Byggnadsträarbetare/snickare

Sista dag för ansökan är 28 november.

En utbildning i samarbete med Astar.

Tycker du om att skapa något med händerna och samtidigt få vara med och skapa något som är bestående över tid – då kan träarbetare vara något för dig.

Träarbetare, även kallad snickare, arbetar med många olika arbetsuppgifter. Du är med under hela byggprocessen om du arbetar med husbyggnation, från formsättning till takkonstruktioner och inredning. Yrket utövas i många olika miljöer: högt upp i ett höghus, vid byggnation av friggebod eller vid renovering av kök samt kökssättning.

Utbildningen startar under förutsättningen att erforderliga beslut fattas.

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen löpande.

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Upplägg

För att du ska få ut det mesta av utbildningen och lära dig snabbt får du praktisera de teorier som du läser.

I utbildningen används Google for Education, som du kan använda via datorn eller genom appar i telefon eller surfplatta. Här får du tillgång till dina kurser och ett samlat material av bland annat filmer, presentationer och övningar. Även läroböcker och annat utbildningsmaterial används i utbildningen.

När du är klar med utbildningen får du betyg i kurserna och diplom som bevis på dina yrkeskunskaper. Diplomet har ett stort värde hos arbetsgivare i branschen.

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för de kostnader som uppstår under din utbildning. Det omfattar cirka 2500 kr för skyddskläder, kostnad för läromedel, tillägg av eventuella behörigheter och transportkostnad till och från obligatoriska träffar och APL-plats.

Du behöver också en egen dator som du kan ta med dig till teorilektionerna.

Studietid

• Studietiden är 62 veckor utan uppehåll.
  • Utbildningen är på heltid och omfattar 1550 poäng på gymnasienivå. Utbildningen kan finansieras med studiemedel från CSN.
  • Utbildningen pågår mellan 10 januari 2022 -24 mars 2023.

Behörighet

Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.

Viktigt att du också har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. Bifoga tidigare studieresultat och eventuella arbetsgivarintyg i din ansökan.

Branschkrav

För att kunna fullfölja praktiken under utbildningen är B-körkort en förutsättning. Bifoga en bild på ditt körkort i din ansökan.

För att kunna genomföra lärlingsperioden efter avslutad utbildning är B-körkort ett branschkrav. Även för anställning efter avslutad utbildning kräver arbetsgivare vanligtvis B-körkort.

Ökad anställningsbarhet

Möjligheten att erhålla behörigheter som bransch efterfrågar, erbjuds under studietiden. Det gäller:

• Utbildningsbevis av arbetsplattform
  • Kompetensbevis Ställningsbyggnad 2-9 meter
  • Behörighet Fallskydd med evakuering

Kostnaden för dessa behörigheter uppgår till 6 500 SEK. För dig som antas till yrkespaketet erbjuds ovanstående behörigheter till en reducerad kostnad av 1500 SEK.

Mer information om dessa behörigheter ges vid utbildningsstart.

Kursplan
KursPoäng
Bygg och anläggning 1200 p
Bygg och anläggning 2200 p
Husbyggnadsprocessen200 p
Husbyggnad 1100 p
Husbyggnad 2200 p
Husbyggnad 3200 p
Trä 1 – stommar100 p
Trä 2 – beklädnad100 p
Trä 3 – montage100 p
Service och bemötande100 p

Orienteringskurs

50 p

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Vid en ansökan behöver du styrka din behörighet för att delta i urvalet vid antagning. Bifoga tidigare studieresultat och eventuella arbetsgivarintyg och en bild på ditt körkort i din ansökan.

Om du saknar betyg i svenska eller engelska finns det möjlighet att genomföra en nivåbedömning. På sidan www.skelleftea.se/nivabedomning Länk till annan webbplats. finns mer information om nivåbedömning. Tag kontakt med vux@skelleftea.se för mer information om nivåbedömning i god tid innan sista ansökningsdag.

Om du söker från annan kommun, behöver din hemkommun bevilja din ansökan.

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Det kan hända att du får frågor om komplettering när vi tittar på dina behörigheter som du angett i ansökan.

Dessa frågor skickas till din e-post. Det är därför viktigt att du uppgett en korrekt e-postadress. Om du saknar ditt antagningsbesked så kontrollera din skräppost.

Urval av de sökande sker utifrån:

• Angivna behörighetskrav
  • Gällande lagstiftning

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Astar, Fredrik Eklund på telefonnummer 070-603 33 15 eller e-post fredrik.eklund@astar.se.

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-7350 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller e-post.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, på www.skelleftea.se/vux/studie-och-yrkesvagledning.
Där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.