Insamling textil

Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU. Det nya kravet innebär att du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i restavfallet eller energiåtervinning. Textilavfall ska istället sorteras ut och lämnas till kommunens insamlingssystem.

De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.

Det viktigaste är att man minskar sitt textila avfall

Tänk på att i första hand dela, låna, laga och återanvända all textil i familjen eller bekantskapskretsen. Det bästa du kan göra för att minska din garderobs klimatavtryck är att köpa mindre nya kläder. Du kan också använda de kläder du har under längre tid. Om du använder ett plagg dubbel så länge, minskar dess klimatpåverkan och vattenanvändning med nästan 50 procent.

Frågor och svar

Frågor och svar

Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning.

Exempel på textilier du kan lämna:

  • alla typer av kläder
  • hela skor (lägg skorna som hör ihop i samma påse)
  • hemtextil, t.ex. täcken, kuddar, dukar, handdukar, lakan, trasmattor och gardiner
  • inredningstextil
  • väskor av textil, t.ex. mjuka väskor, ryggsäckar, handväskor av textil.
  • accessoarer av textil t.ex. skärp, hattar, mössor, vantar

Det gäller både hel och trasig textil. Du lägger det i en säck som du knyter ihop innan du lämnar det i behållaren.

Kraftigt förorenad, möglig eller blöt textil hänvisas till särskilda behållare på återvinningscentralerna eftersom det förstör övrig textil.

Om insamlingsbehållaren är full är det mycket viktigt att inte lämna textil utanför behållare. Då kommer den tyvärr att behöva kasseras. Om du är på en återvinningsstation behöver du då ta hem påsarna och göra ett nytt försök senare. Om du är på en återvinningscentral kan du lägga dina textilier i containern för återbruk.

Kraftigt förorenad, möglig eller blöt textil hänvisas till särskilda behållare på återvinningscentralerna eftersom det förstör övrig textil.

Även det räknas in som textilavfall och ska lämnas till insamlingen.

Kommunen ansvar även för visst textilavfall som uppstår i verksamheter, så kallat kommunalt textilavfall, vilket till exempel handlar om kvarglömda kläder, enstaka plagg eller annan textil, osåld textil från second hand-försäljning. Detta hänvisas till någon av kommunens återvinningscentraler.

Större partier textil, som till exempel arbetskläder, spill från produktion med mera räkas som verksamhetsavfall – ta då kontakt med någon av marknadens avfallsaktörer.

Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.

Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. Detta är tidskrävande och genomförs endast i liten skala i Sverige. Hanteringen medför också stora kostnader. I dagsläget hanteras därför mycket av sorteringen utomlands, varför det mesta av materialet går vidare till marknader utanför landet.

Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.

Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.
Läs mer här:

Vill du veta mer?

Naturvårdsverket: Textil Länk till annan webbplats.

Konsumentverket: Textil och miljö | Konsumentverket Länk till annan webbplats.

Naturskyddsföreningen: Max 5 - Naturskyddsföreningen Länk till annan webbplats.

Sveriges avfallsportal: Sveriges avfallsportal | Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Från och med den 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.

Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna. Kommunerna inväntar därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system för insamling av textilavfall.

Det bästa man kan göra är att dela, låna, laga och återanvända all textil i familjen eller bekantskapskretsen.

Om det inte är möjligt finns det insamling av textilier för hushållen på samtliga återvinningscentraler och några återvinningsstationer, för återbruk eller återvinning. De återvinningsstationer som i dagsläget har insamling av textilavfall är Kåge, Sjungande Dalen, Falkträsket och Solbacken. Textilavfallet bör vara rent och torrt, så att det kan återvinnas för återanvändning eller materialåtervinnas och inte skadar övrig textil.

Det finns även frivilligorganisationer i våra kommuner som erbjuder insamling av textilier.

Det går även bra att beställa hämtning av textilier via kommunens grovavfallsinsamling som sker en gång per år. Läs här hur och när man beställer hämtning: Grovavfall - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Återvinningscentraler: Återvinningscentraler - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Återvinningsstationer: Återvinningsstationer - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Även sockar och underkläder ingår i den textil som ska sorteras ut. Detta kan alltså läggas i samma behållare som övrig textil. Ett tips är att sortera ut trasiga underkläder och sockar direkt efter tvätt, i stället för före det tvättas. På så vis blir det lite trevligare arbetsmiljö för de som arbetar med att sortera all textil som lämnas in.

Textilavfall som är förorenat med spillolja eller annat farligt avfall, ska i stället sorteras och lämnas som farligt avfall på en återvinningscentral.

Frivilligorganisationer jobbar med att samla in textilier som kan återanvändas. Så ja, du kommer fortsatt kunna lämna in dina textilier, exempelvis hela och rena byxor, tröjor och gardiner, till frivillighetsorganisationer. Det som inte du längre behöver eller önskar ha kvar, kan göra någon annan jätteglad!

Målet med den nya lagstiftningen – som gäller inom hela EU – är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återanvändas eller återvinnas till nya produkter. Återvinning och återbruk av textilavfall är alltså ett viktigt steg för att minska miljöbelastningen från textilindustrin.

Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.

Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas eller, om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.

Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Då inser vi att det behövs en förändring.

Det nya ansvaret för kommunerna gäller textilavfallet, alltså trasig och smutsig textil och inte textil som går att återbruka, dvs användas igen. Orsaken till att kommunen ändå väljer att samla allt i en och samma behållare är dels för att göra det enklare för kommunmedborgarna men framförallt för att det inte finns någon som vill ta emot enbart textilavfall. Så som marknaden ser ut i dag hade det inneburit att allt textilavfall vi samlat in hade gått till energiåtervinning. Så vill vi inte ha det! Då är det bättre för miljön att vi samlar in både trasig och smutsig textil tillsammans med hel och ren textil och att de som kan marknaden får avgöra vad som kan återbrukas och vad som kan materialåtervinnas.

Senast uppdaterad: