Automationstekniker

Start maj 2023, ansökan öppnar inom kort

En distansutbildning med 4 laborationsveckor i Skellefteå och 3 laborationsveckor i Sundsvall. Utbildningen genomförs i samarbete med Trainor i Sverige AB, f d Teknikutbildarna.

Automationstekniker är ett brett yrke och arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet man arbetar inom. Automationstekniker är en sammanfattande benämning. Det förekommer att man även kallas styr- och reglertekniker. Om arbetet utförs i en processindustri kan man även kallas instrumenttekniker. Man kan också vara anställd som underhållstekniker eller som servicetekniker inom verkstadsindustrin. Automationstekniker behöver nödvändigtvis inte arbeta inom industrin utan kan också arbeta inom till exempel fastighetsautomation, försäljning av automationsutrustning, service/konsultföretag inom automation.

Vanliga arbetsuppgifter för automationstekniker är:

 • Installation, konfigurering och driftsättning av automationsanläggningar
 • Programmering av processtyrsystem och maskinstyrsystem
 • Felsökning, service och underhåll av styr- och reglerutrustningar
 • Utvecklingsuppgifter och ta fram nya tekniska lösningar. Det kan gälla förbättring av befintliga anläggningar eller utveckling av nya anläggningar
 • Anställd hos företag som tillverkar automatiserade anläggningar eller robotar och sköter installation och service hos kunder. De kan också vara anställda av serviceföretag som sköter servicen av anläggningarna

Eftersom arbetsuppgifterna är varierande behöver en automationstekniker kunskap om styrteknik, reglerteknik och elektronik och mekatronik samt datorteknik och IT.

Vi förbehåller oss rätten att uppdatera informationen löpande.

Behörighet

 • Du är behörig till vuxenutbildningen från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Har du ett slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet är du behörig även om du är yngre än 20 år.
 • Utbildningen genomförs på svenska och det är viktigt att du har förutsättningar att tillgodogöra dig studier på gymnasial nivå. För det behöver du ha kunskaper i svenska eller svenska som andra språk som motsvarar grundläggande utbildningsnivå.

Om du saknar betyg på den motsvarande nivå som anges i behörighet, finns möjlighet att styrka dina kunskaper genom ett nivåtest, läs mer på Nivåbedömning Länk till annan webbplats. och följ anvisningarna.

Branschkrav

Det finns inget branschkrav gällande lärlingstid inom automation då man kan arbeta inom olika branscher. Genom Elbranschens centrala yrkesnämnd (ECY) kan du erhålla certifikat som installationselektriker efter fullgjord utbildning och lärlingstid. Vår utbildning till Automationstekniker är godkänd av ECY för certifikat. Lärlingstiden behöver göras hos ett företag som är anslutet till Installationsavtalet och görs efter avslutad utbildning, totalt 1600 timmar, cirka 40 veckor.

För att få ECY-certifikat så kräver branschen godkänt betyg i första kurs i matematik, svenska/svenska som andraspråk och engelska, vilket även är många arbetsgivares krav.

Upplägg

Kurserna läser du som distansstudier och gör delprov över webben. Det är sju (7) laborationsveckor, spritt över studieperioden. Fyra (4) av dem gör du i Skellefteå och tre (3) laborationsveckor på plats i Sundsvall. De innehåller lärarledda teoretiska och praktiska genomgångar samt slutprov.

I utbildningen ingår 8 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, på företag. APL-plats ordnas i samråd mellan dig och läraren.

Mer information och schema får du vid kursstart.

Studietid

 • Utbildningen är på heltid och omfattar 1500 poäng på gymnasienivå
 • Utbildningen pågår 16 maj 2022 - 6 oktober 2023

Kan finansieras med studiemedel från CSN.

Studieperioder när du söker studiemedel på CSNs hemsida. Sök först för period 1. Period 2 söker du i slutet av period 1.

 • Period 1: 2022-05-16 till 2023-03-10, 900 poäng på gymnasienivå
 • Period 2: 2023-03-13 till 2023-10-06, 600 poäng på gymnasienivå

Egna kostnader i utbildningen

Du betalar själv för kurslitteratur, fakta- och övningsböcker i fysisk och digital form, samt för resa och boende vid labbtillfällen i Sundsvall.

Du behöver tillgång till egen dator eller läsplatta där du kan ladda ner Microsofts appar.

Kursplan

Aktuell kursplan hittar du under fliken Innehåll på Trainors webbplats Länk till annan webbplats.
f d Teknikutbildarna.

Ansökan

Ansök till yrkesutbildning (Länk till annan webbplats)

Att bifoga i din ansökan

I din ansökan bifogar du följande via funktionen "Bifoga dokument" i ansökningsformuläret. Skanna eller fotografera handlingarna:

 • Dina betyg/intyg

Antagningsprocessen

Antagningsprocessen startar då ansökningsperioden är avslutad. En antagningsprocess beräknas pågå upp till tre veckor. Antagningsbesked skickas via e-post. Viktigt är att du uppger korrekt e-postadress och telefonnummer i din ansökan.

Urval av de sökande sker utifrån:

 • Angivna behörighetskrav
 • Gällande lagstiftning

Läs mer här om hur antagning och urval går till, klicka på boxen Antagningsregler
Använd den inbyggda webböversättaren för att få texten till engelska 
eller annat språk.

Har du frågor?

Om kurser och utbildningens upplägg, kontakta:
Trainor, f d Teknikutbildarna, Anna-Lena Lindholm på telefonnummer 010-122 18 26 eller Anette Gradin på telefonnummer 010-122 18 04. E post elskola@trainor.se

Har du frågor om antagningen, kontakta:
Mejla cv@skelleftea.se eller ring 0910-73 50 00 och skapa ett ärende så svarar vi så snart vi kan.

Om dina möjligheter till studiemedel, kontakta:
CSN på telefonnummer 0771-27 60 00 eller via formuläret Fråga - CSN Länk till annan webbplats.

Vill du ha vägledning eller stöd med att ansöka om studiemedel, kontakta:
Centrum för studievägledning, CV, där kan du boka tid för personlig vägledning, hitta öppettider och kontaktuppgifter.

Senast uppdaterad: