För fastighetsägare i flerbostadshus, ansvarig i samfällighet eller BRF
Fastighetsnära insamling införs i hela Skellefteå kommun. För dig som är fastighetsägare eller styrelse i bostadsrätts- eller samfällighetsförening med gemensam avfallshantering (nedan benämnt fastighetsägare), innebär det att du ansvarar för att planera och avsätta ytor för förpackningsinsamling om du inte redan har det idag.
Fastighetsnära insamling ska införas i alla kommuner i Sverige efter ett beslut från regeringen. Insamlingen gäller pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, färgat och ofärgat glas och gärna också tidningar och returpapper.
De som bor i hus får de så kallade fyrfackskärlen som ersätter de kärl för mat och brännbart som finns idag. De som bor i flerbostadshus får istället andra lösningar, till exempel soprum om det inte redan finns idag.
Som fastighetsägare har du ansvar för att avsätta ytor för förpackningsinsamling, men du avgör själv om det ska vara i form av ett gemensamt utrymme i fastigheten, kärl på gården, miljöhus och så vidare. Insamlingen ska finnas i nära anslutning till mat- och restavfallskärlen och vara på plats senast den 1 januari 2027.
Du behöver anlita en entreprenör
Kommunen kommer att fortsätta hämta mat- och restavfall från er, förpackningarna hämtar någon av kommunens upphandlade entreprenörer: Stena Recycling, Ragnsells eller Allmiljö. Det gäller även om ni sedan tidigare har en annan entreprenör som samlar in era förpackningar. Avtalet är skrivet så att den högsta avgift de får ta ut är 1100 kronor per lägenhet exklusive moms.
Du har rätt till ersättning för insamlingen
Fastighetsägaren för flerbostadshus, samfälligheter och BRF:er har rätt till ersättning för en del av kostnaden för insamlingen. För att få ersättning rapporterar du in till oss via e-tjänsten nedan:
Rapportering av fastighetsnära insamling av förpackningar Länk till annan webbplats.
Ersättningen för insamlingen av förpackningar kommer att betalas från Naturvårdsverket till Skellefteå kommun kvartalsvis, det vill säga fyra gånger per år. Ni kommer sedan att se det som ett avdrag på fakturan från Skellefteå kommun för hämtning mat- och restavfall. För närvarande ligger ersättningen på 350 kronor per lägenhet och år om man har full utsortering enligt kravet.
Gratis informationsmaterial
Om du vill hjälpa dina hyresgäster att sortera rätt så har Skellefteå kommun informationsblad på webben på svenska och engelska som är gratis att ladda ner. Ni får själva stå för kostnaden för utskrift och/eller tryck.
Det finns även affischer till soprum som alla tryckerier i Skellefteå har fått tillgång till och kan trycka upp åt er mot en avgift.
Du hittar informationsmaterialet lite längre ner på den här sidan:
Källsortering - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.
På Sopor.nu Länk till annan webbplats. (en Sverigegemensam sida) finns information om förpackningar. Där hittar du även en dubbelsidig A4 på 33 språk att skriva ut.
Frågor och svar flerbostadshus
Frågor och svar flerbostadshus
Nej. Fyrfackskärlen är inte dimensionerade för flera hushåll vilket medför att flerbostadshus behöver andra lösningar. Exempelvis soprum, underjordsbehållare eller en specifik plats för kärl utomhus. Det är fastighetsägarens ansvar att tillhandahålla utrymme för avfallshanteringen redan idag och det gäller även med det nya systemet. Så om du undrar hur det kommer att se ut i ditt område, kontakta din fastighetsägare.
Genom att kommunen får det formella ansvaret för insamling från hushåll och samlokaliserade verksamheter, så är det samma krav som gäller som för mat- och restavfall, dvs tvingande utsorteringskrav för förpackningsavfall. Fastighetsinnehavaren avgör hur utsorteringskravet ska verkställas – gemensamt utrymme i fastigheten, kärl på gården, miljöhus etc. Kommunen kan inte ställa krav på inrättande av utrymme, dock på hur dessa utrymmen ska vara beskaffade om fastighetsinnehavaren väljer att inrätta utrymme.
Kraven avseende förpackningsavfallet är desamma som för rest- och matavfall och annat avfall under kommunalt avfall som hämtas fastighetsnära och som fastighetsägare är skyldiga att sortera ut. Det finns inte längre någon formell grund för fastighetsägare att avböja borttransport av förpackningsavfall, lika lite som man kan det för mat- och restavfall.
Kommunen kan inte ställa krav på inrättande av utrymmen vare sig när det gäller mat- och restavfall eller förpackningsavfall. Det kan anses utgöra ingrepp i enskilds ekonomiska förhållanden och för det krävs det stöd i lag, vilket det inte finns. Utsorteringskravet är tvingande men det är alltså upp till fastighetsinnehavaren hur det ska verkställas
Nej. Skellefteå kommun skriver avtal med Stena, Ragns Sells och Allmiljö för insamlingen av förpackningar i flerbostadshus. Kontaktuppgifter kommer att läggas in här. Avtalet är skrivet så att entreprenören inte får ta ut mer än en maxsumma på 1100 kr/ lägenhet och år exklusive moms.
Kommunen kommer ha fortsatt insamling av mat- och restavfallet.
Ja, vi har informationsblad på webben på på Svenska och Engelska. De får man ladda ner och själv skriva ut eller låta trycka upp. Det är fritt att använda. Det finns även affischer till soprum man kan använda. Alla tryckerier i Skellefteå har fått tillgång till de affischerna och kan trycka upp åt er för en avgift. Du hittar informationsmaterialet lite längre ner på sidan om källsortering.
Ni behöver rapportera in till avfall via den e-tjänst som tagits fram. Ersättningen för insamlingen av förpackningar kommer att betalas från Naturvårdsverket till Skellefteå kommun kvartalsvis, dvs fyra gånger per år. Ni kommer sedan att se det som ett avdrag på fakturan från Skellefteå kommun för avfallshämning. För närvarande ligger ersättningen på 350kr/lägenhet och år.
E-tjänsten: Rapportering av fastighetsnära insamling av förpackningar Länk till annan webbplats.
I och med att det blir ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningar får fastighetsägare (inklusive bostadsrättsföreningar) och samfälligheter inte välja att anlita någon annan entreprenör än den/de som kommunen har upphandlat. Det är Ragnsells, Stena Recycling samt Allmiljö. Avtalet är skrivet så att den högsta avgift de får ta ut är 1100kr/ lägenhet exkl. moms
För mat- och restavfall är det fortsatt Skellefteå kommun ni ska kontakta för abonnemang och tömning.
Fastighetsägare (inklusive bostadsrättsföreningar) eller samfällighet som idag saknar insamling av förpackningar behöver förbereda för att planera och avsätta ytor för förpackningsinsamling (papper, plast, metall och glas i två fraktioner) och också gärna för returpapper. Det i nära anslutning till mat- och restavfallskärlen. Senast 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara på plats.
Ni behöver upphandla hämtning av förpackningar via någon av kommunens upphandlade entreprenörer, Stena Recycling, Ragnsells eller Allmiljö.
Kravet på utsortering av förpackningsavfall har gällt sedan 1994 när producentansvaret infördes. Det innebär att du ska lämna dina förpackningar på en återvinningstation om möjlighet inte finns i huset du bor. Kravet på fastighetsnära insamling av förpackningsavfall införs dock först från och med 2027.
Nej. Enligt förordningen ska kommunen sköta insamlingen eller de av kommunen godkända entreprenörer. För flerbostadshus är det någon av de här upphandlade entreprenörerna man ska vända sig till: Stena, Ragnsells och Allmiljö.