Söka skola till förskoleklass och årskurs 7

Alla vårdnadshavare med barn som ska börja förskoleklass erbjuds att söka skola. Även vårdnadshavare till elever som går i årskurs 6 på en skola som inte har högstadium, erbjuds att söka skola till årskurs 7. Genom att aktivt söka, ökar chansen att ni får plats på den skola ni önskar.

Elever i årskurs 3 på Kusmarksskolan kan söka skola till årskurs 4, och elever i årskurs 2 på Auraskolan kan också söka skola till årskurs 3.

Söka skola

Ansökningsperioden för kommande läsår är avslutad.

Besked om skolplacering kommer i mitten av mars.

Byta skola

Om en elev vill byta skola ska du som vårdnadshavare ansöka om skolbyte. Läs mer om vad som gäller när du ska byta skola.

Byta skola

För- och grundskolenämnden har regler för skolplacering. Reglerna utgår från att vårdnadshavares önskemål om skola ska följas så långt det är möjligt.

I de fall när det är fler sökande än platser på en skola, utgår Skellefteå kommun från urvalskriterierna som för- och grundskolenämnden beslutat om. Urvalskriterierna för skolplacering är rangordnade såhär:

  1. Skolskjutsskola
  2. Syskonförtur
  3. Relativ närhet
  4. Absolut avstånd

Skolskjutsskola

De elever som inte har en skola i sitt närområde utifrån folkbokföringsadressen, anvisas en skolskjutsskola dit kommunen planerar skolskjuts. På vår sida om skolskjuts kan du söka på din adress och se vilken som är din skolskjutsskola.

Syskonförtur

Syskonförtur gäller för barn i förskoleklass, årskurs 1, 2 och 3 om syskonet går i högst årskurs 3. Vårdnadshavarna måste aktivt söka plats på den skola som det äldre barnet går på det läsåret ansökan gäller.

Läs mer om skolskjuts

Relativ närhet

Vi tittar på det vi kallar "relativ närhet" och rangordnar eleverna efter deras relativa närhet. Det innebär att den elev som har längst avstånd mellan sin önskade skola och den som därefter ligger närmast elevens folkbokföringsadress får platsen. Det är inte fågelvägen som mäts utan skolvägen, det vill säga den kortaste vägen via godkända gång- och cykelvägar. Om gång- eller cykelväg saknas gäller närmaste vanliga väg eller gata, med eller utan trottoar.

Kolla gärna på filmen nedan som beskriver relativ närhet ytterligare.

Absolut avstånd

Om två elever har samma relativa närhet och båda, eller ingen av dem, har syskon på önskad skola får den som har det kortaste avståndet till skolan platsen.

Senast i mitten av mars får du ett besked om vilken skola ditt barn fått plats på. Beslutet får du via e-post, eller vanlig post om du saknar e-postadress.

Om du anser att beslutet är felaktigt kan du överklaga. Information om hur du överklagar får du tillsammans med beslutet om skolplacering.

Om du som vårdnadshavare inte ansöker så placeras ditt barn på en skola i närheten av barnets folkbokföringsadress. Det är dock inte alltid säkert att det blir på den geografiskt närmsta skolan. Om det inte finns någon skola i närområdet placeras barnet på en skola dit det går skolskjuts.

Genom att söka, ökar chanserna att få plats på just den skola ni önskar.

Det finns många skolor att välja mellan i Skellefteå, både kommunala och fristående. Vi har samlat alla skolor för att göra det enklare att få en överblick över var skolorna finns.

Grundskolor a-ö

Nej, i Skellefteå kommuns skolor finns ingen kö.

Det är möjligt att söka både fristående och kommunal skola. Om du som vårdnadshavare vill att ditt barn ska gå i en fristående skola ansöker du om det hos den aktuella skolan. De fristående skolorna sköter sin egen kö och antagning.

När kommunen får meddelande från den fristående skolan att ditt barn har antagits, tas den kommunala placeringen bort. Ett barn kan inte ha två skolplaceringar.

Här finns en förteckning över friskolor

Om vårdnadshavarna är överens får barnet en placering på någon av de skolor som de sökt till om det finns plats. Finns det begränsat antal platser så beräknar vi barnets relativa närhet utifrån barnets folkbokföringsadress. Om vårdnadshavarna inte är överens om vilken skola som de ska söka, tilldelas barnet en skolplacering i närområdet utifrån sin folkbokföringsadress.

De elever som inte har en skola i sitt närområde utifrån folkbokföringsadressen får plats på en skolskjutsskola, det vill säga en skola dit kommunen planerar skolskjuts. På vår sida om skolskjuts kan du söka på din adress och se vilken som är din skolskjutsskola.

En elev som går på en annan skola än den kommunen anvisar kan ha rätt till skolskjuts om vissa krav är uppfyllda.

Läs mer om skolskjuts

Om du vill ändra rangordningen i din ansökan om skola, eller byta alternativ, måste du göra en ny ansökan. Skellefteå kommun handlägger den senast inkomna ansökan som den gällande.

Du kan göra en ny ansökan via vår e-tjänst, eller på pappersblankett. Läs mer om ansökan längre upp på sidan.

När ansökningstiden är slut går Skellefteå kommun igenom inkomna ansökningar och tittar på hur många som sökt plats på respektive skola jämfört med hur många platser som finns på varje skola.

Om fler elever sökt plats än det finns platser på den aktuella skolan, utgår Skellefteå kommun från urvalskriterierna som för- och grundskolenämnden beslutat om. Urvalskriterierna för skolplacering är rangordnade såhär:

  1. Skolskjutsskola
  2. Syskonförtur
  3. Relativ närhet
  4. Absolut avstånd

Sena ansökningar handläggs när besked om skolplacering har skickats ut.

Har du några frågor?

Kontakta kommunens kundtjänst via telefon 0910 73 50 00 eller e-post kundtjanst@skelleftea.se.

Senast uppdaterad: