Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, onsdag 25 september

Kristina Sundin Jonsson:

I måndags stod det klart att Northvolt planerar att göra personalneddragningar på 1000 personer i Skellefteå. Det här är naturligtvis jättetråkiga nyheter för Skellefteå, men nu pågår arbetet med att kraftsamla för att alla de här individerna ska ha sin plats fortsatt i den här regionen. Ungefär 2800 personer kommer att jobba kvar på fabriken om det här varslet blir verklighet. Fabriken kommer alltså fortsättningsvis vara en av de största arbetsgivarna här i Skellefteå.

Men det här är förstås en situation som skapar oro, vilket är fullt begripligt. Därför ska vi idag prata om hur Skellefteås näringsliv och samhällsomvandling påverkas av det som händer. Hur vi också nu kraftsamlar för att det här ska få en mer positiv utgång.

Min gäst idag är ju Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun. Välkommen hit.

Anja Palm:

Tack så mycket.

Kristina:

Frågan som många ställer sig nu är ju förstås hur Northvolts varsel påverkar Skellefteå. Är det så att nu vår näringslivsutveckling helt kommer att stanna av?

Anja:

Nej men så är det ju inte. Skellefteå har ett fantastiskt starkt näringsliv som dels företag som har funnits här under väldigt lång tid. Det har utvecklats nya verksamhetsområden, nya investeringar är på väg in. Till exempel den här spännande satsningen som Skellefteå Kraft presenterade förra veckan i ett samarbete med Sky Energy, att se över möjligheten att producera hållbart flygbränsle.

Alla de investeringar som nu sker på de nya verksamhetsområden som har tagits fram kommer dra med sig olika följdeffekter. På samma sätt har ju Northvolt bidragit till olika följdeffekter som vi har sett i Skellefteås utveckling.

Men vi står inte och faller med ett enskilt bolag.

Och som du säger, Northvolt kommer fortfarande vara den största privata arbetsgivaren. Så att vi har ett starkt näringsliv fortsatt framåt.

Kristina:

Och grunden till det är naturligtvis att vi har de här tillgångarna som är viktiga för utvecklingen framåt för att kunna skapa en hållbar framtid. Förnyelsebar energi, starkt industrikunnande och inte minst en bra plats att bo på.

Anja:

Så är det och det ska vi ha med oss. Och långsiktigt kommer Skellefteå vara en viktig plats för att leda den gröna omställningen.

Sen här och nu är det utmaningar som vi måste jobba med. Det är personer som kommer känna stor oro både utifrån egen personlig situation med "Har jag ett jobb?" eller företagare som ser att deras uppbyggda företag nu också har utmaningar. Så vi behöver balansera. Det är svårt men vi har väldigt goda grundförutsättningar.

Kristina:

Som kommun vill vi gärna nu att de som flyttar hit kan stanna kvar och att vi verkligen tar tillvara på den här kompetensen. Kan du ge exempel på vad som händer nu?

Anja:

Det är massor som har dragit sig igång i kommunen. Ett exempel är ju kommunens service till inflyttare, Welcome House, som nu bemannar upp, förstärker öppettiderna. Dit kan man vända sig för att bli hjälpt och lotsad vidare till nya jobbmöjligheter eller utbildningsmöjligheter.

Syftet är ju att få så många som möjligt att hitta sin nya väg att kunna stanna kvar antingen i Skellefteå eller regionen. Det görs också ett stort arbete tillsammans med myndigheter. På lokal nivå så har vi ett nära samarbete med Northvolt och Arbetsförmedlingen. Där vi behöver se vilka företag som har ett kompetensbehov. Hur kommer de matchningarna kunna gå till?

På nationell och regional nivå så har ju flera myndigheter nu aktiverats, som Tillväxtverket, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Länsstyrelsen, Region Västerbotten. Som alla står, inte kanske till vårt förfogande, men till vår hjälp att hitta lösningar framåt i detta.

Det som också pågår är att vi nu försöker skapa oss en helhetsbild. Vad innebär Northvolts neddragningar i övrigt näringsliv? För vi vet att det är många andra företag som påverkas av detta och känner oro just nu.

Kristina:

Regeringen gick ut igår också med att de nu tillsätter en särskild gruppering till stöd för just det här varslet och till stöd för den här regionen, vilket är fantastiskt bra. Det finns ett antal frågor som vi behöver diskutera med dem. Inte minst för dem som har arbetstillstånd kopplade till deras arbete. Ja, det pågår mycket.

Kommunen har investerat, säger många, stort i industriområden, nytt hamnområde och så vidare. Finns det någonting att säga om de här satsningarna?

Anja:

Det här är ju satsningar som har möjliggjort Skellefteås tillväxt. Nya verksamhetsområden har vi en stor efterfrågan på. Där mycket av den marken har sålts, både till lokala företag som bygger och nya företag som kommer hit. Investeringar i infrastruktur som hamnen, men vägar, i bostäder, i utbildning. Allt det är ju att skapa förutsättningar för en samhällsutveckling som också näringslivet, hela näringslivet, behöver för att kunna växa i sina verksamheter.

Jag säger att kommunen har haft sin utvecklingsplan. Vi har följt den. Vi har skapat förutsättningar för tillväxt som kommer hela näringslivet till gagn med allt det som nu skapas. För en del är det hamnen som är det viktigaste, för andra är det satsningarna på Campus och högre utbildning.

Kristina:

Det har samband med det här också, men idag kommer ju också Svenskt Näringslivs ranking om kommunernas företagsklimat. Vad vet vi om det här?

Anja:

Vi har jobbat mycket med vårat företagsklimat, framför allt att öppna upp och ha en ärlig och öppen dialog, offentlig sektor och näringsliv. Det arbetet är jag stolt över och det tror jag kommer synas i dagens siffror. Vi har fortfarande inte sett resultatet, men jag har en stark känsla in i detta.

Oavsett om vi befinner oss i en snabb tillväxt eller i utmaningen med nedskärningen, så är det samarbetet. Hur lyckas vi kroka arm? Det privata och det offentliga för att lösa de här utmaningarna. Där blir företagsklimatet viktigt, för företagsklimatet är också vad som signalerar tillit oss emellan. Att vi vågar lite på varandra och samarbeta.

Vi kommer inte vara i topp. Vi har fortfarande ett arbete att göra, men jag tycker att vi är på rätt väg.

Kristina:

Tusen tack Anja Palm. Kraftsamlingen pågår nu för fullt och vi ska se till att det blir en bra utveckling för hela den här regionen. Tack till alla er som har tittat. Vi syns igen om någon vecka.

Senast uppdaterad: