Till dig som vuxen

För många barn och ungdomar är skolan den trygga platsen. Nu när dom istället är hemma krävs det lite mer av oss vuxna runt omkring. Vi behöver se och agera för de som behöver det. Det kan vara en grannes barn, en kompis barn eller ett barn vi möter på annat sätt.

Om du är orolig för att ett barn utsätts för våld, försummelse eller på något annat sätt far illa så kan du:

  • Prata med barnet, fråga hur det är hemma och visa att du finns om det skulle behövas.
  • Göra en orosanmälan till socialtjänsten, läs mer här om hur det går till Länk till annan webbplats. eller använd vår e-tjänst här bredvid.
  • Som vuxen kan du även ringa BRIS 077- 150 50 50
  • Vid akuta situationer ring 112.

Individ- och familjeomsorgen (IFO) har några olika stödinsatser som barn och unga kan ta kontakt med.

Klara öppenvård vänder sig till ungdomar mellan 13-25 år som lever med en förälder som lider av till exempel psykisk ohälsa eller missbruk.

Ungdomshälsan, för ungdomar mellan 16-22 år. Här kan man komma i kontakt med psykolog, socionom, skolsköterska eller barnsjuksköterska.

Centrum mot våld, erbjuder stöd till personer som lever/har levt i förhållanden där det förekommer våld.

Rådgivningen Oden, för dom som har ett alkohol-, drog- eller spelmissbruk eller är närstående till någon som har det.

Det finns även andra sorters stödorganisationer du kan vända dig till:

Skolkyrkan Länk till annan webbplats.erbjuder enskilda samtal och stöd för gymnasieelever.

Maskrosbarn Länk till annan webbplats., stöttar barn till föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa och ger även stöd och verktyg till vuxna som arbetar med dessa barn. Söndag till torsdag finns möjlighet att chatta med Maskrosbarns volontärer mellan 20.00 och 22.00. De erbjuder även individuella samtal genom Skype, Snapchat eller Kik.

Guldstadens tjejjour, Länk till annan webbplats. går att chatta med onsdagar mellan 19.00 och 21.00. Du kan också maila till guldstadenstjejjour@gmail.com. Tjejjouren finns även på sociala medier, Instagram och Facebook (@guldstadenstjejjour).

Våga berätta Länk till annan webbplats. - 1177 har en sida med animerade bildspel kring olika jobbiga eller utsatta situationer som barn kan vara i och stöd i hur de kan göra eller vem de kan prata med.

Killfrågor Länk till annan webbplats. – Chatten öppen vardagar mellan klockan 16.00 och 17.00 samt 19.00 och 21.00. Söndagar mellan klockan 19.00 och 21.00. På Killfrågor kan du chatta helt anonymt med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan bland annat ställa frågor om känslor, ensamhet och våld.

BRIS - Till BRIS kan du ringa, maila eller chatta vardagar mellan klockan 09.00 och 12.00 samt 14.00 och 21.00 . Helgdagar mellan klockan 14.00 och 21.00 på telefonnummer 116111. Mer information hittar du här. Länk till annan webbplats.

Svenska kyrkan Länk till annan webbplats.har två nya nummer dit du kan ringa för att få prata en stund.
Ett nummer för vuxna och äldre, 0910-70 84 22. Präst eller diakon svarar måndag till fredag, mellan klockan 8.00 och 17.00. Ett nummer för ungdomar och barn, 0910-70 84 24. Våra pedagoger svarar måndag till fredag, mellan klockan 15.00 och 22.00.

Stödlista - Psykisk hälsa i kristider

Här hittar du verktyg, stöd och metoder Länk till annan webbplats.

Prata med barn om Corona

BRIS - Här finns tips och råd på hur du kan prata om Corona-viruset med barn Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se