Privat personlig assistans

Här finns information och råd till dig som är kund, samt till dig som jobbar inom privat personlig assistans.

Om du inte ännu vaccinerat dig mot Covid-19, eller inte tagit alla doser du får, hoppas vi att du gör det snart. För att behålla ett gott skydd behöver du flera doser av vaccinet.

Covid-19 är en smittsam sjukdom. Vaccination är det mest effektiva sättet för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö av sjukdomen.

Vaccination kan också hjälpa till att minska smittspridningen av covid-19. Därför är det viktigt att så många personer som möjligt vaccinerar sig.

Det är gratis och du bestämmer själv om du ska vaccinera dig. Du får vaccinet med en spruta i armen. Du behöver ta flera sprutor för att få ett gott skydd, och det ska gå en viss tid mellan varje dos.

Boka tid

Det är Region Västerbotten som ansvarar för vaccinationerna.

Du bokar tid genom att ringa till den hälsocentral som du vill bli vaccinerad på. När du ringer kan du berätta att du får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.

Mer information om vaccinationen finns på 1177s webbplats Länk till annan webbplats.

• Även under Covid-19 är det din privata assistansanordnare som utför din assistans.
  • Du och dina assistenter ska följa Folkhälsomyndighetes råd för att hindra smittspridning.
  • Dina assistenter ska följa basala hygienrutiner.
  • Din assistansanordnare är ansvarig för att tillhandahålla rätt skyddsmaterial och skyddsutrustning när behov uppstår.
  • Skellefteå kommun stöttar din privata assistansanordnare vid behov så att du kan få det stöd du är van vid av dem du känner.

Lättläst information om Corona med bildstöd (pdf) , 641 kB.

Det här kan du göra

för att skydda dig själv och minska smittspridning:

• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Försök undvika att röra ögon, näsa och mun.
  • Ät bra!

Fler hygienråd hos Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats.

Förbered dig på att du kan få vissa insatser utförda av personal som inte är inskolade hos dig och att det i yttersta krisläge kan handla om punktinsatser för dina absolut viktigaste behov (medicin, hygien och mat).
Om din privata assistansanordnare inte kan fortsätta sitt uppdrag faller ansvaret att ge dig stöd på Skellefteå kommun.

Om du blir sjuk – gör så här

Om du känner dig sjuk bör du stanna inne tills du varit symtomfri i två dagar. Covid-19 kan ha symptom som: hosta, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk och/eller feber.

Meddela din assistansanordnare att du är sjuk så finner de tillsammans med dig en lösning så du får den hjälp du behöver.

Behöver du få sjukvårdsrådgivning kan du ringa 1177. Vid svåra symtom ring 112.

Du har ett viktigt uppdrag! Vi på Skellefteå kommun vill stötta er som jobbar inom privat personlig assistans under den här utmanande tiden, så att ni kan fortsätta utföra ert uppdrag.

Vaccination mot Covid-19

Här bokar du tid för vaccination av Covid-19: Boka vaccination mot covid-19 i Västerbotten - 1177.se Länk till annan webbplats.

Om basala hygienrutiner och Covid-19

Vårdhandboken om basala hygienrutiner Länk till annan webbplats.

Socialstyrelsens utbildning om Covid-19 Länk till annan webbplats.

Vid misstänkt eller konstaterad smitta

Välj rätt skyddsutrustning (pdf) , 171.8 kB.

Så här tar du av skyddsutrustningen (Youtube) Länk till annan webbplats.

Så här tar du på skyddsutrustningen (Youtube) Länk till annan webbplats.

Om ni får akut brist på utrustning eller material

Vid brist på personlig skyddsutrustning (visir, munskydd, andningsskydd, långärmad skyddsrock) och/eller material för basal hygien (t.ex. handskar, handsprit, yt-sprit) kan du som privat utförare ta hjälp av kommunens centrallager.

Dagtid (08.00 – 16.00, stängt 12-13)
I första hand mejla till: bestallningmaterialochskyddsutrustningCorona@skelleftea.se
I andra hand ring: 073-719 48 96

Kvällar, helger och nätter
I första hand akuta behov av personlig skyddsutrustning.
Ring: 0910-73 46 00

Kostnaden för materialet faktureras och motsvarar inköpspriset samt kostnad för eventuell taxiutkörning.