Anläggningsmaskinförare

Ansökan är stängd. Öppnar igen 2022.

Brinner du för att köra anläggningsmaskiner? Då är den här utbildningen något för dej. Möjligheterna till jobb är goda, då efterfrågan av förare inom branschen är stor.

Under utbildningen får du köra moderna maskiner som innebär att du också får jobba med den senaste tekniken. Du får köra olika anläggningsmaskiner. Du tillbringar tid i maskinerna, både på skolans övningsområde och under praktiken. Du lär dej också arbetsmoment som är utanför maskinen men ingår i det framtida jobbet som anläggningsmaskinförare.

Utbildningen sker i samarbete med ME-skolan, som är en del av Maskinentreprenörerna (maskinentreprenörernas bransch- och arbetsgivarorganisation).

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen i produktbladet löpande.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Upplägg

Under utbildningen får du lära dig grunderna i att:

• Köra och underhålla anläggningsmaskiner som grävmaskin och hjullastare
  • Bygga vägar och husgrunder
  • Gräva och lägga vatten- och avloppsledningar
  • Lasta och lossa olika typer av gods och material
  • Läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten
  • Arbeta med laser- och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering

I utbildningen ingår också APL, arbetsplatsförlagd utbildning. Under APL-perioderna kommer du att vara med om en rad spännande projekt som APL-företagen erbjuder. Under dessa perioder har du också chans att skapa kontakter med företag i branschen som efter avslutad utbildning kan leda till jobb.

Den skolförlagda delen av utbildningen sker både dag- och kvällstid.

Efter yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling efter avslutad utbildning. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du varit lärling i 24 månader.

För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser.

Egna kostnader i utbildningen

Läromedel cirka 2000 kr. Dessutom tillkommer kostnaden för skyddsskor och skyddskläder/varselkläder klass 3.

Du behöver också tillgång till en egen dator som du kan ta med dig till teorilektionerna.

Studietid

• Utbildningen är 30 veckor på heltid utan uppehåll. Den omfattar 1200 poäng på gymnasienivå.
  • En grupp med 8-9 deltagare startar 6 september 2021 och pågår till 1 april 2022.
  • En grupp med 8-9 deltagare startar 4 oktober 2021 och pågår till 29 april 2022.
  • Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.
Kursplan
KursPoäng
Anläggningsförare - process100 p
Anläggningsförare 1200 p
Anläggningsförare 2200 p
Anläggningsförare 3200 p
Anläggningsförare 4200 p
Anläggning - ledningsbyggnad200 p
Anläggning - vägbyggnad100 p

Behörighet

Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.

Viktigt att du också har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå.

Du behöver även ha B-körkort för att kunna framföra anläggningsmaskinen på allmän väg.

I din ansökan behöver du bifoga dina betyg och en kopia på B-körkortet för att delta i urvalet vid antagning.

Branschkrav

B-körkort är ett branschkrav för att få anställning efter avslutad utbildning.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)
  • Ansökan stängd.
  • Ange i din ansökan vilket startdatum du önskar i rutan Övriga anteckningar.Om du inte önskar något specifikt startdatum så anger du bägge startdatumen i rutan Övriga anteckningar.
  • Om du söker från annan kommun, behöver din hemkommun bevilja din ansökan.
  • I samband med ansökan bifogar du kopior på betyg/intyg som visar att du uppfyller utbildningens behörighetskrav.
  • I din ansökan beskriver du även de eventuella erfarenheter du har av arbete i anläggningsbranschen.
  • Ansökan som inte är komplett behandlas ej.

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Det kan hända att du får frågor om komplettering när vi tittar på dina behörigheter som du angett i ansökan.

Dessa frågor skickas till din e-post. Det är därför viktigt att du uppgett en korrekt e-postadress. Om du saknar ditt antagningsbesked så kontrollera din skräppost.

Urval av de sökande sker utifrån:

• Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
ME Annelie Forsell på telefonnummer 08-762 70 86 eller e-post annelie.forsell@me.se.
VUX Ellinor Berglund på telefonnummer 0910-73 50 00 (Kundtjänst) eller e-post ellinor.berglund@skelleftea.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-7350 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller e-post.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, på www.skelleftea.se/vux/studie-och-yrkesvagledning.
Där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.