Automationstekniker

Ansökan stängd. Välkommen med din ansökan igen i december.

En distansutbildning med 4 laborationsveckor i Skellefteå och 3 laborationsveckor i Sundsvall. Utbildningen genomförs i samarbete med Teknikutbildarna.

Automationstekniker är ett brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet man arbetar inom. Automationstekniker är en sammanfattande benämning. Det förekommer att man även kallas styr- och reglertekniker. Om arbetet utförs i en processindustri kan man även kallas instrumenttekniker. Man kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin. Automationstekniker behöver nödvändigtvis inte arbeta inom industrin utan kan också arbeta inom t.ex. fastighetsautomation, försäljning av automationsutrustning, service/konsultföretag inom automation.

Vanliga arbetsuppgifter för automationstekniker är:

• Installation, konfigurering och driftsättning av automationsanläggningar
  • Programmering av processtyrsystem och maskinstyrsystem
  • Felsökning, service och underhåll av styr- och reglerutrustningar
  • Utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar. Det kan gälla förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar
  • Anställd hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder. De kan också vara anställda av serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna.

Eftersom arbetsuppgifterna är varierande behöver en automationstekniker kunskap om styrteknik, reglerteknik och elektronik och mekatronik samt datorteknik och IT.

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen löpande.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Upplägg

Kurserna läser du som distansstudier och du gör delproven över webben. Det är 7 laborationsveckor, spritt över studieperioden. Fyra av dem gör du i Skellefteå. De innehåller lärarledda teoretiska och praktiska genomgångar samt slutprov. Tre laborationsveckor gör du på plats i Sundsvall.

I utbildningen ingår minst 8 veckors praktik på företag. Praktikplats ordnas i samråd mellan dig och läraren.

Mer information och schema får du vid kursstart.

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för kurslitterat i form av fakta- och övningsböcker samt för resa och logi vid labbtillfälle i Sundsvall.

Du behöver tillgång till en dator.

Studietid

Utbildningen är på heltid och omfattar 1500 poäng på gymnasienivå.
Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.

Studieperioder som du anger när du söker studiemedel på CSN hemsida. Sök för period 1 först. Period 2 söker du för i slutet av period 1.

Period 1: 2021-10-25 till 2022-08-19, 900 poäng på gymnasienivå.

Period 2: 2022-08-22 till 2023-03-17, 600 poäng på gymnasienivå.

Utbildningen pågår mellan 25 oktober 2021 - 17 mars 2023.

Kursplan

Aktuell kursplan hittar du under fliken Innehåll på Teknikutbildarnas webbplats Länk till annan webbplats.

Behörighet

Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.

Viktigt att du också har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå.

I din ansökan behöver du bifoga dina betyg för att delta i urvalet vid antagning.

Branschkrav

Det finns inget branschkrav gällande lärlingstid inom automation då man kan arbeta inom olika branscher. Genom Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) kan du erhålla certifikat som installationselektriker efter fullgjord utbildning och lärlingstid. Vår utbildning till Automationstekniker är godkänd av ECY för certifikat. Lärlingstiden behöver göras hos ett företag som är anslutet till Installationsavtalet och görs efter avslutad utbildning, totalt 1600 timmar, cirka 40 veckor.

För att få ECY-certifikat så kräver branschen godkänt betyg i matematik 1, svenska 1/svenska som andraspråk 1 och engelska 5, vilket även är många arbetsgivares krav.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)
  • Om du söker från annan kommun, behöver din hemkommun bevilja din ansökan.
  • I samband med ansökan bifogar du kopior på betyg/intyg som visar att du uppfyller utbildningens behörighetskrav.
  • Ansökan som inte är komplett behandlas ej.

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Det kan hända att du får frågor om komplettering när vi tittar på dina behörigheter som du angett i ansökan.

Dessa frågor skickas till din e-post. Det är därför viktigt att du uppgett en korrekt e-postadress. Om du saknar ditt antagningsbesked så kontrollera din skräppost.

Urval av de sökande sker utifrån:

• Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Teknikutbildarna Anna-Lena Lindholm på telefonnummer 010-122 18 26 eller Christina Olofsson på telefonnummer 010-122 18 04. E post elskola@teknikutbildarna.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-7350 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller e-post.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, på www.skelleftea.se/vux/studie-och-yrkesvagledning.
Där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.