För dig som bor i en- och tvåfamiljshus

Nu blir det enklare för dig att källsortera - du som bor i en- och tvåfamiljshus kommer kunna sortera och lämna förpackningarna i anslutning till din bostad i fyrfackskärlen istället för att ta med dem till en återvinningsstation. Systemet införs successivt i Skellefteå kommun med start v.12 mars 2025.

Det nya systemet innebär att kommunen, förutom att hämta rest och matavfall, även kommer att hämta dina pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar och returpapper samt färgat och ofärgat glas.

De enda förpackningarna du behöver köra iväg med själv är då de stora ”sällanförpackningarna" som blir över när du exempelvis köper möbler. För dessa förpackningar kommer återvinningsstationerna finnas kvar.

Om du bor i villa men är en samfällighetsförening omfattas du inte av fyrfackskärlen utan kan läsa mer på sidan för flerbostadshus vad som gäller för dig via den gröna knappen nedan.

För dig som bor i flerbostadshus
För dig som är fastighetsägare
Fyrfackskärl Skellefteå kommun

De två fyrfackskärlen.

Vi påbörjar utkörningen av fyrfackskärl v. 12. Ukörning genomförs måndag - fredag 06.00-22.00 samt lördagar 08.00-18.00. Kom ihåg att låta dina andra kärl stå framme, synligt, då de hämtas samtidigt som du får de nya.

På startsidan för fastighetsnära insamling kan du söka på karta och se vilken vecka kärlen kommer till dig.

Du som får dina kärl vecka 12 ska ha fått, eller så kommer det snart, ett brev utskickat med information. Har du Kivra så kommer det i den postlådan. Orter och vilka veckor övriga får sina nya kärl publiceras inom kort. Utrullande av fyrfackskärl kommer att pågå fram till maj.

Just nu är kommunens avfallsverksamhet ute på turné och visar upp kärlen i kommunen:

  • 15 mars: Guldtorget i centrala Skellefteå, kl. 10.00-15.00 På torget kommer en av de nya sopbilarna visa hur en tömning går till.
  • 25 mars: Byske bibliotek, kl. 17.00-18.30
  • 31 mars: Jörns bibliotek, kl. 17.30-19.00
  • 3 april: Centrumhörnan i Drängsmark, kl. 17.00-18.30
  • 7 april: Bureå bibliotek, kl. 17.00-18.30
  • 8 april: Siljegården i Bygdsiljum, kl. 17.00-18.30
  • 9 april: Burträsk bibliotek, kl. 17.30-19.00
  • 22 april: Bolidens bibliotek, kl. 17.00-18.30
  • 24 april: Folkets Hus i Lövånger, kl. 17.30-19.00

Du kan också se evenemangen på kommunens Facebook:

Evenemang Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Så sorterar du i de nya kärlen

I stället för dina nuvarande kärl för rest- och matavfall kommer du att få två nya kärl med fyra fack i vardera. Förpackningarna ska du sortera på samma sätt som du gör på en återvinningsstation idag. Matavfallet i papperspåsarna och restaavfallet förpackat i en soppåse. Läs gärna igenom vad man kan lägga i de olika facken på sidan om källsortering och under punkten: så sorterar du i fyrfackskärlen

Det här informationsmaterialet följer med när fyrfackskärlen körs ut:

Det ena kärlet töms varannan vecka och heter därför 2. Där sorterar du: matavfall, pappersförpackningar, färgat glas och tidningar.

Det andra kärlet töms var fjärde vecka och heter därför 4. Där sorterar du: restavfall, plastförpackningar, ofärgat glas och metall.

Du behöver se till att har utrymme för två fyrfackskärl i bredd där sopbilen ska hämta upp dem. Varje kärl är 110 cm högt, 77 cm brett och 82 cm djupt och ytan för uppställning behöver därför vara 180 cm bred och 100 cm djup.

När du har fått dina nya kärl så uppdateras också ditt tömingsschema. Du kan abonnera på tömningsschemat genom att lägga till det i din mobil- eller datorkalender. Då får du en påminnelse kvällen innan tömning. Där står också vilket av kärlen som ska ställas fram.

Du kan abonnera på schemat redan nu - när din adress uppdateras i våra system så kommer också din kalender att uppdateras.

När töms soporna?

Sök på den adress du vill se schemat för

De nya sopbilarna har fyra separata fack för avfallet som töms. Inför tömning är det viktigt att du ställer ut kärlen med handtaget vänt ut mot vägen.

2022 beslutade regeringen att fastighetsnära insamling ska införas de kommande åren och att kommunerna ska ansvara för att hämta förpackningarna, istället för producenterna. Skellefteå kommun utredde vilka olika alternativ som finns och beslutade att fyrfackskärl ska användas.

Producenterna kommer att kompensera kommunerna för insamlingen och återvinna förpackningarna.

Syftet med regeringes beslut är att uppfylla EU:s krav och höga mål för materialåtervinning till 2030, göra avfallshanteringen mer effektiv och göra det enklare att göra rätt. Erfarenheter visar att fler förpackningar kommer att skickas till återvinning istället för att hamna i restavfallet.

Frågor & svar fyrfackskärl

Frågor & svar fyrfackskärl

Det ena kärlet kommer att tömmas varannan vecka. Det andra töms var fjärde vecka.

I det som töms varannan vecka kommer du att sortera ut matavfall, pappersförpackningar, färgat glas samt returpapper (tidningar samt papper)

I kärlet som töms var fjärde vecka sorterar du ut restavfall, plastförpackningar, ofärgat glas samt metallförpackningar.

Nej. Däremot kan du abonnera på ett extra kärl om du tycker att kärlen inte räcker till.

Ja, enligt den statistik som finns. Självklart kommer det finnas individuella behov vilket gör att vissa fack blir fulla snabbare än andra. Det finns då möjlighet att beställa extra kärl. Läs gärna mer i andra frågor och svar om extra kärl.

Pappersförpackningar töms varannan vecka och plastförpackningar var fjärde vecka.

Om du inte rymmer i ett av kärlen och det är så vid varje tömning behöver du abonnera på ett extra kärl.

Återvinningsstationerna som de är nu blir kvar till 2026. Efter det kommer de att vara till för större förpackningar, till exempel såna som du får vid köp av en tv eller stor möbel.

Det finns möjlighet att abonnera på extra kärl. Då vi är en avgiftsfinansierad verksamhet (ej skattemedel) kan vi inte göra undantag eller ge bidrag utan vi ska styras av den taxa som är beslutad. Under sidan med avgifter hittar du kostnaderna för extra kärl.

Det är två stycken som vardera är på 370 liter. Varje kärl är 110 cm högt, 77 cm brett och 82 cm djupt. De olika facken i kärlet har olika storlek.

Kärl tömning varannan vecka: matavfall 118 l, pappersförpackning 177 l, färgat glas 30 l, tidningar och papper 45 l.

Kärl tömning var fjärde vecka: restavfall 155 l, plastförpackningar 140 l, ofärgat glas 45 l, metall 30 l.

Kommer sopkärlet rymma samma mängd sopor som nu?

Det kommer att rymmas mer. Mat- och restavfall slängs i separata fack men volymen för dessa två fack tillsammans är större än tidigare.

Varje kärl är 110 cm högt, 77 cm brett och 82 cm djupt och därför behöver du en yta som är 180 cm bred och 100 cm djup.

Nej, standardabonnemanget för fyrfackskärlen där ett kärl töms en gång varannan vecka och ett kärl töms var fjärde vecka kostar lika mycket som standardabonnemanget med ett grönt 140 L restavfallskärl och ett 140 l matavfallskärl som töms varannan vecka.

Här kan du se den aktuella taxan:

Taxa och grundavgifter - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Tillsvidare kommer de att finnas kvar, men på sikt kommer vi inte att behöva lika många. Därför kommer vissa att avvecklas.

Ja, för alla som bor i hus i kommunen. Vi börjar med centralorten och rör oss sedan utåt till serviceorterna och landsbygden.

Nej, tyvärr så är den inte anpassad för fyrfackskärlen utan endast för de mindre bruna matavfallskärlen.

Nej, från och med att du får fyrfackskärlen, är det de som ska användas.

Nej, kärlen kommer i par. Du behöver ha båda kärlen för att få full sortering.

Ja, det enda som händer då är att du inte får lämna något i facket för matavfall. Det ska lämnas tomt. Det ska vara en kompost som är ansökt och godkänd av miljöverksamheten. Om du har alternativet kompostering är det möjligt att ansöka om förlängt hämtningsintervall för kärlen, var 4:e vecka eller var 8:e vecka.

Ja, fyrfackskärl används i dagsläget i mer än 70 andra kommuner. Många kommuner har använt det i väldigt många år. Det finns mycket erfarenhet och kunskap samlat vi tar del av. Längst norrut så är det Härnösand som har fyrfackskärl.

Du kommer att kunna sortera ut och lämna mat- och restavfall, förpackningar av papper-, plast-, glas- och metall samt returpapper. Är du osäker på vad som är vad tipsar vi om att du söker i vår källsorteringsguide.

Sopbilen har separata fack i själva tömningsskåpet på sopbilen. Precis på samma sätt som i kärlet. Inga av de olika fraktionerna blandas i bilen.

Just nu gäller det inte för fritidshus. Men även de omfattas av regeringsbeslutet. Planen är att starta med fritidshusen under sommaren 2026. Där blir det på de flesta ställen en samlingsstation där du ska kunna lämna förpackningar, tidningar, mat- och restavfall. Troligtvis där du redan nu lämnar mat- och restavfallet.

Nej, det är får du inte. Då kan inte sopbilen tömma kärlen och måste lämna de otömda. Sopbilen har fyra fack för tömning där det inte får blandas felaktigt.

Du ska ställa kärlen på samma ställe som du gör med de kärl du har idag.

När det gäller förpackningar kan du läsa mer här: Sveriges avfallsportal | Sopor.nu Länk till annan webbplats.

För att själv söka på det du vill sortera, använd vår guide: Källsorteringsguiden - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Fyra fördelar med fyrfackskärl

Fyra fördelar med fyrfackskärl

  1. Det är lätt att sortera rätt med fyrfackskärl! Det är förmodligen anledningen till att återvinningen har ökat i de kommuner som redan har infört fyrfackssystemet.
  2. Nu får avfallet åka kollektivt – du behöver inte skjutsa dina sopor till en återvinningsstation lika ofta.
  3. Du behöver inte förvara förpackningar och tidningar i förråd och garage där hemma i väntan på nästa tur till återvinningsstationen när du kan slänga dina tidningar och förpackningar i kärl direkt på tomten.
  4. När källsorteringen blir enklare, återvinns fler förpackningar och då minskar belastningen på miljön eftersom mindre restavfall går till förbränning.
Senast uppdaterad: