Sjukdom och smittbärarpenning

Här kan du läsa om ersättningar vid sjukdom och smittbärarpenning.

Från den 15 december 2020 kan du vara sjukskriven 21 dagar utan läkarintyg, måste du vara sjukskriven längre än 21 dagar måste du skicka in läkarintyg till Försäkringskassan och till arbetsgivaren.

Kom ihåg att rapportera fortsatt sjukskrivning till arbetsgivaren via självservice och enligt gällande rutin vid sjukskrivning.

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas medarbetare att stanna hemma två extra dagar i slutet av sjukledigheten.

Beslutet om slopat karensavdrag innebär att medarbetaren får ett avdrag på lönen och kan i efterhand söka ersättning för den första dagen i sjukperioden från staten. Ansökan görs retroaktivt till Försäkringskassan. I ansökan ska Skellefteå kommuns organisationsnummer anges, 212000-2643.

Coronaviruset – det här gäller, Försäkringskassan Länk till annan webbplats.

Arbetsgivaren betalar vidare utfyllnad till en arbetstagare vars fasta kontanta lön överstiger taket för sjukpenninggrundande inkomst enligt socialförsäkringsbalken (31 533 kr/mån).

Medarbetare som via läkare fått ett läkarintyg som uppfyller kriterierna för riskgrupp ska skicka in detta till intyg@skelleftea.se
Lönecenter kommer att registrera arbetstagaren som tjänstledig under perioden.

Ersättningen betalas ut med ett schablonbelopp på som mest 810 kronor före skatt under perioden 1 januari–30 september 2021. Ansökan om ersättning kan göras på Försäkringskassans hemsida via e-tjänst på ”Mina sidor”.

Föräldrar kan få tillfällig föräldrapenning om de behöver avstå från arbete för att de har barn som nyligen har varit allvarligt sjuka och som behöver skyddas så de inte insjuknar i covid-19.

Smittad eller kan vara smittad av covid-19, smittbärarpenning

Om du får förhållningsregler, av läkare eller av Vårdhygien, att inte arbeta på grund av att du är smittad, kan vara smittad eller ska vara i karantän för att minska spridningen av Covid-19, kan du ha rätt till smittbärarpenning från Försäkringskassan. Läkarkontakt behövs för intyg om smittbärarpenning.

Läs mer om Smittbärarpenning på Försäkringskassans webb Länk till annan webbplats.

Arbetsgivaren kan även i vissa fall stänga av medarbetare för att förhindra spridning av Covid-19.

Bor du i samma hushåll som någon med konstaterad covid-19, och om du fått förhållningsregler av läkare eller av Vårdhygien att hålla dig hemma en begränsad tid, kan du ansöka hos Försäkringskassan om smittbärarpenning.

Se även Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

Se även SKR:s Frågor och svar om ersättningar, sjukledighet och annan ledighet Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se