Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, tisdag 22 oktober

Kristina Sundin Jonsson:

Varslet hos Northvolt, konkursen för ett av deras dotterbolag och kringeffekterna för det lokala och regionala näringslivet har förstås skapat en ansträngd situation här på plats. Vi är dock många som försöker hjälpas åt i den här svåra situationen och vi jobbar tillsammans med ett antal stora aktörer för att underlätta, både att försöka skapa ny sysselsättning och utbildning för de som är varslade och se vad vi kan göra för det lokala näringslivet.

Men det kommer att bli fokus för näringslivsfrågor idag och välkommen hit Anja Palm igen.

Anja Palm:

Tack.

Kristina:

Näringslivschef i Skellefteå kommun som naturligtvis berörs mycket av det här, framförallt konkursen i dotterbolaget som påverkar det lokala och regionala näringslivet ganska omfattande. Näringslivet, ni är förstås kontakt, ständig kontakt med det lokala näringslivet men ni har också gjort en djupare kartläggning, vilken påverkan som kan ha skett. Berätta lite mer om det.

Anja:

Ja men precis, i början så valde vi ju att ha direktkontakt med de företag som vi kände till ha haft uppdrag på Northvolt för att få en första lägesbild. Sen har vi gjort en enkätundersökning där vi har samarbetat med arbetsgivarorganisationerna och även organisationen Företagarna.

Så vi fick in enkätsvar från hundra företag och sen kommer vi också titta på de svaren vi har fått in från företagarna utöver dem.

Av de här så var det ungefär 40% av företagen som hade haft uppdrag mot Northvolt och majoriteten har nu avslutat de uppdragen. Vi kan också säga att det var 70% småföretag med mindre än 50 anställda. Av de som har svarat så uppger 10% att man redan har eller kommer att varsla personal och ytterligare 10% säger att det är troligt eller man eventuellt kommer att behöva varsla personal.

Det ger ändå en bild av att de som är drabbade kan vara hårt drabbade men att spridningseffekterna just nu som vi kan se kanske inte är riktigt så stora. Det som lyfts fram som åtgärder i de här svaren är ju att nu behöver man övervintra en period.

Det är fokus på att kunna behålla personal även om man har tappat order och då är det ju stort fokus på att kunna vara med och räkna på nya order. Så det där är ju också en uppmaning både till offentlig sektor och till andra stora privata aktörer att lägga ut planerade byggprojekt, specifikt nämns E4 och Norrbotniabanan. Men det kan även vara större gruvprojekt eller kommunens infrastruktur och bostadsbyggande och andra delar.

Kristina:

Hur tänker du att de här insikterna som ni har fått av den här enkäten ska kunna användas i arbetet framåt?

Anja:

Framförallt ligger det här till grund för dialog med arbetsgivarorganisationerna. Där tänker vi att vi tillsammans kommer fortsätta träffas regelbundet i en styrgrupp för att följa utvecklingen.

Det är också underlag till dialog med företag men också gentemot offentliga aktörer för att se vart skulle det kunna behövas offentliga stöd och hur träffar vi rätt med de stöden i sådana fall. Vi har ju en väldigt begränsad verktygslåda när det gäller att stötta företag i ekonomisk kris.

Kristina:

Som kommun?

Anja:

Som kommun, absolut.

Men det vi vill försöka få till tillsammans med olika aktörer är ju insatser som kan undvika att det kommer fler varsel. Så det kan ju vara kompetenshöjande stödinsatser som ändå gör att man kan behålla personal under den här övervintringsperioden.

Men det handlar också om stöd för företag som det går bra för, som har behov av att rekrytera nu när fler personer görs tillgängliga på arbetsmarknaden. Totalt sett så bidrar ju det till hur Skellefteås näringsliv kommer att stå starkt ur detta framöver.

Kristina:

Som jag nämnde i inledningen så pågår ju redan många aktiviteter just nu av olika aktörer. Kan du nämna några av de aktiviteterna som faktiskt pågår?

Anja:

Dels försöker vi samla information på kommunens hemsida. Det ligger bland annat en FAQ för de företag som har drabbats av Northvolt Expansions konkurs, vad gäller för mig som leverantör i ett sådant läge.

Den absolut största aktiviteten som genomförs är ju redan nu på fredag med Meet & Match rekryteringsevent som vi kommer göra fyra stycken rekryteringsaktiviteter under oktober och november. Just nu eller åtminstone igår när jag kollar siffrorna senast så är det över 800 jobbsökare som är anmälda.

Och på fredag kommer det vara 35 stycken arbetsgivare på plats som då är nyfiken på att träffa de här. Så det har varit ett jättestort engagemang att se hur tar vi vara på den kompetens som finns i regionen. Det är också ett stort engagemang från kommun och arbetsgivare i hela Norr- och Västerbotten.

När vi har de här träffarna längre fram i november så är det flera kommuner från andra delar i landet som också har flaggat för att man vill komma hit.

Kristina:

Slutligen då, vi har ju pratat mycket om hur läget ser ut i Skellefteå. Vi säger fortfarande att vi har en väldigt stark utveckling. Hur ser det ut från ditt perspektiv och det lokala och regionala näringslivet?

Anja:

Vi har i grunden ett väldigt starkt näringsliv och det som har varit ett tillväxthinder de senaste åren är ju tillgång till kompetens. Så lyckas vi nu ta vara på den kompetens som görs tillgänglig men också fortsätta jobba med att attrahera nya personer att flytta till Skellefteå för att kunna matcha mot alla typer av jobb där det finns behov så har vi en väldigt stark bas att stå på.

Det som också syns då i den här kartläggningen är att enskilda företag drabbas hårt, det är en tragisk utveckling men på det stora hela så är det inte så många som just nu pekar på att de är påverkade av detta. Men det kommer vi fortsätta följa.

Kristina:

Tusen tack Anja Palm och vi lär fortsätta återkomma till den här webbsändningen också.

Ni som är intresserade av att veta exakt vad vi gör just nu i den här situationen i Skellefteå kan gå in på vår webbplats www.skelleftea.se och vi har också regelbundna pressträffar där vi berättar från olika aktörers sida vad vi faktiskt gör i det här läget.

Tack för idag och vi syns igen om ett par veckor.

Senast uppdaterad: