Hållbarhetsveckan

Hållbarhet är en hörnsten i Skellefteå kommuns verksamhet. Allt vi gör ska ha bäring mot social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Glädjande nog har vi kommit en bra bit på väg.

Under hållbarhetsveckan uppmärksammar vi en del av det arbete som bidrar till att göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats.

Onsdag 22 september

Klockan 18.00 - 18.30

Tar du hand om din cykel? Under denna livesändning ger Alfred, från Cykel-och fiskecenter, dig handfasta tips på vad du själv kan göra för att öka livslängden på din cykel. Han går också igenom vintercyklistens måsten samt vilken utrustning som ska finnas på din cykel. Du har chans att ställa frågor till Alfred i chatten.

Arrangör: Samhällsbyggnad i samarbete med Cykel- och fiskecenter och projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor

Klockan 19.30 - 20.00

Tycker du att det är svårt att ta in allt runt elbilar och laddning? Du är inte ensam. Det är mycket som är annorlunda från det vi är vara vid. Vi reder ut begrepp och ger dig information om det mest grundläggande för elbil och laddning.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

Torsdag 23 september

Klockan 18.00 - 18.30

I händelse av en samhällskris är det viktigt att vara förberedd på att kunna klara dina basala behov såsom; vatten, mat, värm samt kunna ta del av samhällsinformation. Under detta pass blir du guidad i vilka förberedelser kan du göra för att klara en besvärlig situation bättre.

Arrangör: Civilförsvarsförbundet, Lena Lundman Westberg

Länk till sändningen kommer senare

Klockan 18.30 - 19.00

Bokashi är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning, helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Denna gödning ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.

Arrangör: Mikrojord, Kajsa Sjaunja

Länk till sändningen kommer senare

Klockan 19.00 - 19.30

Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer. Under detta pass får du lära dig hur du kan göra för att lyckas med din blomsteräng!

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park och Natur

Länk till sändningen kommer senare

Fredag 24 september

Klockan 12.00 - 12.30

Nu börjar solcellsanläggningar synas här och där på några villatak runt om i kommunen. Går du i tankar om att själv investera i solceller? Under detta pass får du veta mer om hur det fungerar, vad en anläggning kostar och hur mycket el som går att producera på ett villatak i Skellefteå. Du har också chans att ställa dina frågor.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

Länk till sändningen kommer senare

Klockan 12.30 - 13.00

Det gröna i en stad har många funktioner. En genomtänkt och välplanerad grön infrastruktur skapar förutsättningar för en god folkhälsa och goda livsmiljöer för växt- och djurliv. I takt med att klimatet förändras är det också viktigt att säkerställa ytor för stadens ekosystemtjänster såsom temperatur- och flödesreglering, dagvattenhantering och biologisk mångfald. Hur löser vi allt detta det samtidigt som vi växer? Kom och lyssna och ställ frågor

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park & Natur och Fysisk planering

Hållbarhetsveckan Västerbotten

Hållbarhetsveckan pågår i hela Västerbotten. Kolla in programmet för att ta del av det som intresserar dig.

Måndag 20 september

Klockan 18.30 - 19.00

Skellefteå växer och det vill vi göra med minsta möjliga klimatavtryck. På Hedensbyn ges etablerande företag möjligheten till grön energi och hållbarhetsprofil hela vägen. Lyssna och ställ frågor till projektledarna om hur Skellefteå Site East drivs med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Projektledning

Klockan 12.00 - 12.30

I denna intervju med vårt kommunalråd Evelina Fahlesson får hon svara på vilka hållbarhetsutmaningar kommunen har som vi behöver hjälpas åt med. Vi ska klara nollnettoutsäpp av fossilt CO2 till 2045 samtidigt som vi skapar goda liv för skelleftebor på landet och i stan.

Arrangör: Skellefteå kommun

Tisdag 21 september

Klockan 18.00 - 18.30

I Solkrafts återbruksbutik "Rondellen" säljs möbler och utrustning som utsorterats av Skellefteås kommunala verksamheter samt prylar som skänks av privatpersoner och företag. Här tillverkas och säljs även sånt som nyskapats av återbrukat material. Följ med när Sokrafts kreativa avdelning skapar nytt av gammalt.

Arrangör: Solkraft, Rondellen

Klockan 18.30 - 19.00

Spelar det någon roll om du källsorterar dina förpackningar och annat avfall? Behöver du diska förpackningarna innan du ska lämna dem och äter inte de långa transportsträckorna upp miljövinsten? Lär dig mer om källsortering och ställ dina frågor till avfallsrådgivarna.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Avfall

Klockan 19.00 - 19.30

Vatten är livsviktigt för oss människor. Det rapporterats om både översvämningar och vattenbrist runt om i Världen och även i Sverige. I Skellefteå har vi än så länge varit förskonade från sådana problem, men vi behöver alla vara rädda om vårt vatten. Kom och lyssna hur vi kan använda vatten ett hållbart sätt och ställ dina frågor.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Vatten & Avlopp

Klockan 19.30 - 20.00

Vi konsumenter gör oss av med mängder av utslitna, urvuxna och omoderna textilier. Hur vi gör oss av med textilier varierar utifrån vanor, kunskap, ekonomi och insamlingsmöjligheter. Återanvändning och återbruk är det överlägset mest hållbara sättet. Under detta pass får du lära dig att lappa och laga våra mest älskade klädesplagg för att ge dem ett längre liv.

Arrangör: Naturskyddsföreningen, Omställningsgruppen

Fyra frågor om hållbarhet

Här kommer ett antal porträtt på personer som arbetar med hållbarhet inom Skellefteå kommun. Det är allt från hållbart samhällsbyggande till friluftsliv. Läs och låt dig inspireras av deras arbete. Det finns kanske saker som du också kan göra för ett hållbarare samhälle.

Fyra frågor om hållbarhet

Fyra frågor om hållbarhet

Avfall

Många tror fortfarande att "tippen" är slutstation...

Energi och klimat

Jag jobbar mycket med att hitta sätt för personer att spara energi utan att behöva investera

Biblioteket

Att utveckla läsandet gör att vi kan bygga ett hållbart samhälle...

Avfall

Många tycks fortfarande tro att ”soptippen” eller återvinningscentralen är slutstation men det är precis tvärtom

Må bra-grupper

När fler hjälps åt och bättre förutsättningar till en god och jämlik hälsa

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se