Andningsskydd vid konstaterad eller misstänkt Covid-smitta

Som en extra försiktighetsåtgärd ska andningsskydd (FFP2, FFP3, KN95 eller N95) ersätta munskydd typ IIR i den personliga skyddsutrustningen vid misstänkt samt bekräftad Covid-19 under den första sjukdomsveckan.

Sedan tidigare har Vårdhygien rekommenderat användning av andningsskydd som del i personlig skyddsutrustning i samband med vårdåtgärder som innebär ökad risk för luftburna partiklar (aerosolbildning), exempelvis CPAP/BiPAP (inkl. "snarkmaskin"), inhalation via nebulisator och trakeostomivård. Den riktlinjen gäller fortfarande. Nu utökar Vårdhygien användning av andningsskydd till all vård och omsorg under vårdtagare/brukares första sjukdomsvecka i Covid-19 samt vid misstänkt smitta.

Om andningsskydden som levereras

De andningsskydd som skickas ut är klassificerade N95 och motsvarar FFP2 som vanligen nämns i instruktioner. På paketen är det tryckt information om att klassningen gäller till 2020-12-31. Tillverkaren har dock utfärdat ett nytt certifikat kring andningsskydden som klargör att den är certifierad, godkänd och klassad även under 2021.

Vid brist på andningsskydd beställs nya från lagret.

Vid procedurer som innebär luftburna partiklar

Andningsskydd används hela sjukdomstiden vid bekräftad Covid-19 vid aerosolbildande procedurer, som CPAP/BiPAP (inkl. "snarkmaskin"), inhalation via nebulisator och trakeostomivård.

(Denna riktlinje är densamma som tidigare.)

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: