Hållbarhetsveckan vecka 38

Hållbarhet är en hörnsten i Skellefteå kommuns verksamhet. Allt vi gör ska ha bäring mot social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Glädjande nog har vi kommit en bra bit på väg.

Hållbarhetsveckan är ett årligen återkommande arrangemang som hålls vecka 38. Under hållbarhetsveckan uppmärksammar vi en del av det arbete som bidrar till att göra Skellefteå till en ännu mer livskraftig och hållbar plats.

Här ser du programmet för hållbarhetsveckan 2022 (uppdateras löpande).

Dialog om Rösbergets friluftsområde

Välkommen till dialog om Rösbergets friluftsområde. Ett fint naturområde som kanske skulle kunna göras ännu bättre? Kom och berätta vad platsen betyder för dig och vilken utveckling du vill se. På plats finns representanter från kultur- och fritidskontoret och samhällsbyggnad från Skellefteå kommun samt Skellefteå Kraft.

Tid: 14.00-19.00

Plats: Grillplatsen söder om Nyckelgatan 126 (Vid ihållande regn finns vi i kvartersgården Nyckelgården, närmast Nyckelgatan 104)

Program

14.00-19.00: Kom och tyck till om området
15.00: Guidad tur till toppen av Rösberget
17.00: Guidad tur till toppen av Rösberget

Hållbarhetsdialog i Byske

Skellefteå kommun finns på plats för att prata hållbarhet i Byske,

Tid: 14.00-20.00.

Plats: Byske centrum

Hållbarhetsdialog i Burträsk - och testa smoothiecykel

Premiär för vår smoothiecykel på Burträsk badhus. Cykla dig en hållbar smoothie för både kroppen om miljön och passa på att prata hållbarhet med oss.

Tid: Badhuset har öppet 17.00-19.30

Plats: Burträsk badhus

Inflyttningsfest för Fritidsbanken och Kulturbanken Skellefteå

Fredag den 23:e september öppnar Fritidsbanken Öppnas i nytt fönster. och Kulturbanken Öppnas i nytt fönster. Skellefteå upp sina nya verksamheter på vackra Nordanåområdet, närmsta granne med Exploratoriet. Vi har kalas och firar med fika och roliga aktiviteter att prova på.

Hos oss får alla låna prylar, helt gratis, för att aktivera sig på fritiden. Verksamheten bygger på återbruk och vi tar tacksamt emot gåvor, antingen direkt till oss i våra lokaler eller via våra kollegor på Solkraft på Second hand-butiken Rondellen eller Degermyrans återvinningsstation.

Skänk gärna en gåva till oss, antingen på inflyttningsfesten eller på någon av våra insamlingsplatser.

Tid: 13.00-19.00

Plats: Nordanå


Hållbarhetsdialog i Skråmträsk

Organisationen Coompanion finns på plats för att prata hållbarhet och klimatambassadörer i Skråmträsk.

Tid: 15.00-17.00

Plats: Vid parkeringen vid Handlar´n.

Magnetfiske i Skellefteälven

Vad döljer sig under ytan i Skellefteälven? Kom och prova på Magnetfiske! Kultur- och fritidskontoret finns på plats för visa hur magnetfisket går till och ger möjlighet för dig att testa på. Ta även chansen att ställ frågor om allt som rör fiske, kräftpesten, olika pågående miljöåterställningsprojekt runt om i kommunen.

Skelleftebottens dykarklubb kommer också att delta, plocka upp skrot och berätta om föreningen för de som är intresserade. De kommer att ha båt och dykare på plats.

Tid: 10.00-13.00

Plats: Bryggarbacken (Rakt nedanför stadsparken)


Evenemang på Folkparken och Skellefteå kraft arena

Den 24 september är du välkommen till Folkparken och Skellefteå Kraft Arena för att ta del av roliga aktiviteter för hela familjen kopplade till hållbarhetsveckan. Skellefteå kommun, Skellefteå Kraft, Viable Cities, Coompanion, RISE och flera andra aktörer är inblandade.

  • Testa elbilar och elmopeder från olika aktörer och ställ dina frågor
  • Kulturbanken och Fritidsbanken visar upp sin verksamhet.
  • Exploratoriet erbjuder familjeaktiviteter, bland annat elbilar för barn. Under helgen passar det också bra att besöka Exploratoriets nya utställning MatValet - du gör skillnad, som finns på Nordanå. Här får du insikt i matprodukton och matkonsumtion och hur det påverkar Västerbotten ur ett hållbarhetsperspektiv.
  • Delta i olika tävlingar med hållbara priser.
  • Få energi- och klimatrådgivning.
  • Inspireras att minska ditt matsvinn.
  • Tips på hur du sparar på dricksvatten.

Tid och plats: 12.00-15.00 på Folkparken och från klockan 16.00 på Skellefteå Kraft Arena

Under hela hållbarhetsveckan erbjuder Exploratoriet på Nordanå skolklasser att delta i skolprogrammen Vatten är livet (åk 4-6) och Källsortering & sopskoj med råttan och räven (åk 3). Boka din klass här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För åk 7-9 erbjuder Exploratoriet MatValet, ett digitalt utbildningsmaterial för alla skolor i Västerbotten. Läs mer om det här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En hållbar vardag innebär varma kramar och en grön miljö. Under Hållbarhetsveckan väljer vi ut några extra kramvänliga träd för din skull och för vår omgivnings skull. Stanna gärna och fånga en kram. Dessa träd kommer att finnas i anslutning till Hälsans Stig i centrala Skellefteå.

Skellefteås program från 2021

Här kan du se hur det såg ut under Hållbarhetsveckan 2021.

Skellefteå växer och det vill vi göra med minsta möjliga klimatavtryck. På Hedensbyn ges etablerande företag möjligheten till grön energi och hållbarhetsprofil hela vägen. Projektledarna berättar om hur Skellefteå Site East drivs med målsättningen att bli Sveriges mest hållbara anläggningsprojekt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Projektledning

I denna intervju med vårt kommunalråd Evelina Fahlesson får hon svara på vilka hållbarhetsutmaningar kommunen har som vi behöver hjälpas åt med. Vi ska klara nollnettoutsäpp av fossilt CO2 till 2045 samtidigt som vi skapar goda liv för skelleftebor på landet och i stan.

Arrangör: Skellefteå kommun

I Solkrafts återbruksbutik "Rondellen" säljs möbler och utrustning som utsorterats av Skellefteås kommunala verksamheter samt prylar som skänks av privatpersoner och företag. Här tillverkas och säljs även sånt som nyskapats av återbrukat material. Följ med när Sokrafts kreativa avdelning skapar nytt av gammalt.

Arrangör: Solkraft, Rondellen

Spelar det någon roll om du källsorterar dina förpackningar och annat avfall? Behöver du diska förpackningarna innan du ska lämna dem och äter inte de långa transportsträckorna upp miljövinsten? Avfallsrådgivarna lär dig mer om källsortering.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Avfall

Vatten är livsviktigt för oss människor. Det rapporterats om både översvämningar och vattenbrist runt om i Världen och även i Sverige. I Skellefteå har vi än så länge varit förskonade från sådana problem, men vi behöver alla vara rädda om vårt vatten. Lyssna på hur vi kan använda vatten ett hållbart sätt.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Vatten & Avlopp

Vi konsumenter gör oss av med mängder av utslitna, urvuxna och omoderna textilier. Hur vi gör oss av med textilier varierar utifrån vanor, kunskap, ekonomi och insamlingsmöjligheter. Återanvändning och återbruk är det överlägset mest hållbara sättet. Under detta pass får du lära dig att lappa och laga våra mest älskade klädesplagg för att ge dem ett längre liv.

Arrangör: Naturskyddsföreningen, Omställningsgruppen

Tycker du att det är svårt att ta in allt runt elbilar och laddning? Du är inte ensam. Det är mycket som är annorlunda från det vi är vara vid. Vi reder ut begrepp och ger dig information om det mest grundläggande för elbil och laddning.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

Tar du hand om din cykel? Under denna livesändning ger Alfred, från Cykel-och fiskecenter, dig handfasta tips på vad du själv kan göra för att öka livslängden på din cykel. Han går också igenom vintercyklistens måsten samt vilken utrustning som ska finnas på din cykel.

Arrangör: Samhällsbyggnad i samarbete med Cykel- och fiskecenter och projektet Hållbara arbets- och tjänsteresor

I händelse av en samhällskris är det viktigt att vara förberedd på att kunna klara dina basala behov såsom; vatten, mat, värm samt kunna ta del av samhällsinformation. Civilförsvarsförbundet kan guida dig i vilka förberedelser kan du göra för att klara en besvärlig situation bättre.

Arrangör: Civilförsvarsförbundet, Lena Lundman Westberg

Bokashi är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning, helt utan kemikalier. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och kökslandet. Denna gödning ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.

Arrangör: Mikrojord, Kajsa Sjaunja

Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer. Under detta pass får du lära dig hur du kan göra för att lyckas med din blomsteräng!

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park och Natur

Nu börjar solcellsanläggningar synas här och där på några villatak runt om i kommunen. Går du i tankar om att själv investera i solceller? Under detta pass får du veta mer om hur det fungerar, vad en anläggning kostar och hur mycket el som går att producera på ett villatak i Skellefteå.

Arrangör: Samhällsbyggnad, Energi- och klimatrådgivningen

Det gröna i en stad har många funktioner. En genomtänkt och välplanerad grön infrastruktur skapar förutsättningar för en god folkhälsa och goda livsmiljöer för växt- och djurliv. I takt med att klimatet förändras är det också viktigt att säkerställa ytor för stadens ekosystemtjänster såsom temperatur- och flödesreglering, dagvattenhantering och biologisk mångfald. Hur löser vi allt detta det samtidigt som vi växer?

Arrangör: Samhällsbyggnad, Park & Natur och Fysisk planering

Fyra frågor om hållbarhet

Här kommer ett antal porträtt på personer som arbetar med hållbarhet inom Skellefteå kommun. Det är allt från hållbart samhällsbyggande till friluftsliv. Läs och låt dig inspireras av deras arbete. Det finns kanske saker som du också kan göra för ett hållbarare samhälle.

Fyra frågor om hållbarhet

Fyra frågor om hållbarhet

Avfall

Många tror fortfarande att "tippen" är slutstation...

Energi och klimat

Jag jobbar mycket med att hitta sätt för personer att spara energi utan att behöva investera

Biblioteket

Att utveckla läsandet gör att vi kan bygga ett hållbart samhälle...

Avfall

Många tycks fortfarande tro att ”soptippen” eller återvinningscentralen är slutstation men det är precis tvärtom

Må bra-grupper

När fler hjälps åt och bättre förutsättningar till en god och jämlik hälsa

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: