Manus: Kristina Sundin Jonssons nyhetsvideo, 8 september

Kristina Sundin Jonssons:

Hej, jag heter Kristina och jag är kommundirektör i Skellefteå kommun. Sedan i mars förra året har jag haft videorapporter, dels över det corona-läget. Men även över aktuella händelser i Skellefteå kommun. Idag är det inte en vanlig dag på jobbet. För idag öppnar Sara kulturhus. Någonting som vi länge har längtat efter.

Det är den 8 september och efter år av planering, dialoger och byggande så står vi nu äntligen här. Sara kulturhus kommer att rymma ett antal verksamheter. Den kommer att rymma Västerbottensteatern, bibliotek, Museum Anna Nordlander och Skellefteå Konsthall. Dessutom kommer också Wood Hotel att finnas i samma byggnad.

Med mig idag, efter år av planering, har jag med mig Maria Ekberg Brännström som är VD för kulturhusbolaget. Jag kommer att ställa den här standardfrågan. Hur känns det idag?

Maria Ekberg Brännström:

Idag känns det fantastiskt, det här ju faktiskt dagen vi har jobbat med och siktat på. Vi bygger det här huset för våra medborgare och det är dom vi vill välkomna in. Jag längtar efter för öppna dörrarna nu och få se det här huset fyllas med människor, för det är det är byggt för.

Kristina:

Jag kommer precis från ett möte jämställdhets- och bostadsministern som har varit här och presenterat några av deras satsningar. Vad mer kommer att hända under dagen?

Maria:

Det kommer att starta föreställningar. Västerbottensteatern har föreställningar idag. Vi har en fantastisk utställning av Sara-Vide Ericson precis bakom här. Jag uppmanar alla att faktiskt gå och se den. Den är fantastisk.

Sen så kommer Sara Lidman Sällskapet att starta upp idag. Läsning ur Sara Lidmans dagboksanteckningar och det kommer ske varje vecka under hela året som kommer. Och mycket mer.

För att alla ska kunna delta idag, för det är viktigt, men vi är i en pandemi så sänder vi live idag. Vi kommer att fylla på med lite extramaterial dessutom. Det kommer att bli en härlig dag.

Kristina:

Vi kommer att ha mer prominenta besök. Vad kommer hända senare i eftermiddag?

Maria:

Senare i eftermiddag så har vi ett besök från ArkDes där bland annat våran kulturminister kommer att medverka. Det kommer vi också sända live

Kristina:

Tysklands presidentpar och kungen kommer att medverka och så vidare, så det kommer hända massor. Det är kul om så många som möjligt vill följa det här digitalt.

När jag pratar om det digitala och mina videorapporter har handlat mycket om pandemin. Vad har ni gjort och hur har ni tänkt utifrån hur läget ser ut Även om många av de här restriktionerna kommer att släppas om knappt en månad. Vad har ni tänkt idag?

Maria:

Det är jätteviktigt att inte vi bidrar till att skapa trängsel. Då är det så här att vi har vi kommer behöva se till att det inte blir trångt i huset. Då kanske vi behöver stänga dörrarna. För att säkra att det finns plats, det är också trevligare om det finns plats.

Sen har vi handsprit där det behövs och vi kommer städa extra mycket. Sen så får varje medborgare ta sitt ansvar att om man känner sig lite krasslig så vill vi helst att du stannar hemma.

Kristina:

Eget ansvar att inte medverka till trängsel och så vidare. Det här är nu ett av väldigt många kulturhus i Sverige. Vad är det som gör att det här sticker ut Eller kanske sticker upp kanske vi ska säga.

Maria:

Ja, det sticker verkligen upp. Jag tänker att det dels är byggt helt i trä. Det är unikt. Jag tänker att vi förstår nog inte hur unikt det är, att det är byggs i trä. En del undrar "Men alla hus är byggda av trä", men många är bara beklädda med trä. Det här är faktiskt byggt med trä. Många pratar om doften när man kommer in här. Känslan att vara i ett trähus. Det finns någonting som vi kanske alla känner igen och har någon typ av relation till.

Det har byggts på lite andra förutsättningar när man inte har tagit avstamp i hur det alltid har varit utan snarare blickat mot hur skulle det kunna vara i framtiden. Jag tycker att det är fina med den här huset, för det tar liksom våran gamla tradition med sig. Vi tar det gamla med oss in i framtiden i Sara kulturhus.

Kristina:

Här kommer det att presenteras både lokalproducerat kultur och även annan kultur. Nu ska jag inte be dig rabbla upp allt som kommer att hända det närmaste året, för det i princip omöjligt. Men kan du säga någonting om vad som kommer framöver?

Maria:

Det har varit jättestökigt med pandemin eftersom de har bokats och avbokats i ett flöde. Jag tänker att det viktigaste är att det får finnas olika saker för olika kulturutövare. Det är vårat uppdrag, att se till att vi får det här alldeles lilla extra.

Jag har några privata favoriter, det behöver inte betyda att de är bäst. Men Mats Ek kommer hit och ska dansa. Han är alltså en av Sveriges absoluta. Vilket jag tycker ska bli fantastiskt att se honom inta vår scen. Jag tycker att det finns mycket annat att delta i. Det är också det som jag tycker är det nya nu, att vi får fylla på med nya saker. För nu har vi lokalerna för det, det har varit vårt handikapp.

Kristina:

Det här kommer naturligtvis att påverka kulturutbudet i Skellefteå men också norra Sverige. Vad tror du kommer hända med hela kulturutbudet?

Maria:

Alltså min dröm skulle vara att vi började röra så mycket mer mellan kommunerna. Det finns fantastiska saker i Umeå, Piteå och Luleå. Om vi börjar titta på det i ett större perspektiv så upptäcker vi hur mycket rikedom vi har i form av kultur. Det tänker jag att vi skulle behöva jobba mer på, hur vi kan berätta om det.

Kristina:

Stort tack för att du tog dig tid denna hektiska dag för dig och dina medarbetare. Jag vet att du ska ila vidare men all lycka och grattis till alla oss invånare och besökare som får uppleva detta hus. Tusen tack.

Många är förstås nyfikna på det här huset. Men man behöver, som Maria berättade, inte vara på plats för att uppleva det. Den livsänds på Skelleftea.se Facebooksida eller på Skellefteå Swedens Youtubekanal. Där kan ni ta del av den här dagen och var med. Dessutom så kommer även Norran att sända direkt härifrån. Var med på den här öppningen och häng med i fortsättningen.

Tack till alla er som har tittat, vi hörs igen senare

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se