Distributionselektriker

Ansökan är stängd.

En distansutbildning med 3 laborationsveckor i Skellefteå och 4 laborationsveckor i Sundsvall. Utbildningen genomförs i samarbete med Teknikutbildarna.

Som distributionselektriker är det ditt uppdrag att se till att elektriciteten som alstras vid kraftverken når fram till sina kunder. En distributionselektriker arbetar med nybyggnation, reparation och underhåll av de elnät som försörjer samhället med elektricitet.

Målet med utbildningen är att deltagaren ska kunna arbetsuppgifter såsom bygga kraftledningar, installation av högspänningsutrustning, driftsättning service/underhåll inom elnätet.

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen löpande.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Upplägg

Kurserna läser du som distansstudier och du gör delproven över webben. Det är 7 laborationsveckor, spritt över studieperioden. 3 av dem gör du i Skellefteå och 4 laborationsveckor gör du på plats i Sundsvall. De innehåller lärarledda teoretiska och praktiska genomgångar samt slutprov.

I utbildningen ingår 8 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, på företag. APL-plats ordnas i samråd mellan dig och läraren.

Mer information och schema får du vid kursstart.

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för kurslitterat i form av fakta- och övningsböcker.

Du behöver också tillgång till en egen dator.

Studietid

• Utbildningen är på heltid och omfattar 1500 poäng på gymnasienivå. Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.
  • Studieperioder som du anger när du söker studiemedel på CSN hemsida. Sök för period 1 först. Period 2 söker du för i slutet av period 1.
  • Period 1: 2021-10-25 till 2022-08-19, 900 poäng på gymnasienivå.
  • Period 2: 2022-08-22 till 2023-03-17, 600 poäng på gymnasienivå.

Utbildningen startar 2021-10-25 och avslutas 2023-03-17.

Behörighet

Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.

Viktigt att du också har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå.

I din ansökan behöver du bifoga dina betyg för att delta i urvalet vid antagning.

Branschkrav

Det finns inget branschkrav gällande lärlingstid inom distribution då man kan arbeta inom olika branscher. Genom Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) kan du erhålla certifikat som installationselektriker efter fullgjord utbildning och lärlingstid. Vår utbildning till Distributionselektriker är godkänd av ECY för certifikat. Lärlingstiden behöver göras hos ett företag som är anslutet till Installationsavtalet och görs efter avslutad utbildning, totalt 1600 timmar, cirka 40 veckor.

För att få ECY-certifikat så kräver branschen godkänt betyg i matematik 1, svenska 1/svenska som andraspråk 1 och engelska 5, vilket även är många arbetsgivares krav.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)
  • Om du söker från annan kommun, behöver din hemkommun bevilja din ansökan.
  • I samband med ansökan bifogar du kopior på betyg/intyg som visar att du uppfyller utbildningens behörighetskrav.
  • Ansökan som inte är komplett behandlas ej.

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Det kan hända att du får frågor om komplettering när vi tittar på dina behörigheter som du angett i ansökan.

Dessa frågor skickas till din e-post. Det är därför viktigt att du uppgett en korrekt e-postadress. Om du saknar ditt antagningsbesked så kontrollera din skräppost.

Urval av de sökande sker utifrån:

• Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Teknikutbildarna Anna-Lena Lindholm på telefonnummer 010-122 18 26 eller Christina Olofsson på telefonnummer 010-122 18 04. E post elskola@teknikutbildarna.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-7350 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller e-post.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, på www.skelleftea.se/vux/studie-och-yrkesvagledning.
Där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.