Ungdomsfullmäktigedagen 28 mars 2025

Den 28 mars 2025 arrangeras ett Hackathon som tema för ungdomsfullmäktige – det blir en unik chans för dig att påverka och visa vad du tycker!

Hur kan vi skapa fler möjligheter för unga att påverka i Skellefteå?

Det handlar om att skapa fler och bättre sätt för dig som är ung att påverka beslut som rör ditt liv. Tänk dig att din idé kan bli verklighet och förändra hur unga påverkar kommunen! Här handlar det om mer än att bara prata – det handlar om att skapa riktiga lösningar som gör skillnad för unga i Skellefteå. Vi behöver dina idéer och lösningar för att skapa en kommun som funkar för ALLA unga.

Vad är ett Hackathon?

Ett Hackathon är som en idéverkstad där du och andra unga samarbetar för att lösa viktiga problem på kort tid. Det handlar om att tänka kreativt, jobba i team och komma fram till lösningar som verkligen kan göra skillnad.

Det här är utmaningarna vi ska lösa:

  • Hur kan vi göra det enklare för unga att påverka beslut i kommunen?
  • Hur kan vi skapa fler och bättre sätt för unga att dela sina idéer och åsikter?
  • Hur kan vi få fler unga att engagera sig i frågor som påverkar deras vardag?

Förberedelser innan Hackathonet

För att vara redo den 28 mars, är det viktigt att göra vissa förberedelser, oavsett om du är med i ett elevråd eller om du väljer att bilda ett Dreamteam tillsammans med andra elever:

  • Jobba i elevråd eller skapa ett Dreamteam

Är du med i elevrådet? Fantastiskt! Elevråden spelar en nyckelroll i förberedelserna inför Hackathonet.

Inte med i elevrådet? Då kan du skapa ett Dreamteam genom att samla ihop 4–6 personer som är intresserad av att bidra med idéer.  Tänk på att blanda olika perspektiv och erfarenheter i teamet. Kom ihåg att Dreamteamet måste anmälas senast 7 mars 2025 till rektor eller skolfritidsledare.

  • Undersök vad som redan görs

Diskutera i ditt elevråd eller Dreamteam hur unga idag kan påverka i skolan, på fritiden, i kommunen och i samhället i stort.

Kolla på kommunens hemsida för att hitta exempel på vad som görs, vad som fungerar – och vad som kan bli bättre.

  • Analysera och samla in åsikter
  • Ställ frågan till dig själv: Vad funkar bra, och vad behöver förbättras för att unga ska kunna påverka?
  • Fråga andra elever: Vad skulle de vilja förändra för att göra det enklare för unga att engagera sig?

Det här händer under Hackathonet

När ni kommer till Hackathonet delas ni in i grupper och jobbar tillsammans för att lösa viktiga utmaningar. (Mer info om grupperna, till exempel om högstadiet och gymnasiet delas upp, kommer snart!)

Allt ni har förberett innan Hackathonet kommer att spela en stor roll. Ta med er de idéer, tankar och insikter ni har tagit fram i elevrådet eller Dreamteamet – det blir en viktig grund för era diskussioner och lösningar.

Ni kommer arbeta i grupp med andra unga för att utveckla idéer och lösningar som kan göra verklig skillnad. Ni kommer också få stöd från samtalsledare för att förfina era idéer och göra dem ännu starkare. Till sist kommer ni få presentera era lösningar för politiker och beslutsfattare. Här kan ni direkt påverka och bidra till förändringar som spelar roll för unga i kommunen

Deltagare i Ungdomsfullmäktige är representanter från elevråd och programråd på samtliga högstadie- och gymnasieskolor, inklusive friskolor.

Några exempel på frågor som förenade ungdomar i Skellefteå 2024

  • Gratis kollektivtrafik och överfulla bussar
  • Trygga omklädningsrum behövs, till exempel duschbås
  • Ta bort vegariska torsdag och mer husmanskost
  • Varför har vi inte en Jämlik skola?!
  • Sommarjobb från det år man fyller 15 år och högre lön
  • Äventyrsbad på Eddahallen

Förslag och frågor som skickats in av ungdomar 2024.

Skriv ut metodstödet

Här finns en PDF du kan ladda ner och skriva ut med information om ungdomsfullmäktige, samt metoden för att ta fram idéer. , 1.2 MB.

Innehållet i PDF:en kan du också läsa här nedanför:

Vilka idéer och förslag vill du framföra till våra förtroendevalda politiker i Skellefteå kommun? Din åsikt är viktig när det gäller att identifiera
områden som behöver förändring, förbättring eller utveckling. Inom områden som skola, fritid, kultur, samhällsplanering, kommunikationer, trafik, miljö, arbete, bostäder, konsumentfrågor, barn- och familjeomsorg samt äldreomsorg, vilka idéer och förslag har du för att göra Skellefteå till
en ännu bättre plats att leva och verka i?

Dina synpunkter är viktiga för att forma kommunens framtida riktning och säkerställa att politikerna tar hänsyn till ungas behov och
önskemål. Ta chansen att påverka och dela med dig av dina idéer för att bidra till en positiv utveckling av Skellefteå.

Förslag till metod för klassrådet

  • Brainstorm som metod (enskilt) - en brainstorm är en kort och snabb explosion av förslag och idéer.
  • Deltagarna associerar fritt utifrån ett påstående eller en fråga som ledaren
    ställer.
  • Allt som sägs ska skrivas upp!
  • Som ledare så ska du ej värdera eller sortera bland förslagen förrän
    brainstormingen är slut.
  • När idéstormen är slut börjar värderingen, sorteringen och dialogen i klassen över vilk a förslag som ska skickas till elev-och programrådet, som sedan skickar en sammanställning från respektive skola tillungdomsfullmäktige.

Steg för steg i metoden

1. Tyck till enskilt! (Använd Post-it lappar)

Frågeställningen till klassrådet

Använd Post-it-lappar för att dela dina idéer
och förslag om vad som behöver förändras,
förbättras eller utvecklas i din vardag. Ett förslag
per post-it lapp.

Gör en idéstorm på varje område
Här kommer några förslag:

  • Skola (arbetsmiljö, organisation, måltider, mm)
  • Fritid (idrottsverksamhet, fritidsgårdar, badhus mm)
  • Samhällsplanering, kommunikationer, trafik, miljö, konsument, jobb, bostäder, barn och familjeomsorg och äldreomsorg, folkhälsofrågor
  • Sätt upp elevernas förslag på tavlan och dela upp förslagen i rubriker som till exempel skola, fritid, bussar med mera.

2. Dela in eleverna i grupper efter intresse under respektive rubrik för fördjupad dialog kring idéerna och förslagen.

3. Det är viktigt att poängtera att alla frågor är viktiga. Rangordna vad som är viktigast av förslagen just nu i varje grupp (exempelvis 1-10. Där 10 är viktigast).

4. Låt klassen välja vilka förslag de vill skicka till Ungdomsfullmäktige. Skolans elevprogramrådsrepresentanter samlar och jämför förslagen
med andra klasser innan de slutligen skickas in till Ungdomsfullmäktige.

Fakta: Berörda nämnder i Ungdomsfullmäktige

1. Kommunstyrelsen
2. Personalnämnden
3. Valnämnden
4. Bygg- och miljönämnden
5. Samhällsbyggnadsnämnden
6. Konsumentnämnden
7. Gemensam överförmyndarnämnd
8. För-och grundskolenämnden
9. Gymnasienämnden
10. Nämnden för support och lokaler
11. Fritidsnämnden
12. Kulturnämnden
13. Socialnämnden

Idéerna och förslagen till Ungdomsfullmäktige har spänt över olika områden med syfte att förbättra skolmiljön, fritidsaktiviteter och samhället i stort. Tidigare förslag har inkluderat:

  1. Fritidsaktiviteter: Önskemål om utökade och varierade fritidsaktiviteter för att ge unga fler möjligheter till meningsfulla och roliga aktiviteter utanför skolan.
  2. Mötesplatser och äventyrsbad: Förslag om att skapa fler mötesplatser och äventyrsbad för att främja gemenskap och hälsosamma aktiviteter inom kommunen.
  3. Arbetsmöjligheter för unga: Initiativ för att möjliggöra för unga att börja sommarjobba tidigare än årskurs 9, vilket kan bidra till både personlig utveckling och ekonomiskt oberoende.
  4. Bostadsfrågor: Önskemål om att kommunen ska satsa på att bygga mer prisvärda bostäder för att underlätta för unga att etablera sig på egen hand.
  5. Skolmiljö: Uppmärksammande av problem inom skolmiljön, såsom kalla klassrum och behovet av förbättringar i omklädningsrummen, bla duschbås.
  6. Kollektivtrafik och trygghet: Förslag och synpunkter gällande kollektivtrafiken, inklusive önskemål om förbättringar för att öka säkerheten och tryggheten för unga på bussar.

Genom att lyfta dessa förslag till Ungdomsfullmäktige har elevråden och programråden aktivt deltagit i att påverka och forma förändringar som påverkar unga människors liv och välbefinnande i kommunen.

Mer om Ungdomsfullmäktige

Ungdomsfullmäktige spelar en avgörande roll i att stärka ungas möjligheter till delaktighet i samhällsutvecklingen i Skellefteå kommun. Genom att fokusera på områdena skola, fritid och samhälle ger det unga människor en röst och en plattform för att uttrycka vad som är viktigt för dem både i nuet och inför framtiden.

Under Ungdomsfullmäktige ges politiker och tjänstepersoner en bred och mångfacetterad insyn i ungas perspektiv. De presenteras med ett smörgåsbord av idéer och förslag som speglar ungas behov, önskemål och visioner för sin vardag. Detta ger politikerna en unik möjlighet att förstå vad som engagerar unga och vilka områden de önskar förändra, förbättra och utveckla.

Viktigt är att dessa insikter och förslag inte bara ses som en engångshändelse utan som en kontinuerlig dialog. Att offentlig sektor aktivt lyssnar på och tar tillvara ungas idéer är inte bara ett demokratiskt ideal utan en konkret metod för att skapa meningsfull förändring. Ungdomsfullmäktiges roll sträcker sig således bortom det evenemangsmässiga och blir en katalysator för en mer inkluderande och barnrättsorienterad beslutsprocess. Återkoppling till unga blir därmed central för att stärka barnrättsperspektivet och säkerställa att deras röster inte bara hörs utan också tas på allvar i framtida nämndsbeslut.

Tidigare ungdomsfullmäktige


Jörgen Svedberg, samt skolfritidsledare och skolvärdar på gymnasiet

Senast uppdaterad: