För politiker

Är du förtroendevald och undrar hur du ska göra för att lämna valsedlar? Då har du kommit rätt.

Skellefteå kommun tillhandahåller endast blanka valsedlar och partivalsedlar för alla tre valen för de partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet, och som begärt att valsedlarna ska läggas ut. Det finns också blanka valsedlar i alla val- och röstningslokaler.

Skellefteå kommun ansvarar också för att lägga ut partivalsedlar för de partier som är representerade i regionfullmäktige eller kommunfullmäktige där val – och röstningslokaler ligger, förutsatt att partiet begärt utläggning av valsedlar.

Partier som deltar i valen men som inte har rätt att få sina valsedlar utlagda, ansvarar själva för att lämna både sina namn- eller partivalsedlar till val- och röstningslokaler.

Avlämning av valsedlar ska ske på röstningslokalernas öppettider. De ska lämnas till en röstmottagare. Enligt ny vallag är det enbart röstmottagare som får lägga ut valsedlar.

  • Valsedlar till stadshuset kan lämnas från 22/8

Öppettider på röstningslokalerna

Avlämning av valsedlar till vallokaler kan avlämnas redan från 7.30 på valdagen 11 september.

Adresser till alla vallokaler och röstningslokaler hittar du på www.val.se Länk till annan webbplats..

Om du som partiföreträdare besöker röstnings- och vallokaler för att kontrollera hur mycket namnvalsedlar eller valsedlar som inte enligt lag tillhandahållas så ska du vända dig till en röstmottagare. De kan då ge besked om hur mycket valsedlar som finns i lager på den specifika lokalen.

På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val. Den som besöker, fotograferar eller filmar på ett röstmottagningsställe får inte riskera att avslöja valhemligheten eller störa ordningen.

Partifunktionärer med banderoller med partibeteckning eller annan klädsel eller utrustning som är partipolitisk får inte uppehålla sig på röstmottagningsställe eller i anslutande utrymme. Om partifunktionärer ska gå in sådana lokaler måste de ta av sig banderoller och liknande.

När partirepresentanter levererar valsedlar till val- eller röstningslokal får de inte bära partisymboler eller annan propaganda som uppfattas bära sådant politiskt budskap som otillbörligt kan påverka väljare i deras val. Valobservatörer ska vara neutralt klädda utan partisymboler eller propaganda som otillbörligt kan påverka väljarna i sina val.

Om partier avser att dela ut valsedlar utanför val- eller röstningslokaler ska utdelningen vara passiv, det vill säga valsedlar får hållas fram på ett sätt som inte upplevs påträngande för väljaren. Utdelningen ska ske på ett avstånd från entrén som erbjuder väljaren fri passage till val- eller röstningslokalen om väljaren önskar passera utan att ta erbjudna valsedlar. Någon annan politisk propaganda än att dela ut valsedlar är inte tillåten.

Eventuella valobservatörer ska vara neutralt klädda utan partisymboler eller propaganda som otillbörligt kan påverka väljarna i sina val. Om ett parti önskar ha valobservatörer i val- eller röstningslokal under valdagen eller rösträkningen ska dessa presentera sig för röstmottagarna i lokalen.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: