Djupkartor

I kartan hittar du 100 sjöar i kommunen. En djupkarta ger en mycket god information som kan användas i många sammanhang. För allmänheten är det en intressant karta för sportfiske, båtliv med mera. 

Inom kommunen använder vi den som ett viktigt planeringsunderlag för till exempel vattenvård, kalkning och andra miljöfrågor. För provtagning av miljögifter i bottnarnas sediment är en bra djupkarta ett måste.

Utifrån en djupkarta beräknas sjöns max- och medeldjup samt dess totala vattenvolym. Genom att känna till tillrinningsområdets storlek kan även sjöns teoretiska omsättningstid beräknas.

Djupkartorna

Här kommer du till kommunens webbkarta med en översikt över djupkartor i hela kommunen. Zooma till den sjö/tjärn/träsk du vill kika på, klicka på sjön så ser du djupet i antal meter.

Så här gör vi kartorna

Vi använder oss av ett skrivande ekolod och kör med båt i många raka linjer över sjön. Positionen på lodlinjerna bestäms genom GPS- positionering. Djupuppgifterna från ekolodsremsan överförs sedan till en karta över sjön och djupkurvor ritas.

Kartorna är i pdf-format och öppnas i ett nytt fönster. Sjönamnen följer SMHI:s sjöregister. Skriv gärna ut de större sjöarnas kartor i A-3 format så framgår informationen bättre.

Viktigt om kartornas användning

Vid kartornas framställning kan det vara svårt att hitta alla små grunda områden, uppstickande stenar och andra föremål. Ni som använder dessa kartor måste vara medvetna om detta. Bygg- och miljökontoret tar därför inget ansvar för eventuella skador, olyckor mm som orsakas av ej utmarkerade grund, stenar, föremål med mera.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se