Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, onsdag 14 augusti

Kristina Sundin Jonsson:

Välkommen tillbaka till min videorapport efter sommaruppehållet. Med den kraftiga tillväxt som vi har i Skellefteå just nu behöver vi verkligen växla upp utbudet av högre utbildning. Vikten av Campus Skellefteå kan inte nog betonas även för Skellefteås framtida utveckling.

Därför har vi bland annat bildat Skellefteå Universities Alliance som vi ska titta lite närmare på i dag. Därför har jag med mig Ida Lindh, Campus Skellefteå. Välkommen hit.

Ida Lindh:

Tack så mycket.

Kristina:

Du och jag har pratat om högre utbildning i min videorapport, det börjar vara ett år sen just nu. Kan du berätta lite om Skellefteå Universities Alliance? Vad är det för nåt?

Ida:

Absolut. Skellefteå Universities Alliance är, precis som det låter, ett samarbete, en allians mellan flera olika lärosäten som tillsammans bidrar till att stärka upp högre utbildning och forskning i Skellefteå.

Vi brukar också prata om det som en testbädd för akademisk innovation och förnyelse där vi också vill titta på nya sätt att jobba tillsammans både lärosäten emellan, men också mellan lärosäten och kommunen och inte minst näringslivet. Kan vi hitta smartare sätt att jobba tillsammans, synergier? Hur kan vi också bli mer snabbfotade i det här?

Det är jätteviktigt för Skellefteå, där vi har såna enorma behov. Men som modell, både för samverkan men också för affärsmodellen, hur man ska finansiera det här är också viktigt för Sverige.

Kristina:

Det är snart dags för höstens utbildningar att dra igång. Ansträngandet har också börjat ge resultat. Kan du berätta vad som är på gång nu i höst?

Ida:

Vi ser en ökning. LTU stärker upp med ytterligare program. Mälardalens universitet, gymnastik- och idrottshögskolan och kiropraktikhögskolan smyger alla igång sina verksamheter med program och kurser under den här hösten. Sen är det kanske kommande höst som vi kommer att se den riktigt stora ökningen.

Men redan nu till hösten startar nya program inom allt från produktion till social hållbarhet. Kurser inom innovation och förändringsledning. Så det är klart att vi ser att studenterna ökar.

Överlag har det varit bra söktryck brett på de utbildningar som startar både på universitetsnivå och på yrkeshögskolenivå. Men nu är det svårt att sia. Studenterna har inte kommit än. De är här nästa vecka. Då sker registreringen. Det är först om nån vecka som vi har de faktiska siffrorna på hur många nya studenter som vi har att se fram emot i Skellefteå.

Men som sagt, vi ser en ökning. Just nu i dagarna håller studentföreningen febrilt på att förbereda för nollningen där de tar emot hundratals nya studenter och skelleftebor som flyttar hit för att studera. De kommer man säkert att se runt om på gatorna i Skellefteå.

Studentföreningen har gjort ett fantastiskt jobb med att välkomna nya lärosäten och ta kontakt med deras studentförening för att se till att alla ska känna sig välkomna. Det är jätteroligt.

Sen ska vi också ha ett firande från Campus sida på området den 4 september där vi bjuder in till pompa och ståt och visar att Skellefteå är helt rätt plats att bo på.

Med det här kommer också att öka tryck på studentbostäder. Det är en fråga som vi jobbar mycket med just nu, att se till att alla har nånstans att bo. Det kommer också att vara en utmaning som vi kommer att behöva jobba med kommande år.

Kristina:

Vi får se det ihop, bostadsfrågan för Skellefteå. Där är studentbostäder en jätteviktig del för att vi ska kunna lyckas med utvecklingen av Campus.

Ida:

Visst är det så.

Kristina:

Om du siar lite i framtiden, vad tänker du kring utvecklingen för Campus Skellefteå och för betydelsen för Skellefteå?

Ida:

Så klart är det av stor betydelse för att Skellefteå ska kunna fortsätta ha den utveckling som vi ser i dag. Det är också en av målbilderna att fortsätta jobba för att stärka utbudet av högre utbildning och forskning i Skellefteå så att vi landar i paritet med andra jämförbara kommuner. Det är det som är målet, att vi ska ha lika mycket utbildning som andra kommuner av vår storlek för att kunna möta behoven.

Sen vill vi också stärka samarbetet med fler lärosäten för att möta de behov som finns här på ett mer snabbfotat sätt. Både nationellt, men kanske framför allt också internationellt.

Det är en tydlig trend som vi har sett det senaste året, inte minst under våren och sommaren att allt fler internationella studenter hör av sig. Vi har en ökad internationell befolkning, fler medföljande som söker utbildningsmöjligheter. Så ett ökat internationellt utbud kommer att vara av allra högsta vikt på Campus Skellefteå.

En annan viktig fråga under kommande år är att stärka vår egen organisation både kring campusområdet, men också inom Skellefteå Universities Alliance så att vi verkligen kan ta tillvara på alla de möjligheter som vi ser nu. Vi upplever ändå att vi är väldigt rätt ute och att det är frågor som man också diskuterar på en nationell nivå.

Parallellt med det här håller vi också på att ta fram en ny plan för campusområdet alltså själva den fysiska miljön. Hur bygger vi ett modernt, attraktivt Campus? Det hoppas jag också landar under hösten, att vi kan presentera en sån plan. I det ingår också studentbostäder.

Kristina:

Superspännande, Ida. Som sagt, utvecklingen av Campus och högre utbildning och forskning är en sån där avgörande fråga för Skellefteås utveckling. Tack till alla er som har tittat i dag och vi syns igen om ett par veckor.

Senast uppdaterad: