Minska din energianvändning

Det finns mycket du kan göra för att minska energianvändningen. En del åtgärder är både enkla och billiga att genomföra men det kan vara klokt att göra det i rätt ordning. Här kommer ett antal tips och råd om hur du kan påverka och minska energianvändningen i ditt hem. Minskad energianvändning är bra för både ekonomin och miljön!

Börja alltid med att minska dina energiförluster! En byggnad behöver ett bra klimatskal, det vill säga väl isolerade väggar, tak, golv och fönster, för att värmen ska stanna kvar längre i huset. Med stigande kostnader för uppvärmning av våra bostäder ökar också vårt intresse för att behålla den värme vi köper.

Dela in huset eller lägenheten i olika värmezoner, du sover till exempel bättre med lägre temperatur. Om du sänker den totala inomhustemperaturen med en grad så minskar uppvärmningskostnaden med fem procent. Om du åker bort en lägre tid kan det löna sig att sänka inomhustemperaturen.
Öka elementens effektivitet genom att flytta möbler som hindrar värmen.
Vädra snabbt, särskilt under vintern, för att minska värmeförluster. Är det för varmt inne ska du hellre dra ned på värmen.

Se över tätningslister runt fönster och dörrar och byt om de har torkat ihop.

Tilläggsisolera vinden om du har mindre än 500 mm isolering. Stor del av värmeförlusten i ett hus sker genom taket. Låt någon fuktkunnig utvärdera denna åtgärd före genomförande.

Stäng inte vädringsluckor och ventiler. Huset måste ha en fungerande luftcirkulation och om du stänger i din lägenhet så störs denna funktion och luften inomhus blir förorenad.

Spara på varmvatten genom att stänga av vattnet under schamponering. Även till kallvatten används energi och det kostar pengar, så stäng av även när du borstar tänderna. Med snålspolande munstycken på dusch och kranar kan du halvera vattenmängden. Använd inte handdukstork och elektrisk golvvärme i onödan. Dessa drar mycket el.

Åtgärda alltid droppande kranar och toaletter som står och spolar, det går åt mycket vatten under ett år genom dessa läckage.

En genomsnittsdusch tar 8,5 minuter. Genom att halvera tiden till 4 minuter sparar du 45 liter varje gång du duschar. Det innebär att du kan spara upp till 315 liter vatten per vecka.

Apparater i standby-läge drar el i onödan. Detta gäller TV:n och alla apparater med fjärrkontroll, datorer och batteriladdare. Stäng av dem på riktigt! Dra ut mobilladdaren när den inte används. Ett tips är att använda en grenkontakt med strömbrytare som du kan stänga av när apparaterna inte används.

En vattenkokare använder en tredjedel så mycket energi som en traditionell spisplatta för att koka upp samma mängd vatten. En induktionshäll är lika energieffektiv som en vattenkokare, men det är billigare att skaffa vattenkokare tills det är dags att byta spis. Kokar du mat med locket på kastrullen använder du en tredjedel så mycket energi som med en kastrull utan lock. Tina mat i kylen istället för i mikrovågsugnen.

Kyl och frys använder mycket energi eftersom de står på jämt. Det lönar sig att köpa energisnål A-klass vid utbyte. Rätt temperatur i frys (-18 grader) och kyl (ca +5). Se till att hålla baksidan fri från damm och frosta av frysen (om den inte är självavfrostande) för en låg energianvändning.

Släck lyset i rum som du inte är i! Det går inte åt mer energi att tända och släcka och det nöter inte ut lampan. Detta är enbart en myt!

Byt till LED-belysning! Vänta inte, byt ut glödlampor och halogen, i alla fall på ställen där du använder lamporna ofta.

Där det är möjligt kan du installera styrning, exempelvis kan utomhusbelysning med fördel styras på tid, rörelse eller dagsljus. Inomhus kan en timer vara bra för fönsterbelysning. Ju kortare drifttid, ju lägre energianvändning.

Full disk- och tvättmaskin och låg temperatur ger längre energianvändning. Använd det kortaste diskprogrammet och stäng av torkfunktionen om möjligt.

Skrapa av matrester istället för att skölja.

Använd balja eller diskpropp vid handdisk.

Centrifugera tvätten med högt varvtal så torkar tvätten mycket fortare. Utnyttja solljus och vind, häng tvätten ute på tork om du har den möjligheten.

Vår elproduktion ger stora miljökonsekvenser. Genom att välja el som är producerad med förnybara energikällor som vind-, sol- och vattenkraft, till exempel Bra Miljövaldeklarerad el, kan du göra en insats för miljön. Se över ditt elavtal och välj elleverantör aktivt så kan du minska både kostnaderna och miljöbelastningen. Har du rätt storlek på huvudsäkringen. Vanligtvis klarar sig hushåll med 16 A säkring, men i vissa fall behövs en 20 A säkring. Ju högre säkring desto högre årskostnad.

Här kan du jämföra elpriser

Elpriskollen Länk till annan webbplats.

Elskling.se Länk till annan webbplats.

Elbyte.se Länk till annan webbplats.

Om du bor i hus och värmer det med el eller olja – överväg att byta. Anslutningen till fjärrvärme, installation av pelletssystem eller värmepump lönar sig ofta och ger en stor miljövinst. Komplettera med solvärme eller solel.

Här kan du göra din solelkalkyl

Solcellskollen Länk till annan webbplats.

Hemsol Länk till annan webbplats.

Solkollen Länk till annan webbplats.

Genom att köra mjukt och med rätt däcktryck kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 20 %. Välj hellre tåg än flyg, eftersom det är mer än 50 gånger energieffektivare. Välj samåkning eller lokaltrafik om det är möjligt. Med samåkning minskar du dina koldioxidutsläpp från transport med 50 %. Det kanske går att samåka några dagar varje vecka? Kör du mycket bil kan det löna sig med en elbil.

Fler tips för att minska din energianvändning

Allmännyttans spartips Länk till annan webbplats.
Här kan du läsa mer om energieffektivisering I hemmet.

Energimyndigheten – produktmärkning Länk till annan webbplats.
Ta hjälp av energimärkningen när du ska köpa nya varor som exempelvis kylskåp eller tvättmaskin.

Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats.
Naturskyddsföreningen har listat energieffektiva produkter

Som privatperson kan du låna en elenergimätare eller en IR-termometer för att mäta elektriska apparaters elanvändning och hitta temperaturskillnader i klimatskalet. Dessa mätverktyg finns att låna hos energi- och klimatrådgivningen, Skellefteå kommun

Läs mer om energieffektivisering och hur du väljer rätt lampaEnergimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se