Manus: Kristina Sundin Jonssons sommarhälsning 2022

Kristina Sundin Jonsson:

Hej, jag heter Kristina och jag är kommundirektör i Skellefteå kommun. Varannan vecka har jag videorapporter över allt som händer i den här kommunen.

Men även den här vintern och våren har var speciell på väldigt många olika sätt. Många av mina videorapporter har naturligtvis handlat om pandemin. Även om vi såg ljuset i tunneln när restriktionerna släpptes i februari.

Men bara några veckor senare så förändras säkerhetsläget radikalt i Europa när Ryssland invaderade Ukraina. Även det här påverkar naturligtvis Skellefteå kommun då vi har tagit emot hundratals flyktingar.

Men trots det här så är det faktiskt så att Skellefteå befinner sig i en oerhört spännande tillväxt, en unik samhällsomvandling. Många av mina videorapporter har naturligtvis handlat om bostadsbyggande, om kompetensförsörjning, om utbildning och om infrastruktur.

Ett färskt exempel på de här effekterna tillväxten är då det positiva beskedet som vi fick i början på juni när vi fick beskedet att Arbetsförmedlingens kommer att etablera ett kansli i Skellefteå. Just för samordningen av arbetet med industrietableringar i norra Sverige. Det här ska vara igång redan direkt efter sommaren och i det här arbetet ska man täcka in de fyra nordligaste länen. Man ska också bidra till en förbättrad samverkan mellan kommun och arbetsgivare. Det här är förstås en välbehövlig kugge i det stora maskineriet som hanterar den här historiska utvecklingen som sker just nu i Skellefteå. Det här kommer jag att återkomma till i mina videorapporter till hösten.

Men just nu så vill jag tacka dig som har tittat på mina rapporter, följt utvecklingen här i Skellefteå. Efter sommaren så ses vi igen och fram tills dess så önskar jag dig en riktig bra sommar.