Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, tisdag 28 januari
Kristina Sundin Jonsson:
I dag kommer det att handla om Science City som är ett av kommunens dotterbolag som jobbar för att stärka innovation och företagsutveckling. Med mig idag är Anna Mård som är bolagets vd. Välkommen Anna.
Anna Mård:
Tack så mycket.
Kristina:
Det var ju två år sedan du var på den här videorapporten senast och det har ju hänt en del sen sist och vi kommer att prata om några av de här projekten som ni är ansvariga för. Men jag tänkte att vi skulle börja på en lite mer övergripande nivå. I Skellefteå pågår ju en stor samhällsomvandling. Vad blir er roll i den delen?
Anna:
Ja det uppdraget har ju förtydligats sen vi sågs sist, sen 2023 egentligen där vi har ett uppdrag att jobba med samhällsomvandlingen och ha ett särskilt fokus på den gröna omställningen ska vi väl säga. Där tänker jag att vi som neutral aktör och ett icke vinstdrivande bolag kan vara med att driva de här större projekten där man har samarbeten för att driva omvandlingen men också där en enskild aktör det vill säga inte ett enskilt företag eller en enskild organisation själv kan driva den här omvandlingen eller förändringen så att man jobbar med på systemnivå.
Då krävs det ofta någon som kanske håller ihop det här för många gånger är det också konkurrenter som ska jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Så där har vi en roll så att vi driver ju väldigt många projekt tillsammans med partners som handlar om just de här frågorna som berör samhällsomvandlingen.
Kristina:
Apropå samarbeten nu så har ni precis startat en väldigt intressant samarbetsplattform som ni kallar för Co-Creation Hub. Kan du berätta lite mer om den?
Anna:
Absolut. Skellefteå Co-Creation Hub är en samverkansplattform. Vi är inspirerade av Samverket som har drivits i Stockholm och Östersund men istället för att bara fokusera på myndigheter så har vi valt att ta med hela offentlig sektor men också näringslivet naturligtvis och akademi och civilsamhället för det är många frågor som berör även medborgarna i staden som behöver vara med.
Och här adresserar vi också frågor som handlar om samhällsomvandlingen. Det vi har fått fram hittills är ju allt från ungas ohälsa och social hållbarhet till väldigt konkreta frågor som hur ska vi läsa parkeringen inne i stan och hur ska vi ta oss an drönare i Skellefteå till naturligtvis AI som alla är jättenyfikna på.
Så vi ska adressera alla de här frågorna och för att få göra lite reklam så har vi nu öppet varje onsdag i den här lokalen där vi är nu. Så är man nyfiken får ni gärna komma hit en onsdag. Vi börjar klockan åtta med frukost.
Kristina:
Kul, jätteroligt. Och en annan intressant ny satsning är ju också Access North Sweden som har en lite mer internationell karaktär. Inte minst viktigt just nu.
Anna:
Precis. Det är ett ettårigt projekt som vi har på uppdrag av Vinnova som handlar egentligen om soft landing. Vi är ju väldigt duktiga på att ta emot stora industrietableringar och har en väldigt effektiv process när det handlar om marktillstånd, el, vatten och så vidare. Sen kanske inte lika bra när det handlar om kunskapsintensiva företag. Varför ska man välja Sverige? Varför ska man välja Skellefteå eller norra Sverige när man kan starta var som helst? Så där försöker vi paketera ett erbjudande från hela norra Sverige där vi har gått ihop med Science Parks både i Skellefteå, Luleå och Piteå och pratar om ett gemensamt erbjudande där man som bolag som är nyfiken på norra Sverige kan få sitta gratis i våra miljöer.
Vi kan öppna upp tillgångar till våra testbäddar som vi har i den här regionen, våra nätverk, våra mötesplatser och kanske också hjälpa till att boka en del av de mötena man vill ha. För någonstans handlar det ju alltid om affärer såklart för de som ska komma hit.
Kristina:
Det händer ju förstås också mycket andra spännande saker. Finns det några fler projekt du bara vill nämna i det här sammanhanget?
Anna:
Ja men då skulle jag vilja nämna Arctic Aviation Hub som vi tidigare drev under namnet Elisprogrammet men som vi bytte namn på förra veckan. Det är ju Skellefteås satsning på elektrifiering av luftfart så både elflyg, vätgasflyg och också drönare. Och nu har vi ju precis färdigställt Skellefteå Droneport ute på Hammarängen så nu har vi en massa spännande projekt inom det området också.
Kristina:
Super roligt. Tusen tack Anna Mård. Vi lär återkomma. Jag hoppas att det inte dröjer två år till nästa gång. Men tack till alla er som har lyssnat också och vi syns igen med ny spännande information om två veckor.