakta skolsköterskan eller studievägledaren om du vill veta mer.

Sök programmet (Länk till annan webbplats)

Sökkod för Lastbil och Mobila maskiner: FT

Sökkod för Personbil: FT

Sökkod för Transport: FTTRA: Direktsök Hammarängen Anderstorpsgymnasiet

Inriktningarna Personbil och Lastbil och mobila maskiner läser första året gemensamt och till årskurs 2 görs inriktningsval. Antalet platser på inriktningarna är begränsade. Uppstår det konkurrens så är det betygen från årskurs 1 som avgör vem som får plats. Inriktningarna finns på Anderstorpsgymnasiet.

Elever som söker inriktningen Transport gör det direkt till årskurs ett. Den inriktningen finns på Anderstorpsgymnasiet Hammarängen.

Personbil

Passar dig som vill arbeta med reparation och service av lätta fordon, allt från personbilar till fyrhjulingar och båtmotorer.

Exempel på yrken: Personbilsmekaniker.

Lastbil och mobila maskiner

Inriktningen för dig som vill arbeta med reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner, till exempel grävmaskiner och hjullastare. Utbildningen sker i samarbete med Maskinleverantörerna QMT.

Exempel på yrken: Lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, bergmaskinmekaniker.

Transport

Här lär du dig grunderna för att arbeta med godshantering och att yrkesmässigt köra fordon av olika slag. Du ges bland annat möjlighet till körkortsbehörighet för personbil och lastbil med släp. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare. OBS! Transportinriktningen söks direkt via egen länk; Hammarängen, Anderstorpsgymnasiet.

Exempel på yrken: Lastbilsförare.

Alla elever på ett yrkesprogram ska också ha möjlighet att uppnå grundläggande högskolebehörighet under sin gymnasieutbildning.

Om du vill ha grundläggande behörighet till högskola/universitet måste du välja att läsa kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6. Detta kan du göra under din gymnasietid eller komplettera senare inom vuxenutbildningen.

Det ska vara möjligt för dig att börja arbeta inom yrket direkt efter utbildningen. En yrkesexamen ger även behörighet till yrkeshögskolans utbildningar.

De krav du behöver uppfylla för en yrkesexamen är:

 • Betyg i alla kurser som ingår i ditt program = 2500 poäng.
 • Lägst betyg E i 400 poäng program-gemensamma ämnen.
 • Lägst betyget E (godkänd) i kurser som omfattar minst 2250 poäng.
 • Lägst betyget E i svenska/svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1.
 • Ditt gymnasiearbete måste vara godkänt.

En yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolans utbildningar.

På ett yrkesprogram har du minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. Du kan också läsa vissa yrkesprogram som lärling, det innebär att halva utbildningen är ute på en eller flera arbetsplatser.

Vill du veta mer kan du fråga din studie- och yrkesvägledare eller läsa på www.studera.nu Länk till annan webbplats..

Anderstorpsgymnasiet

Marlene Eriksson

 • Estetiska programmet
 • Bygg och anläggningsprogrammet
 • Fordons- och transportprogrammet
 • Individuellt val

Lina Lundgren Holmström

 • Samhällsvetenskapsprogrammet
 • Naturbruksprogrammet

Mikael Thelin

 • Ekonomiprogrammet
 • Fordonsprogrammet - Personbil/Lastbil och mobila maskiner
 • Introduktionsprogram – Individuellt alternativ

Karita Sandström

 • VVS och fastighetsprogrammet
 • Lärlingsprogrammet
 • Gymnasiesärskolan

Kontakta Kundtjänst, kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, så förmedlar de kontakt till rätt vägledare.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se