Manus: Kristina Sundin Jonsson informerar om det aktuella läget, onsdag 23 juni

Kristina Sundin Jonsson:

Hej ,jag heter Kristina och jag är kommundirektör i Skellefteå kommun. Sedan i mars förra året har jag haft videorapporter över det aktuella läget i den här coronapandemin.

Än så länge är det för tidigt för att blåsa faran över. Inte minst med anledning av den nya Delta varianten av viruset. Med anledning av det har Region Västerbotten skärpt sina förhållningsorder när det gäller bland annat hushållskontakter. De som endast har fått en dos vaccin ska vid smitta i hemmet vara i karantän.

Det är alltså fortfarande viktigt att följa de här rekommendationerna, som vi kan utantill vid det här laget. Det handlar om att stanna hemma vid symtom, att hålla avståndet och bara umgås inom sin närmaste krets. Det här får vi fortsätta att hålla i tills dess att läget förändras.

Totalt sett har det börjat se bättre ut i Sverige och vi har kommit igång ordentligt med vaccinationerna. Smittläget ser väldigt bra ut i Skellefteåområdet. Till exempel så var det endast tio personer som hade smittats förra veckan.

Även om pandemin inte är över så ska vi faktiskt göra en kort tillbakablick över det gångna året. Med mig idag har jag återigen Patrik Nilsson som är vår säkerhetschef, som har haft en synnerligen central roll i hela den här pandemihanteringen. Välkommen hit Patrik.

Patrik Nilsson:

Tack.

Kristina:

Om du gör en kort tillbakablick, vad är dina reflektioner?

Patrik:

Jag tänker att samverkan och samordning har varit väldigt viktigt. Dels inom kommunkoncernen men även den länssamverkan vi har och det nära samarbetet vi har med smittskyddet, som har ställt upp och svarat på frågor hela tiden.

Kristina:

Finns det några särskilda lärdomar vi kan dra av den här pandemin, så här långt?

Patrik:

Ja, hur viktigt det är med kommunikation, både internt och externt.

Uthållighet, alltså personalplanering, men även den egna uthålligheten. Att stå ut med det här jobbiga läget.

Sen skulle jag också vilja lyfta det här med försörjningsberedskap, det vill sägs skyddsutrustning och hur kritiskt det är. Jag tror vi måste se över nationellt hur vi ska säkerställa det.

Kristina:

Om vi går tillbaka drygt ett år så var det här är en av sakerna som verkligen diskuterades och som det fanns mycket oro kring.

Patrik:

Precis, det var väldigt kämpigt förra våren innan man kom igång med det här på ett ordentligt bra sätt.

Kristina:

Vad ser du som var avgörande att vi kom igång med det på ett bra sätt? Vad var nyckeln i det?

Patrik:

Det gällde att trycka på. Att det var fanns ett stort behov hos kommunerna. Att vi behöver få skyddsutrustning och att bygga upp ett lager så att vi känner oss trygga och våra medarbetare känner sig trygga med att det finns. Det ska inte vara en fråga.

Kristina:

Där hade vi ett bra samarbete inom länet.

Patrik:

Precis och de hade samarbete uppåt också.

Kristina:

Finns det någonting särskilt bra vi har gjort under den här väldigt prövande perioden? Och någonting som vi kunde gjort bättre? Vad är dina reflektioner?

Patrik:Jag tycker att det har varit en massiv kommunikationsinsats och där tycker jag att vi ändå har lyckats.

Sen det här med samverkan. Där det inom länet först var lite trevande så att säga, men vi fortsatte att trycka på och det blev bättre och bättre med tiden.

Kristina:

Nu pratar Folkhälsomyndigheten om ett eventuellt normalläge till hösten. Hur tror du att det kommer att se ut för oss i Skellefteå? Kommer tillvaron någonsin att se ut som du gjorde före pandemin?

Patrik:

Jag tror att det kommer ligga kvar längre att man ska hålla sig hemma vid symtom. Sen har Tegnell också sagt det här med distansarbete kan hänga kvar ganska länge. Det är det jag tror också, det låter vettigt.

Kristina:

Nånting annat du tror kommer att förändras i våra beteenden och vårt förhållningssätt?

Patrik:

Vi har gått väldigt mycket framåt när det gäller digitalisering, skulle jag säga. Och vilka möjligheter det ger. Hur har det gått utan alla Teams-möten kan man fråga sig?

Kristina:

Tusen tack Patrick, vi lär återkomma till den här frågorna till hösten. Beroende på hur utvecklingen kommer att se ut med pandemin så får vi se hur innehållet i mina videorapporter kommer att se ut.

Det här var den sista videorapporten om pandmin innan sommaren. Jag hoppas att jag i dom fortsatta rapporterna ska kunna prata mer om den spännande utvecklingen som just nu sker i Skellefteå. Både utvecklingar men också de utmaningar som kommer att följa med de kommande åren.

Med det vill jag tacka er som har tittat och jag vill också passa på att önska er en fin midsommar.

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.