Kristina Sundin Jonsson nyhetsvideo, maj

Kristina Sundin Jonsson:

Hej, jag heter Kristina och jag är kommundirektör i Skellefteå kommun och varje vecka sedan i mars förra året så har jag haft videorapporter över det aktuella läget i den här coronapandemin. Jag kommer att fortsätta med videorapporterna men inte i samma omfattning som tidigare. Jag kommer en gång i månaden att berätta om det som händer i Skellefteå och Skellefteå kommun

Just nu är vi inne i en enorm samhällsomvandling. Det som händer hos oss är unikt. Man pratar om ljuset i norr och pratar om en uppochnedvänd Sverigekarta. Det är faktiskt andra förutsättningar än vad vi haft tidigare.

Första gästen, i det här nya, är Anja Palm som är vår näringslivschef. Välkommen hit Anja.

Vad tänker du kring det som händer här i Skellefteå? Vad kan du se för tydliga exempel på det?

Anja Palm:

Det som händer är en jättespännande utmaning och fantastiskt roligt att vara en del av allt som händer. Det drivs på av den gröna omställningen, där vi har ett näringsliv som ställer om. Både produktion men också att ta fram nya produkter, med fokus på eldrift och batteridrift. Men också hur man tänker i sina produktionsprocesser. Northvolt är ett exempel men vi har också många andra företag som fundera kring cirkuläritet och tillsammans investeras det miljarder i näringslivet här som också driver på utvecklingen inom flera andra fronter.

Kristina:

Hur märker du att intresset för Skellefteå har förändrats i omvärlden?Utvecklingen innebär även utmaningar förstås, det är ett känt faktum. Men framförallt behöver vi lösa tillgång på kompetens och vi behöver ha attraktiva bostäder. Vi ser nu överallt hur det byggs, men hur syns det? Allt som händer här, hur märker ni av det?

Anja:

Vi märker av det tydligt både i vårat etableringsarbete där vi för några år sedan kanske mera jagar etableringen och nu försöker vi hantera de förfrågningarna som kommer. Det är jättetydligt att Skellefteå och hela norra Sverige har varit i media nationellt och Skellefteå finns numera på kartan när man tittar på att etablera sig i norra Sverige.

Men jag tycker också att det märks på plats, lokalt och att man känner stolthet och framtidstro. Just för att man läser om Skellefteå i nationell och internationell media

Kristina:

En av de stora utmaningarna som vi har pratat om är kompetens och kompetensomvandling. Vi kommer att se en helt annan rörlighet på arbetsmarknaden men framförallt så behöver vi få människor att flytta hit. Vad tänker du kring det?

Anja:

Skellefteå har under många år jobbat aktivt med platsmarknadsföring och inflyttning. Nu har det tagits politiska beslut att det här ska skalas upp. Så vi går nu i veckan ut med en ny tjänst, ansvarig för kompetensattraktion.

Målet är att försöka samla näringslivet och alla arbetsgivare för vi sitter i samma båt tillsammans. Vi kommer alla att behöva ny kompetens och den kompetensen finns inte i den skalan lokalt. Vi behöver hitta sätt att samarbeta både med näringsliv och med kringliggande kommuner och regioner. Nya sätt att marknadsföra men också hur tar vi emot personer som flyttar hit.

Vi vet att just nu att bostad är en utmaning. Vi tittar på alla möjliga olika lösningar hur vi löser inflyttningsprocessen för de som kommer hit och det kommer att vara en viktig fråga de kommande åren.

Kristina:

Du nämnde litegrann om hur enorma summor som det investeras nu i Västerbotten och i Norrbotten. Man har pratat om 1000 miljarder för att det här ska lyckas. Jag brukar ofta tjatar om att samarbetet är ett av våra prioriterade områden. Jag tänker att vi behöver samarbeta både över organisatoriska men även över geografiska gränser.Vad tänker du kring utmaningarna kopplat till det?

Anja:

Jag säger att det är en stor fördel att de här investeringarna händer ungefär samtidigt i norra Sverige. Dels ökar konkurrensen och det i sig är en utmaning. Men att det är i samma läge gör att det är mycket lättare att hitta samarbeterna. Vi inser att vi måste samarbeta och vi får också mycket större genomslag att visa på att det händer flera olika stora investeringar i norra Sverige.

Så att jag tror att det finns goda förutsättningar att hitta gemensamma vägar.

Kristina:

Ljuset i norr, pratar vi återigen om, det är viktigt. Det här engagerar många, du pratar om näringslivet, staten och om andra organisationer men invånare då? Vad vill du ge för medskick till dem?

Anja:

Det är en fantastisk resa som vi får vara med om tillsammans och att uppmärksamma det som händer. Vara välkomnande för nya skelleftebor, att man faktiskt visar sina smultronställen och att man har förståelse för att det är personer som inte har ett upparbetat kontaktnät, bjuda på sina kontakter.

Jag skulle också vilja skicka med att om man har ett gårdshus, fritidshus eller ett extra rum man inte behöver. Då kan man fundera kring om man kan hyra ut det till de nya invånarna som kommer och letar bostad.

Kristina:

Det här kommer också innebära utmaningar på olika sätt och förändringen är också jobbigt. Är det något du vill skicka med till oss alla?

Anja:

Det är att vi behöver ha den gemensamma målbilden. Att det här är något som utvecklar Skellefteå och det är klart att det kommer att vara jobbiga perioder med ombyggnationer, med nya grannar, med nya bostadsområden som växer upp nära min bostad. Så det här "Not in my backyard" finns närvarande.

Det gäller att hålla fokus på den gemensamma bilden att vi blir fler invånare och det i sig skapar förutsättningar för att vi ska klara av den välfärd som förväntas.

Kristina:

Tusen tack Anja, det synnerligen spännande tider som vi lever i.

Som faktiskt bara är påbörjad. Vi behöver verkligen göra det här tillsammans om vi ska hitta nya sätt att samarbeta och kanske skala upp och hitta nya modeller för hur vi ska jobba med bostadsförsörjning och kompetensutveckling. Det vi skapar här kan bli en modell för resten av världen, inte bara Sverige. Notera att jag sa världen.

Det som vi var inne på så investeras det ofattbara summor i Norrbotten och Västerbotten. Vilket innebär att tillväxten här är någonting helt unikt. Samhällsomvandlingen är ett ämne som kommer att vara aktuellt under flera år och därför något jag kommer att återkomma till, inte minst när det gäller bostadsbyggandet.

Tusen tack till er alla som har lyssnat. Vi syns igen nästa vecka

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas. Vill du rapportera bristande tillgänglighet? Gör det här.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se