Flytt av Nallebjörnens verksamhet

För- och grundskolenämnden har beslutat att stänga Nallebjörnens förskola. Efter årsskiftet flyttar verksamheten till andra lokaler.

Under flera års tid har personal på Nallebjörnens förskola vittnat om olika fysiska symptom i samband med att man vistats på arbetsplatsen. Sedan det blivit känt har Skellefteå kommun vidtagit en rad åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, men trots det kvarstår hälsoproblemen. Efter årsskiftet flyttar därför verksamheten på Nallebjörnen till förskolelokaler på Morö backe, med målet att det ska bli så bra som möjligt för både barnen, vårdnadshavarna och personalen.

Flytten är nödvändig eftersom insatserna som gjorts för att förbättra arbetsmiljön inte har hjälpt. Åtgärderna har handlat om att förbättra de fysiska lokalerna, att i hög grad försöka hålla undervisningen utomhus istället för inomhus, att personalmötena hålls i en annan (närliggande) lokal, samt förebyggande och hälsofrämjande insatser för personalen tillsammans med Kommunhälsan. Ändå finns personalens symptom kvar.

Flytten kommer att ske 15 januari 2025.

Tre enavdelningsförskolor på Morö backe öppnas upp: Granens förskola, Droppens förskola och Stackgatan 7. Varje familj på Nallebjörnen har blivit kontaktade med besked om sin nya förskoleplacering.

Ja, alla syskonpar kommer få gå på samma enhet som varandra efter flytten. Barnen kommer att gå med kompisar i blandade åldrar och från blandade avdelningar från Nallebjörnen på sin nya förskola.

Verksamheten flyttar från Nallebjörnens lokaler med fyra avdelningar, till tre förskoleenheter på Morö backe. Utifrån dessa förutsättningar och målet att hålla ihop syskonpar, skapas totalt tre åldersblandade barngrupper i spannet 1-5 år. Det innebär att barnen kommer att gå med kompisar från Nallebjörnen, men sammansättningen av varje barngrupp kommer skilja sig åt från hur det sett ut tidigare.

Alla barn kommer att ha minst en känd pedagog från Nallebjörnen. Sammansättningen av personalgrupperna skiljer sig åt före och efter flytten, utifrån de nya förutsättningarna.

Personalen har beskrivit symptom som klåda, heshet, torra ögon, hud som hettar och utslag. Några har haft besvär med astma. Dessa symptom och besvär förvärras när personerna vistas inne i lokalen på Nallebjörnen.

Trots många års arbete med att undersöka arbetsmiljön på Nallebjörnen vet vi inte helt säkert vad personalens symptom beror på. Vi har gjort djupgående analyser och olika former av kartläggningar. Bland annat har en extern konsult anlitats som gjort fördjupade utredningar och genomfört materialprover, fuktprover och luftanalyser för att nämna några, men inga avvikelser har hittats. Förutom undersökningar av själva byggnaden har även kommunhälsan varit delaktiga i att undersöka andra faktorer som skulle kunna påverka arbetsmiljön, men inte heller där finns några tydliga svar att hitta.

Det har funnits och finns barn som känt av hud som hettar och utslag. Några har haft besvär med astma.

Vi har inget exakt svar på hur länge verksamheten kommer förläggas på Morö backe. Det beror på hur snart det finns lämpliga lokaler på Anderstorp som vi kan nyttja – antingen genom nybyggnation eller genom att ta över andra befintliga lokaler som är välanpassade till förskoleverksamhet.

Utifrån målet att hitta ändamålsenliga lediga lokaler att bedriva förskola i, är den bästa lösningen att öppna upp tre förskolor som ligger i träda på Morö backe; Granens förskola, Droppens förskola och Stackgatan 7.

De viktigaste prioriteringarna inför flytten har varit att hitta ändamålsenliga lediga lokaler så nära Anderstorp som möjligt, behålla kända pedagoger från Nallebjörnen, hålla ihop syskonpar och hålla ihop barngrupperna i den mån det är möjligt. Det är dessa parametrar som framför allt har påverkat sammansättningen av grupperna och placeringen av barnen.

För dem som bor på Anderstorp och inte har bil, går det stadsbussar mellan Anderstorp och Morö backe via busslinje 1. Läs mer om bussförbindelserna på Skellefteå buss webbplats. Länk till annan webbplats.

Det finns det inget beslut taget ännu. Eventuellt kommer byggnaden att rivas för att Skellefteå kommun sedan ska kunna nyttja området till att bygga nya bostäder på.

Det finns flera anledningar till att moduler inte är en bra lösning i detta fall. En viktig faktor är att placeringen av moduler uppfyller en förskoleverksamhets behov, med en fungerande utemiljö. En sådan plats finns inte i närområdet på Anderstorp. Det skulle dessutom ta lång tid att sätta upp moduler och göra dem redo - som tidigast skulle de vara klara till våren. I och med att det i dagsläget finns förskolor i centrala Skellefteå som inte används men som står redo att öppnas upp vid behov, ser Utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen det som en betydligt bättre lösning att öppna upp en förskola i träda.

Det planeras för en kommande förskola på området med 4 avdelningar. Den förväntas vara klar vid årsskiftet 2026/2027.  I förlängningen kommer det förmodligen finnas behov av ytterligare 6 avdelningar.

Senast uppdaterad: