Hantera oro

Den situation som vi befinner oss i nu kan skapa stor oro, både som anställd och som chef. Här samlar kommunhälsan råd för att hantera oron.

Råd till dig som medarbetare

  • I tider som nu där det råder stor osäkerhet och det kommer nya rön och förhållningssätt varje dag är det naturligt att känna t.ex. oro, rädsla eller ångest. Du kan också känna att du är mer lättirriterad än vanligt eller att du sover sämre. Det kan gälla oro för ens egen hälsa, ens närstående eller de du jobbar med. Det kan också väcka oro kring ekonomi och framtiden. Att starka känslor uppstår är en normal reaktion och känslorna i sig är inte farliga, men du behöver se till att ta hand om dig själv för att oron inte tar över din vardag mer än vad som är hanterbart.
  • Rutiner är viktiga för att hantera oro och värna om sin egen hälsa, nu kanske du behöver hitta alternativ till sysselsättningar som blivit inställda. Ät mat på vanliga tider. Håll dina sömnrutiner så gott det går. Se till att få in fysisk aktivitet av något slag, gå en promenad i skogen, cykla eller följ ett träningsklipp på youtube hemma. Undvik att dricka alkohol.
  • Ta hand om dina relationer. Prata med någon du litar på om hur du känner. Relationer och sociala forum på nätet är också viktiga relationer.
  • Fyll på med sådant som får dig att må bra och som du tycker är roligt och som passar med rådande restriktioner.
  • Håll dig informerad och var källkritisk. Mer kunskap om vad som händer kan dämpa ångest och oro. Använd dig gärna av information från våra myndigheter så som krisinformation.se eller 1177.se. Det sprids mycket desinformation och rykten på sociala media, läser du något sensationellt bör du ta det med en nypa salt och kanske kolla upp vem eller vilka som står bakom informationen. Prata gärna med andra om läget, men undvik att spekulera. När du sedan fått till dig information om läget, ta en paus från nyhetsflödet.
  • Använd oron eller rädslan som bränsle om det går. Fråga kollegan hur hen mår, och var beredd på att lyssna på svaret. Ring äldre närstående och fråga hur de har det. Fundera på om det finns något du själv kan göra för att hjälpa till eller om det viktigaste du kan göra just nu är att fortsätta som vanligt och följa myndigheternas råd för att begränsa smittspridning.

Råd till dig som chef

Förutom ovanstående gällande dig själv, var som chef tillgänglig för dina medarbetare (fysiskt eller digitalt). Stäm av med dem hur de mår. Håll dig uppdaterad om utvecklingen och lyft fram den fakta och de rekommendationer som finns.

Till följd av det nya coronaviruset och allt som uppstått i samband med det har du kanske märkt att du fått svårt att sova, känner att du reagerar starkt känslomässigt eller har svårt att koppla bort tankarna.
Om du märker att denna oro påverkar dig negativt i din vardag eller på arbetet kan du här beställa en telefontid för att få råd och stöd. Tjänsten är bokningsbar för dig som är medarbetare i Skellefteå kommun.
Du blir uppringd av psykolog från Kommunhälsan som kan ge dig stöttning i hur du kan hantera din situation.
Handlar din oro om sjukdomssymtom som du själv har ber vi dig gå in på 1177 istället eller prata med din chef.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se