Manus: Kristina Sundin Jonsson informerar om det aktuella läget, onsdag 9 juni

Kristina Sundin Jonsson:

Hej, jag heter Kristina och jag är kommundirektör i Skellefteå kommun och sedan i mars förra året har jag haft videorapporter över det aktuella läget i den här coronapandemin.

Sverige håller nu försiktigt på att öppnas upp. Det finns restriktioner som har lättats något för både restauranger och caféer. Det är naturligtvis glädjande för många. Samtidigt som en del känner oro över att många kanske tolkar dem här lättnaderna som att faran är över.

Det är inte riktigt så. Vi ska prata mer om det här ämnet idag och med mig idag har jag Maria Broman som är VD för Visit Skellefteå, vårt destinationsbolag.

Välkommen hit Maria.

Maria Broman:

Tack

Kristina:

Det här har varit en tuff period och det är fortfarande en tuff period för många av era medlemmar. Vad tänker du kring det och hur har man hanterat den här pandemin?

Maria:

Det är precis som du säger, det har varit riktigt tufft. För många företag har det här varit ett riktigt stålbad. Och framförallt kanske sista halvåret. De sista sju, åtta månaderna. Sen vi fick skärpta restriktioner i Västerbotten har varit riktigt, riktigt tufft.

Det har handlat om allt ifrån tuffa restriktioner till att man har fått vänta länge på ersättning för olika stödinsatser och så. Att man inte har fått pengar utbetalt, så att det varit en riktigt tuff match.

Man ser förstås med glädje framemot de här lättnaderna.

Kristina:

Nu har restriktionerna lättats lite och fler planeras. Hur upplever du förväntningar på sommaren hos era medlemmar?

Maria:

Det finns absolut en positiv känsla inför sommaren. Restaurangerna, som du nämnde, det är en enorm skillnad när de kan vara öppna till klockan 22.30. Det är faktiskt flera restauranger som uttryckt "Sommaren är räddad".

Men även butikerna ser att många äldre börjar vara fullt vaccinerade nu. Det är kanske de som inte har handlat på nätet under den här pandemin, utan de söker sig ut nu och kanske handlar kläder och skor för första gången på ett år. Vi ser positiva signaler från butikerna nu också, vad gäller omsättningen går upp.

Kristina:

Vad ser du för orosmoln? Finns det några orosmoln kvar?

Maria:

Ja, men självklart. Vi befinner oss fortfarande en pandemi och det måste vi komma ihåg. Det gäller för både företag och för oss som privatpersoner att fortsätta att följa restriktionerna. Sen är det naturligtvis så att vi inte kommer att ha samma mängd turister som vi brukar ha.

De internationella turisterna kommer att utebli och framför allt gäller det norrmännen där vi ser en stor osäkerhet fortfarande. Kommer norrmännen att komma i sommar eller inte? De är otroligt viktiga för besöksnäringen i Skellefteå och både uppskattade och saknade

Här väntar nu på besked den 11 juni, rykten säger att fullt vaccinerade kommer att kunna åka till Sverige utan att behöva sitta i karantän när man kommer tillbaka hem. Det är än så länge bara ett rykte, vi har inte fått det bekräftat. Så vi vågar inte riktigt räkna med norrmännen i sommar.

Det får bli huvudsakligen inhemska besökare.

Kristina:

Vi pratar mycket nu om att hemestra i Sverige i sommar. Hur har ni på Visit förberett er för det? Har du några tips som du kan ge oss i sommar?

Maria:

Vi har ju helt och hållet egentligen var inriktade på att det blir en hemester-sommar, det visar alla trender. Vi jobbar tillsammans med Visit Sweden i deras stora svemester-kampanj, nationella semesterkampanj. Vi är med i regionala kampanjer, tillsammans med både Västerbotten och Swedish Lapland.

Sen gör vi också egna hemester-kampanjer, som går med lokalt och regionalt som går tillsammans med våra medlemsföretag. Där har vi tagit fram en hemesterguide, med ett hemesterkort som kommer att delas ut till alla hushåll i Skellefteå kommun i kommande helg och under kommande vecka.

Sen har vi tagit fram ett antal digitala guider för att hjälpa oss att upptäcka och uppleva Skellefteå i sommar. Så vi har en vandringsguide, en paddlingsguide, cykelguide, fiskeguide, skärgårdsguide och alldeles färska guider för både Bjuröklubb och Nordanå.

Sen har vi det här Hittaut-konceptet som orienteringsklubbarna har lanserats som har blivit den fullkomlig succe.

Så det finns någonting att upptäcka för alla i Skellefteå i sommar skulle jag säga.

Kristina:

Det känns fantastiskt, då får vi bara hoppas att vädret håller i sig. Tusen tack Maria för att du tog dig hit och vi ska verkligen gå in och kolla på alla de här tipsen som ni levererar.

I veckan är det skolavslutningar för gymnasieskolorna och nästa vecka är för grundskolorna. Imorgon är det framförallt en jättestor dag för de som tar studenten. Tyvärr blir det förstås ett annorlunda studentfirande, precis som förra året. Utan anhöriga på plats och anledningen är förstås att det inte får uppstå trängsel.

Vi är fortfarande i en pandemi. Samma sak gäller förstås för kvällens festligheter. Blir det för stora folksamlingar så riskeras smittan att fart igen. Det har vi sett väldigt många exempel på i Sverige under de senaste veckorna.

Ifjol så skötte sig Skellefteås studenter fantastiskt bra på den här punkten. Jag hoppas och tror att även årets avslutningar ska gå i den riktningen.

Tack för att ni har tittat. Vi syns igen den 23 juni, tack och hej.

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.