Bergarbetare (Lycksele)

Ansökan stängde 30 april 2022

Utbildningen ger dig kunskaper som krävs för att arbeta i gruva, exempelvis borra och spränga samt kunskaper kring säkerhet, bergförstärkning, rengöring av maskiner och underhåll.
Utbildningen genomförs i samarbete med bransch.

Behörighet

• Du är behörig till Vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.
  • Viktigt att du också har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. Du behöver ha godkända betyg på grundskolenivå eller motsvarande.

• B-körkort för manuell växellåda krävs.

Upplägg

Utbildningstiden är 40 veckor på heltid och pågår 220822 - 230526. Det är en lärlingsutbildning där minst 70% av utbildningstiden är förlagd i gruva i Bolidenområdet.
Du ordnar själv transport mellan gruvan och hemmet.
De teoretiska veckorna är på Tannbergsskolan i Lycksele.

Utbildningen pågår 22 augusti 2022 - 26 maj 2023

Studiefinansiering

Utbildningen är studiemedelsberättigande via CSN. Du kan söka studiemedel på heltid.
För mer information och ansökan, gå in på CSNs hemsida Länk till annan webbplats..

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för kurslitteratur. Du behöver också tillgång till egen dator eftersom utbildningen delvis sker på distans.

Kursplan

Poäng

Bergarbeten

Bergborrning

Bergmaskiner

Bergsprängning

Underhåll hydraulik

Att bifoga i din ansökan

• Kopia på körkort fram- och baksida
  • Tidigare betyg
  • Kort beskrivning av dig samt tidigare erfarenhet som kan vara värdefull i bergarbetaryrket
  • Beslut från hemkommunen gällande IKE om du är folkbokförd i annan kommun än Lycksele eller Skellefteå

Sista ansökningsdag är 30 april 2022

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildning, görs ett urval. Ett urval av sökande kallas till intervju. Efter intervjuerna görs ett slutgiltigt urval.

Då utbildningen innefattar hantering av sprängämnen kommer du vid antagning att i enlighet med lagen om brandfarliga och explosiva varor (2010:1011) att genomgå en bakgrundskoll för godkännande. Detta görs av utbildningsanordnaren.