Ta tillvara på kompetensen

Alla människor är unika och har olika förmågor. Arbetsgivare som tar emot personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa kan stärka verksamheten med en ny typ av resurs. Och samtidigt bidra till att en människa får växa socialt och som yrkesperson.

Nu när Skellefteå växer är det hög tid att tänka bredare kring kompetens och rekrytering. Företag, föreningar och offentliga verksamheter har chans att addera nya unika kompetenser till sina arbetsplatser.

Är ditt företag eller din verksamhet intresserad av att ta emot en person med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa på arbetsplatsen och vill veta mer?

Alla blir vinnare

Att ta emot en person med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa i sin verksamhet ger ofta en vinst för både verksamheten och den enskilde. Individen får en chans att växa i ett socialt sammanhang och får meningsfulla arbetsuppgifter. Och den nya resursen brukar bidra till nya perspektiv så att trivseln ökar på arbetsplatsen och kulturen blir mer varm och tillåtande.

Skellefteå växer fort och bristen på arbetskraft är stor. Som arbetsgivare kan du träna på att se möjligheter med vad som går att göra i stället för att fokusera på vad som inte går att göra.

Inför ett eventuellt samarbete träffas vi alltid för att höra vilka behov ni har i er verksamhet. Vi tittar även på hur arbetsplatsen ser ut och vad som händer där. Kanske finns fler arbetsuppgifter än vad ni först tänkt.

Se förmågorna

En funktionsnedsättning kan vara fysisk, psykisk eller intellektuell och variationen är enormt stor. Det är viktigt att se till en persons förmågor. Om man är svagare på vissa saker är man ofta desto starkare på andra – och de flesta människor har en inneboende potential som kan utvecklas.

Miljön och situationen avgör om en funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa blir ett funktionshinder eller inte. I rätt sammanhang, med rätt anpassning, kan många fungera på lika villkor.

Ge människor en chans på arbetsmarknaden och låt dem växa med uppgiften.

Låter det här intressant?

Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Dialoger

Vintern 2022 respektive 2023 genomfördes dialoger där representanter från socialnämnden, kommunen, företag samt offentliga och ideella verksamheter delade tankar och erfarenheter på temat "Hur tar vi tillvara kompetensen hos personer med funktionsnedsättning?" Här nedan kan du ta del av dem.

17 februari 2023:

11 februari 2022:

Senast uppdaterad: