Vanliga frågor och svar om YH
Här kan du ta del av vanliga frågor som många har.
Här på Yrkeshögskolan i Skellefteå har vi utbildningar som är mellan ett och tre år långa.
Det är utbildningar som drivs i nära samverkan med företag och andra arbetsgivare. Utbildningarna är utformade efter arbetslivets behov och utvecklas i takt med att arbetslivets krav förändras. Under utbildningen får du kombinera teoretiska studier med arbetsplatsförlagda kurser som kallas Lärande i arbete, LIA.
Nej, alla våra utbildningar är avgiftsfria, men du kan behöva köpa kursböcker eller annat studiematerial.
Ja, du har rätt till studiemedel från CSN.
LIA (lärande i arbete) betyder att en del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats. Utbildningar inom yrkeshögskolan ska leda till arbete eller egenföretagande inom ett yrkesområde, och det är därför viktigt att utbildningen har nära kontakt med arbetslivet.
Våra utbildningar leder till en yrkeshögskoleexamen. Du kommer vid examen att få ett examensbevis samt ett så kallat Europass-tillägg, vilket är en sammanställning av de kvalifikationer och färdigheter som utbildningen leder till. Du får ett skrivet på svenska och ett på engelska. Det senare gör det enklare för dig att söka jobb i andra EU-länder.
Vi använder ansökningssidan yh-antagning.se och du hittar länkar dit på alla våra utbildningssidor. Registrera en användare, fyll i dina uppgifter och ladda upp de dokument som efterfrågas.
Ja, du är försäkrad under din studietid.
Vi hindrar dig inte från att jobba under din studietid, men vår erfarenhet säger att det inte alltid är så lyckat. Om du arbetar 100% och går en utbildning på 100% så förväntas du både arbeta 40 timmar i veckan och samtidigt studera 40 timmar i veckan. Det är upp till dig att avgöra om du orkar detta. Din utbildning kan även innehålla obligatoriska föreläsningar och dagar då du förväntas vara på plats på campus. Det kan därmed vara klokt att stämma av med din arbetsgivare innan om ni kan hitta en lösning för detta.
Våra utbildningar som går på 50% har däremot ett upplägg som uppmuntrar till att arbeta samtidigt. Då detta ger att den nya kunskapen direkt kan appliceras på den verksamhet man befinner sig i.
Det kan variera något mellan olika utbildningar, men generellt är 10–30 procent av utbildningen LIA (lärande i arbete).
Du kan absolut göra en ansökan ändå. Se bara till att dina utländska gymnasiebetyg är bedömda av Universitets- och högskolerådet (UHR) innan du skickar in dem.
Du hittar mer information här: https://www.uhr.se/ Länk till annan webbplats.
På respektive utbildnings hemsida kan du se vilka behörighetskrav som gäller för just den utbildning som du vill söka.
Eftersom utbildningarna är på eftergymnasial nivå, så måste du ha gått ut gymnasiet (eller ha motsvarande kunskaper) innan du kan söka. Det finns ingen övre åldersgräns. Många av våra utbildningar fungerar som antingen kompetensutveckling eller ett steg i ett karriärbyte och det innebär att våra studerande är i varierande åldrar.
Vi vill betona att yrkeshögskolan är öppen för alla som har förutsättning att tillgodogöra sig våra utbildningar. I praktiken innebär det att du, om du saknar någon kurs eller något godkänt betyg för att bli behörig till utbildningen, kan begära att dina kunskaper och din arbetslivserfarenhet bedöms utifrån så kallad reell kompetens. Dina verkliga och praktiska erfarenheter och kompetenser kan då ge dig behörighet att bli antagen till utbildningen.
Då sker ett så kallat urval. Det kan göras exempelvis genom särskilda antagningsprov eller genom att vissa förkunskaper värderas högre än andra, som betyg från specifika gymnasiekurser. På respektive utbildnings hemsida kan du läsa mer om detta.
Våra utbildningar startar på höstterminen, antingen i augusti eller september. Examen blir då runt jul eller i maj/juni, beroende på hur lång utbildningen är. Undantaget är Hovslagarutbildningen, som har examen i mars månad.
Questions and answers for international students.
Generally, no. All our courses at the moment are held in Swedish and you are thereby required to have a sufficient knowledge of the language to be accepted. The only exception is VFX-artist where the sector requires a high level of English proficiency.
In order to study at the Higher Vocational Education you are required to have a Swedish personal identity number or coordination number, or a Nordic personal identity number. The rules for acquiring one of these are regulated depending on which country you are from and is decided by the Swedish Tax Agency (Skatteverket).
Follow this link for more information: Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
The short answer is that this depends on which country you are from. The rules are regulated by the Swedish Board of Student Finance (CSN).
Follow this link for more information: CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
No, we do not have courses in Swedish. However, the Municipal Adult Education (Komvux or VUX) for instance, can help you with this in their SFI-courses.