Återvinningsstationer

Det är FTI, förpacknings- och tidningsindustrin, som ansvarar för återvinningsstationerna. Där kan du som privatperson lämna dina tidningar, förpackningar av glas, plast, papper, kartong, wellpapp och metall.

Vad är producentansvar och FTI?

1994 införde regeringen och riksdagen förordningen om producentansvar för förpackningar och returpapper (tidningar). Det innebär att alla som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar eller förpackar varor ansvarar för att förpackningarna samlas in och återvinns. Förordningen innebär också att hushållen är skyldiga att sortera ut förpackningar och tidningar från sitt hushållsavfall.

Ägare till FTI är de fyra materialbolagen Plastkretsen, MetallKretsen, Returkartong och Pressretur. Dessutom finns Svensk GlasÅtervinning med genom ett avtalat samarbete. I FTI:s och materialbolagens styrelser finns representanter från förpacknings- och tidningsindustrin, handeln och branschorganisationer.

Kontakta FTI

Om du vill meddela att någon av behållarna behöver tömmas eller om det behöver städas kan du ringa rill FTI:s servicetelefon 0200-88 03 11. Mer information om FTI hittar du via länken nedan.

Mer information om FTI (extern webbplats)

Ny modell för insamling av förpackningar

TMR är ett företag som samlar in förpackningar som ligger under producentansvaret. TMR har tagit fram ett nytt koncept där de hämtar upp förpackningar av plast och metall hemma vid din dörr, en gång i månaden.

Denna tjänst finns ännu inte i Skellefteå men är tänkt att finnas i hela Sverige. TMR önskar intresseanmälningar för att se om det är möjligt att införa i Skellefteå. Tjänsten ska vara kostnadsfri.
Alla som är intresserade bör anmäla sitt intresse oavsett adress. Vad som blir utifrån dessa intresseanmälningar är oklart. Kommunen är skyldig att informera om tjänsten men är dock inte ansvarig.

TMR-hushållnära insamling av förpackningar Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se