Manus: Kristina Sundin Jonsson informerar om det aktuella läget

Folkhälsomyndigheten bedömer att samhället kan återgå till ett normalläge i september. Men vägen dit är inte spikrak. Prognosen om normalläge är beroende av att vaccinationerna löper på som planerat, och att vi alla fortsätter att vara följsamma till regler och rekommendationer. Det finns även osäkerhetsfaktorer – som till exempel hur spridningen i ovaccinerade grupper ser ut, och eventuella nya virusvarianter.

Vi befinner oss alltså i ett känsligt läge där samhället försiktigt börjar öppna upp, samtidigt som smittan fortsätter att tränga sig på så fort den får chansen.

Smittspridningen har minskat dom senaste veckorna i Västerbotten och framför allt hos oss i Skellefteå, och det är en effekt av alla ansträngningar vi gör just nu tillsammans.

Men smittan måste förstås minska mer. Därför har Region Västerbotten beslutat att dom lokala rekommendationerna i länet, som skulle ha upphört i söndags, ska fortsätta att gälla till och med den 31 maj.

Efter det datumet är det dom nationella rekommendationerna som gäller. Men det innebär egentligen inte att skillnaden blir så stor. För vi måste fortsätta att hålla ut.

Det är kanske inte så lätt att hålla reda på alla dessa rekommendationer på olika nivåer, men ska man sammanfatta skrivningarna så handlar det egentligen bara om att vi ska ta extra mycket hänsyn till andra människor. Smittan finns fortfarande kvar där ute och lurar, och det är något vi måste ha i bakhuvudet hela tiden. Vi ska träffa så få människor som möjligt, undvika närkontakter och trängsel, stanna hemma vid sjukdomssymtom och tänka på hygienen.

Vill du läsa om rekommendationerna i detalj så kan du göra det på exempelvis Skellefteå kommuns webbplats. Och kom ihåg att följa rekommendationerna även om du är vaccinerad.

På tal om vaccin – i går inleddes den fjärde och sista fasen av vaccinationerna mot covid-19 i Västerbotten. Fas fyra delas in i olika åldersintervaller, där de äldsta erbjuds vaccin först. Utöver att tidigare prioriterade grupper erbjuds vaccin, är det nu även möjligt för personer födda 1962 till 1971 att boka tid. Sedan öppnar vaccinbokningen successivt i tioårsintervaller. Alla över 18 år som rekommenderas vaccination ska ha erbjudits minst en dos innan den 5 september, enligt Region Västerbotten. Tyvärr har det varit problem med bokningssystemet på 1177.se det senaste dygnet, men förhoppningsvis är problemen avhjälpta när som helst.

Vi kan se ljuset i tunneln nu. Men vi måste hålla ut ett tag till. I Skellefteå har vi visat under våren att vi kan dämpa smittspridningen tillsammans, och den kämparandan hoppas jag vi kan fortsätta att visa upp.

Tack för att du bidrar till att hejda pandemin. Min nästa coronarapport ser du om två veckor. Nästa vecka handlar det om andra aktualiteter i Skellefteå kommun.

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.