Utrustning

Användning, beställning och leverans av förstärkt skyddsutrustning och basala hygienartiklar samt användning av arbetskläder.

Beställ skyddsutrustning och basala hygienartiklar (Länk till annan webbplats)

Kommunens centrallager för skyddsutrustning och basala hygienartiklar ligger på Östra navet, Hedensbyn. All beställning av dessa artiklar görs via

Beställ skyddsutrustning och basala hygienartiklar (Länk till annan webbplats)

Vid behov av förstärkt skyddsutrustning, ring och beställ:
Må-to 7-16, fre 7-14: 0910-73 65 99 (Om ingen svarar: ring kundtjänst så ser de till att du blir uppringd.)

Beställt material levereras på er ordinarie leveransdag. Beställningen behöver vara hos lagret senast kl. 12 dagen innan leverans.
Endast förstärkt skyddsutrustning kan levereras skyndsamt, vid akuta behov.

Vägbeskrivning till centrallagret på Östra navet , 507.8 kB., om du behöver åka och hämta material själv.

Leveransdagar

Här ser du vilka områden som får leverans vilka dagar:

 • Måndag: Morö Backe samt Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn.
 • Tisdag: Områdena norr om Skellefteå (Byske, Kåge, Boliden och Jörn).
 • Onsdag: Centrala delarna av Skellefteå samt nord/nordvästra delarna av Skellefteå centrum (Alhem, Erikslid, Sjungande dalen, Klintforsen, Brännan).
 • Torsdag: Södra delarna av Skellefteå centrum (Anderstorp, Sunnanå och Sörböle).
 • Fredag: Områdena söder om Skellefteå (Burträsk, Bureå och Lövånger).

Välj rätt skyddsutrustning och använd den rätt

Vid misstanke och bekräftad Covid-19 de första 7 dagarna används:
Andningsskydd (FFP2, FFP3, KN95, N95), visir och långärmat skyddsförkläde av plast. Dag 8 och framåt ersätts andningsskydd med munskydd klass IIR. (Läs mer om bakgrunden till andningsskydd här.)

Vid situationer när aerosolbildande åtgärder eller hjälpmedel finns används andningsskydd hela sjukdomstiden.

Beställning av skyddsutrustning

Akut-kit med förstärkt skyddsutrustning finns i varje verksamhet. Vid fortsatt behov beställs förstärkt skyddsutrustning enligt rutinen ovan.

Överbliven förstärkt skyddsutrustning hos konstaterat smittad brukare kasseras. Oöppnade förpackningar kan torkas av med yt-desinfektion.

Användning av basala hygienartiklar

Lagret har två typer av handskar: vinyl-och nitrilhandskar. Handskarna är likvärdiga och står emot virus och bakterier lika bra. Tänk på att inte använda handskar under för lång tid, eller i arbetsmoment där handskar inte behövs (se länken nedan).

Beställning av basala hygienartiklar

Handskar, handsprit, yt-desinfektion, kortärmade förkläden etc. beställs via E-tjänsten Beställ skyddsutrustning/basala hygienartiklar.

Beställ skyddsutrustning och basala hygienartiklar (Länk till annan webbplats)

För frågor kring artiklar kan ni mejla Centrallagret

Munskydd IIR används i förebyggande syfte inom alla verksamheter som arbetar brukarnära.

Rutiner för användning av munskydd hittar du här.

Egenvårdsråd för dig som upplever problem av att använda munskydd.

Så här levereras munskydden

Ni beställer själva munskydd IIR som ska användas i förebyggande syfte via e-tjänsten. Vi har fasta leveransdagar utifrån geografiska områden. (Du hittar Leveransdagarna under "Beställning av förstärkt skyddsutrustning och basala hygienartiklar".)

Håll koll på åtgången. Ett tips är att dagligen räkna antal oöppnade kartonger och skriva ned åtgången per dag, t.ex. på ett papper eller en whiteboard. Då kan ni följa förbrukningen per dag och ha koll när det är dags att beställa nya.

Chef ansvarar för att förvaring och uthämtande av munskydd sker ordnat.

Kläderna du har på jobbet ska bytas dagligen och tvättas i minst 60 grader. Obs! Arbetskläder ska tvättas på arbetsplatsen.
Detta gäller för arbetskläder Länk till annan webbplats..

Förtydligande om huvudduk

Om huvudduk används ska den fästas så den inte lossnar, nedhängande delar ska vara instoppade i halslinningen. Den ska vara synligt ren. Huvudduken hör till arbetskläderna och hanteras som sådana, alltså:

 • Används endast på arbetsplatsen och vid transport mellan olika arbetsplatser.
 • Byts dagligen samt alltid om de förorenats. Tvättas vid minst +60 C.
 • Hanteras och förvaras så att renhetsgraden behålls efter tvätt.

För Vård och omsorg

Inom hela Vård och omsorg används arbetskläder.

 • Tvätt av leasingkläder ska om möjligt läggas i tvättsäckar som levereras av Berendsen för att sen läggas i gallervagnar. (Undvik alltså att lägga kläder direkt i gallervagnen om möjligt.) Gallervagnarna ska ha kapell som även de levereras av Berendsen.
 • Tvätt av kläder som kan ha utsatts för smitta läggs först i vattenlöslig tvättsäck, och sen i vit tvättsäck (levereras ut av Berendsen så snart som möjligt). Om man inte har vita tvättsäckar ska den vattenlösliga tvättsäcken läggas i svart sopsäck. Om man inte har vattenlösliga tvättsäckar läggs kläderna i svart sopsäck.
 • Det är viktigt att alla ser till att de har kläder för den dagliga användningen. Beställ kläder som vanligt i Service Online.

För Stöd och service

Stöd och service har arbetskläder inom de verksamheter som omfattas av basala hygienrutiner enligt Socialstyrelsen, dvs inom bostad med särskild service (LSS) samt inom särskilt boende (SoL) och stöd i ordinärt boende (SoL).
Personliga assistenter har i regel privata kläder på jobbet. På några arbetsplatser används arbetskläder på grund av speciella omständigheter.

Vid brist på personlig skyddsutrustning (visir, munskydd, andningsskydd, långärmad skyddsrock) och/eller material för basal hygien (t.ex. handskar, handsprit, yt-sprit) kan den privata utföraren ta hjälp av kommunens centrallager.

Vardagar 7 – 16 (fre till 14)
I första hand: mejla Centrallagret

I andra hand: ring 0910-73 65 99

Kostnaden för materialet faktureras och motsvarar inköpspriset samt kostnad för eventuell taxiutkörning.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: