Frågor och svar VUX

Här hittar du vanliga frågor och svar som rör vuxenutbildning.

Frågor och svar

Frågor och svar

Besök CVs webbplats. Du hittar CV´s öppettider under "Drop in". När Drop in är stängt är du välkommen att kontakta oss via telefon, mail eller genom att boka en samtalstid. All information hittar du på hemsidan.

Ditt antagningsbesked skickas till den mailadress som du fyllde i när du gjorde din ansökan. Du får ditt besked senast 3 veckor efter sista ansökningsdag. Om du inte hittar ditt antagningsbesked, kolla din skräppost.

Ditt antagningsbesked skickas till den mailadress som du fyllde i när du gjorde din ansökan. Senast en vecka innan kursstart skickar skolan ut antagningsbeskedet. Om du inte hittar ditt antagningsbesked, kolla din skräppost.

Vi vet oftast inte i förväg när en yrkesutbildning startar, gå regelbundet in på denna sida så missar du ingen utbildningsstart.

Webbplats för yrkesutbildningar.

Besök CVs webbplats och läs mer om hur du bokar en tid hos oss. Du kan också komma på vår Drop in när vi har öppet eller ringa till Skellefteå kommuns kundtjänst för att få hjälp att boka en tid.

Just nu erbjuder vi de flesta webbkurserna på Hermods (ej yrkeskurser). Besök Hermods webbplats Länk till annan webbplats. för att se kursutbudet.

När du sedan ska söka en webbkurs kan du läsa mer här

Boka en tid med en studie- och yrkesvägledare! Vi hjälper dig att reda ut din behörighet. Du kan även själv ta reda på mer kring behörighet till universitet och högskola på antagning.se Länk till annan webbplats..

IKE är en förkortning för "Interkommunal ersättning" och är ett beslut som du behöver för att söka utbildningar i andra kommuner än där du är folkbokförd. När du söker en utbildning på Komvux i en annan kommun så är det alltid hemkommunen som beslutar om du får gå utbildningen, och i så fall också bekostar den. IKE-beslutet talar om för den kommun du söker utbildning i att din hemkommun är villig att betala för utbildningen och vart kostnaden ska faktureras. Ofta behöver man ha ett IKE-beslut färdigt redan innan man söker utbildning i en annan kommun, annars är risken att man inte blir antagen då det är dyrt att bekosta studier för invånare från andra kommuner.

Du kan läsa här om hur du går till väga för att ansöka om IKE.

Det enklaste är att göra ansökan online på CSNs webbplats Länk till annan webbplats.. Där hittar du information om olika studiestöd och instruktioner om hur du ansöker. Det finns en bra guide för ansökan på deras hemsida. Titta gärna på filmen där de visar hela ansökan steg för steg. Länk till annan webbplats.

Du kan få svar på frågor, använda kunddatorerna och få viss stöttning vid studiestödsansökan genom att besöka CV – Centrum för vägledning på Drop in, men det är alltid du som måste göra din egen ansökan.

Studiemedel är det vanligaste studiestödet som man kan ansöka om hos CSN (Centrala studiestödsnämnden). Studiemedel består av en del bidrag och en del lån. Du kan själv välja hur mycket lån du vill ha eller om du endast vill ansöka om bidragsdelen.

Att ha studiestöd från CSN innebär vissa skyldigheter, det är viktigt att du tar del av vad som krävs av dig som söker studiestöd. All information hittar du på CSNs webbplats. Länk till annan webbplats.

Studiestartsstöd är en form av studiestöd som riktar sig till vissa arbetslösa personer och består av ett större bidrag än vanligt studiemedel. Det är CSN (Centrala studiestödsnämnden) som betalar ut studiestartsstödet, men det är din hemkommun som beslutar om du har rätt att söka det. I Skellefteå kommun är det CV – Centrum för vägledning som tar beslut om studiestartsstöd. Beslutet utgår från en rad bestämda kriterier. Om du vill ansöka om studiestartsstöd behöver du boka en tid hos CV.

Att ha studiestöd från CSN innebär vissa skyldigheter, det är viktigt att du tar del av vad som krävs av dig som söker studiestöd. All information hittar du på CSNs webbplats. Länk till annan webbplats.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se