Manus: Kristina Sundin Jonssons videorapport, torsdag 25 januari

Kristina Sundin Jonsson:

I dag är jag på plats i Sara kulturhus. Ett hus som har fått mycket välförtjänt beröm i hela världen.

Men i dag ska vi inte bara prata om huset, utan om innehållet och dess betydelse det har för Skellefteås utveckling. Med mig har jag mycket lämpligt, Kulturhusbolagets vd Anna Jirstrand Sandlund. Välkommen hit.

Anna Jirstrand Sandlund:

Tack så mycket.

Kristina:

Sett ur ditt perspektiv, vilken betydelse tycker du att kulturen och det här kulturhuset har i Skellefteås unika samhällsomvandling?

Anna:

Vi brukar säga att allas blickar är mot Skellefteå nu. Det gäller även kulturen. Som vi ser det kan vi vara en god förebild i det här och visa omvärlden att man kan arbeta miljö- och klimatsmart även inom kultursektorn.

Det gör vi, och branschen tittar på hur vi jobbar med det här i Skellefteå. Det känns jättefint. Vi sticker ut i Sverige och vi ses som framåtlutade. Det tycker vi är jätteroligt. Men det är också viktigt att lyfta det här med perspektivet att vi ska kunna bidra till ett attraktivt livsmiljö.

Där spelar kulturen en stor roll i den här samhällsomvandlingen. Man bygger inte bara hus, utan man bygger samhällen. Där är kulturen jätteviktig. Men det här skulle vi absolut aldrig klara av att göra själva. Vi behöver vara många som gör det tillsammans. Vi har ett fantastiskt aktivt föreningsliv i Skellefteå som vi är mån om.

Kristina:

Är stolta över?

Anna:

Ja, absolut. Senast i lördag skedde det en kraftsamling där vi lyssnade av att se på vilket sätt vi kan bli ännu bättre på att ta vara på det lokala musiklivet och skapa plats för dem här i Kulturhuset.

Men också har vi stora produktionsbolag som kommer hit och är fortsatt nyfikna. Efter förra veckans stora livekonferens, Sweden Live, när hela svenska näringen samlades här, både arrangörer och produktionsbolag, så fick de se hur huset kunde användas maximalt. Det gör också att det kommer att ge stora ringar på vattnet framöver för oss.

Däremellan ska vi från Kulturhusbolaget vara med och fylla på med det som vi ser är viktigt att vi får hit, som inte kommer hit av egen kraft.

Men jag vill också nämna att vi har fantastiska hyresgäster i huset. Vi har Västerbottensteatern som också fyller på utbudet med fantastiska teaterproduktioner under hela året.

Och inte minst biblioteket med sina bokfrukostar, författarsamtal och utställningshallen med Museum Anna Nordlander och Skellefteå Konsthall.

Kristina:

Allt samarbetar på bästa sätt. Det var kul, för jag träffade arkitekterna till det här huset som har fått prata om det här huset i hela världen. Men det som verkligen har tagit till sig i sitt hjärta är hur det här hade påverkat skellefteborna. Det var det mest fantastiska med hela huset.

Men om vi återgår till innehållet, vad kan vi förvänta oss under det här året för spännande saker?

Anna:

Det kommer att hända mycket. Redan nu har vi släppt upp för våren. Första musikalen som besöker huset, Hair som har gått på Göta Lejon. Vi släppte två föreställningar och vi har släppt en tredje. Över 3 000 besökare kommer att få möjlighet att se den här musikalen i april.

Vi har stand-up som är på gång både i vår och i höst.

Vi satsar stort på jazzen i år, med till och med ett jazzabonnemang. Vi har ju sen tidigare ett klassiskt abonnemang. Men vill man göra det till en god vana, så kan man även på jazzsidan köpa ett abonnemang och få vara med om underbara världsartister som kommer hit till Sara kulturhus. Så det är bland annat det.

Men vi har också en barnutställning som återkommer i sommar. Vi har haft två somrar med barnutställningar i södra foajén. Nu blir det Petsson & Findus som intar södra foajén i sommar och under alla sommarmånader. Allt behöver inte kosta pengar, utan man kan komma hit och faktiskt också få leka av sig i de offentliga miljöerna.

Men annars kommer The Wannadies här i februari, Danko Jones, Johan Glans och David Batra.

Vi kommer att fortsätta med den här jättepopulära Blues Jam som vi har på trappscenen. Det var 50 stycken som stod i kö som inte kom in här nu när det genomfördes i helgen. Det har blivit jättepopulärt att få komma hit och ta med sitt instrument och jamma eller bara komma och lyssna.

Jag vill också slå ett slag för Cirkus Cirkör som förlägger en världspremiär av den föreställning som heter Tipping Point, Balancing in a time of change. Det passar så fint när man är på randen till väldigt många samhällsomvandlingar att också få visa en föreställning i ett nycirkusformat.

Kristina:

Det passar extra bra i Skellefteå. Sen laddar vi för näringslivsgalan i morgon kväll. Absolut. Fantastiskt.

Det blir allt fler invånare som inte är födda i Skellefteå. Hur förbereder ni för det och hur jobbar ni med det?

Anna:

Ett av våra mål för 2024 är att vi ska öka antalet arrangemang som vi riktar oss mot i andra etniska bakgrunder än det vi kanske är vana vid. Vi jobbar brett, både mot föreningslivet och företag där vi vet att det finns nya invånare så att vi når ut och lyssnar in vad man vill ta del av.

En av de saker som vi just nu håller på att förbereda är en eritreansk kväll på trappscenen. Men vi vill förstås öppna upp för fler att komma med initiativ.

Kristina:

Underbart. Kulturhuset bidrar även till att lyfta Skellefteå som konferensstad. Kan du nämna någonting här?

Anna:

Huset har blivit en plattform för att kunna genomföra stora möten och stora arrangemang här i Skellefteå. Destinationen Skellefteå som mötesplats är ny på det sättet att vi kan ta emot roterande möten som har varit på många andra håll i Sverige men som också är nyfikna på att komma till en ny plats där vi kan visa det här huset och alla möjligheter som finns.

Som jag nämnde inledningsvis med Sweden Live, där vi hade 700 deltagare allt från arrangörer från hela Sverige till stora produktionsbolag som intog huset. Vi förvandlade huset till en mässhall här nere i södra foajén. Vi hade mötesrum i de här trapphusen som vi står i idag. Man tog tillvara på alla ytor.

Jag vill citera en av deltagarna som sa så här:

"Ni har Sveriges vackraste och bästa kulturhus med all kompetens man behöver för det breda och största, men det svåraste stället att resa till och från."

Det är nånting som vi tar med oss och behöver jobba tillsammans för att få de här möjligheterna till...

Kristina:

Infrastruktursatsningar till det kulturella. Det hörs fantastiskt bra. Tusen tack. Vi är supernyfikna i hur det här året ska gestalta sig. Tack för att du kom hit och berättade om detta.

Och tack till alla er som har tittat. Jag hoppas att ni kommer hit och njuter av vad det här huset kan erbjuda i innehåll och form. Vi syns igen om någon vecka.

Senast uppdaterad: