"rootPage" is not defined.

Estetiska programmet

På estetiska programmet övar du upp förmågor som kreativitet, initiativtagande, ansvarstagande och samarbete. Förmågor som tillsammans med kunskap inom till exempel kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation har ett högt värde på arbetsmarknaden.

Estetiska programmet erbjuder en utbildning som är högskoleförberedande och har samma bredd som exempelvis samhällsprogrammet.

På programmet arbetar vi med entreprenöriellt lärande, ofta i samarbete med utomstående aktörer. Det betyder att du får utveckla de förmågor som gör dig företagsam. Utmärkande för utbildningen är att vi arbetar med utåtriktade projekt. Att kunna kommunicera tankar och idéer är också viktigt, tycker vi.

Estetiska programmet är ett program där du har möjlighet att bredda din högskolebehörighet genom smarta val.

Efter utbildningen blir du behörig att söka dig till högre studier samt yrken inom spelutveckling och grafik, industridesign och arkitektur, musik och musikproduktion, koreografi och dans, teaterproduktion eller regi. Du kan också läsa vidare till exempelvis lärare, jurist, polis och socionom.

På estetiska programmet får du breda kunskaper som är till stor nytta vad du än väljer att göra i livet.

Sök programmet (Länk till annan webbplats)

Sökkod Bild och formgivning: ESBIL

Sökkod Dans: ESDAN

Sökkod Estetik och media: ESEST

Sökkod Musik: ESMUS

Sökkod Teater: ESTEA

Inriktningar att söka direkt till årskurs 1

Bild och formgivning

Bild och formgivning är till för dig som är intresserad av två- och tredimensionellt bildskapande. Utbildningen ger dig en bred bas inom olika typer av måleri, digitalt foto, skulptur och datagrafik. Du får öva upp ditt kreativa tänkande och förmågan att se och förstå andras bilder. Under utbildningen får du också möjlighet att fördjupa dig inom något eller några favoritområden.

Dans

Dans passar dig som tycker om att dansa och vill fördjupa dina kunskaper i olika sceniska dansstilar. Under utbildningen tränar du dansteknik, flexibilitet och styrka i professionella danssalar.
Du får lära dig metoder att skapa dans för olika scener. Tillsammans i gruppen dansar du i olika föreställningar inför publik. Du utvecklar din förmåga att gestalta, uppleva och kommunicera med dans. Dans är fysiskt utmanande, utvecklande och roligt. En skön mix av teori och praktik.

Estetik och media

Estetik och media riktar sig till dig som vill kommunicera med andra genom att uttrycka dig i film/TV, foto och grafisk form. Du kommer att få lära dig att arbeta med och förstå hur digitala medier fungerar och hur de ska utformas. Stor vikt läggs vid berättandet och du får också möjlighet att fokusera på någon av de digitala tekniker som du känner mest för.

Musik

Musik är inriktningen för dig som tycker om musik och som vill spela och sjunga. Du får lära dig hur man skapar musik både teoretiskt och praktiskt. Du tränas också i att uppleva och förstå olika typer av musik från olika tider och genrer. Under utbildningen utvecklar du ditt eget musikutövande och får fördjupa dig i något instrument och något musikområde.

Teater

Teater är utbildningen för dig med ett teaterintresse. Det är också utbildningen för dig som vill utveckla din förmåga att framträda inför grupp i olika sammanhang. Under dina tre år på gymnasiet får du en grundläggande skådespelarträning. Du får också kunskaper om hur en teaterföreställning kommer till samt möjlighet att arbeta med ljus, ljud, kostym, mask och scenografi. Publikmöten är en viktig del av utbildningen.

Programmet kan kombineras med nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU eller/och lokal idrottsutbildning, LIU.

Läs mer om NIU och LIU

Anderstorpsgymnasiet

Anton Kemi

  • Bygg och Anläggningsprogrammet
  • IB – International Baccalaureate Diploma Programme (kandidatskola)
  • Introduktionsprogrammet IMA - Individuellt alternativ

Hanna Berglund

  • Samhällsvetenskapliga programmet
  • VVS och Fastighetsprogrammet

Karita Sandström

  • Lärling

Marlene Eriksson

  • Estetiska programmet
  • Fordon och Transportprogrammet

Mikael Thelin

  • Ekonomiprogrammet

Kontakta Kundtjänst, kundtjanst@skelleftea.se eller 0910-73 50 00, så förmedlar de kontakt till rätt vägledare.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se