Ansökan och antagning
Det finns många vägar att gå för att bli behörig till en yrkeshögskoleutbildning. Syftet med yrkeshögskolan är att möta marknadens behov av kompetens och möjliggöra att så många som möjligt kan komma ut i arbete.
Du ska ha möjlighet att komma direkt från gymnasiet eller välja att byta yrkesbana senare i livet. Därmed kan du bli behörig genom en gymnasieexamen, yrkesexamen och även genom arbetslivserfarenhet eller motsvarande. Dörren till yrkeshögskoleutbildning inte är stängd bara för att du inte uppfyller exakt rätt behörighetskrav, så sök!
Yrkeshögskolans utbildningar har ett allmänt förkunskapskrav, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Vissa utbildningar kräver särskilda förkunskaper, som specifika kurser från gymnasieskolan eller yrkeserfarenhet.
Läs under respektive utbildning för att se vad som gäller för dig.
Du som saknar något av detta ska ändå inte tveka att skicka in din ansökan. Vid antagningen bedöms alltid dina sammanvägda kunskaper och just dina möjligheter att tillgodogöra dig utbildningen. Bifoga arbetsgivarintyg och gärna ett personligt brev med din ansökan.
Observera att du behöver ha ett svenskt/nordiskt personnummer eller samordningsnummer för att kunna bli antagen hos oss.
Ansökningsportalen öppnar som regel i januari och stänger i maj. Under den tiden har du möjlighet att skicka in en ansökan till oss. Det går även att komplettera med relevanta dokument fram tills ansökan stänger. Du som går gymnasiet och inte hinner få dina betyg i tid kan ansöka om förlängning. Mer information finns i ansökningsportalen.
Runt midsommar går antagningsbeskeden ut och du som har blivit antagen har några dagar på dig att tacka ja. Tänk på att hålla koll på din mailbox under den tiden, även skräpposten, så att du inte förlorar din plats.
Ibland kan det finnas platser kvar efter att antagningsperioden är över. Du är välkommen att kontakta oss om du har missat sista dag för inlämning för att få du mer information om hur du ska göra.
Du har som studerande på yrkeshögskolan i Skellefteå rätt till studiemedel från CSN, och kan enkelt ansöka om detta via deras hemsida. För studerande utanför Europa finns särskilda regler där en bedömning görs utifrån vilket land du kommer. Kontakta CSN för att ta reda på exakt vad som gäller för dig.
För dig som söker omställningsstöd så kan vi vid behov bistå med intyg om att du studerar eller är antagen till studier hos oss.
Läs mer hos CSN. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Många oroar sig för boende under studietiden. Som yrkeshögskolestuderande på Campus Skellefteå har du en unik bostadsgaranti via det kommunala bostadsbolaget SkeBo. Alla studentbostäder ligger nära Campus och med gångavstånd till centrum. De flesta är möblerade och i månadshyran ingår bredband, värme och vatten.
Garantin gäller om du är antagen till minst 18 månaders studier och minst på halvfart. Tänk på att anmäla dig så fort du fått ditt antagningsbesked, och var beredd på att du kan behöva ordna en tillfällig lösning i väntan på boende om du är sent ute.
Kontakta oss gärna via mejl: yh@skelleftea.se