Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som har barn i förskola, grundskola och gymnasieskolan.

Frågor och svar

Frågor och svar

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa om vilka råd och restriktioner som gäller vid förskolor och skolor. Länk till annan webbplats.

Från och den 9 februari så försvinner flera av restriktionerna efter beslut av Folkhälsomyndigheten. Förskolor och skolor kommer att successivt avveckla de åtgärder som funnits på plats under pandemin, men fortfarande gäller att vi behöver hjälpas åt att förhindra smitta. Därför kommer flera av de restriktioner som förekommer inom förskola och skola att fortsätta ett tag framöver.

Det är upp till varje förskole- och skolenhet att bedöma vilka restriktioner och anpassningar utifrån lokala förutsättningar och med hänsyn till exempelvis lokala smittoutbrott.

Vänd dig till din förskola eller skola för mer information om vad som gäller där du eller ditt barn går.

De elever som måste vara hemma i familjekarantän, förlorar inte sitt studiebidrag.

Om förskolan är öppen men ditt barn måste vara hemma därför att hen är sjuk ska du frånvaroanmäla ditt barn som vanligt via e-tjänsten eller ringa Kundtjänst på 0910-73 50 00 knappval 2. Via e-tjänsten kan frånvaroanmälan göras både för samma dag och dagen därpå, så kom ihåg att gå in och anmäla om det blir fler dagar. Via kundtjänst kan man anmäla fler dagar framåt i tiden. De dagar då barnet är frånvaroanmält debiteras inte.

Nej, du får inte ersättning för vård av barn (vab) från försäkringskassan om barnet hålls hemma på grund av en uppmaning från förskola/fritids.

Här på försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om vilka regler som gäller vid vab.

Vilka råd som gäller för förskolebarn och skolelever vid symptom, samt när de ska stanna hemma och hur länge kan du läsa om på 1177 Västerbottens webbplats.

När ska jag stanna hemma - 1177 Västerbotten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testning med PCR-test rekommenderas inte längre för för allmänheten. Däremot rekommenderas det vid symtom för personal, patienter och omsorgstagare inom vården och äldreomsorgen.

På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för testning, och vilka regler som gäller för dig som bor med någon som har covid-19. Länk till annan webbplats.

Friska elever följer i möjligaste mån undervisning utifrån det material som är utlagt på lärportalen Unikum. Det är också bra om eleverna kan ta rätt på information från klasskompisar om inte alla uppgifter ligger i Unikum. För mera praktiska delar i ämnen, är det svårare att göra uppgifter, men ambitionen är att i möjligaste mån undvika att komma efter.

Läs om vad som gäller vid karantän på 1177 Västerbottens webbplats - "När ska jag stanna hemma?" Länk till annan webbplats.

Läs mer på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om ersättning i samband med skolstängning.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: