NPF-certificering i skolorna
Utbildning av personal i skolan.
- Förslagsläggare: Eva Elisabeth Hunstad
- Besvaras av: Nämnd och/eller förvaltning
- Registrerat: 2025-01-14
- Ärendenummer: #516890
Vad vill du ska ändras eller förändras?
Skellefteå kommuns skolpersonal skulle utbildas till att bli en föregångskommun i fråga om NPF-certificering.
Varför vill du att det ska ändras eller förändras?
Det framgår i forskningen att dessa elever får sämre betyg/förutsättningar i sin utbildning vilka får negativa konsekvenser för deras framtid samt att i denna grupp också finns många hemmasittare. För en jämlikare skolgång och högre andel behöriga till gymnasiet!
Svar
Hej och tack för att du hör av dig till oss!
I enlighet med Skollagen ska skolan se till att alla elever få den ledning och stimulans de behöver för att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som gäller, ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser.
Därför arbetar förvaltningen kontinuerligt med att stärka grundkompetensen hos all skolpersonal samt genomför grundanpassningar i klassrummet som gynnar alla elever. Målet är att skapa en tillgänglig lärmiljö för alla.
När det gäller elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) deltar elevhälsan i utbildningsinsatser och forum för att sprida kunskap. Det finns också specialpedagogiska nätverk som bidrar till detta arbete.
Eftersom målgruppen inte är homogen, kan det vara svårt att erbjuda en heltäckande utbildning inom NPF-diagnoser. Insatserna måste anpassas efter individens behov. Därför har alla skolor möjlighet att söka kompletterande stöd på individ-, grupp- och organisationsnivå, från förskola till vuxenutbildning.
Med vänlig hälsning
Cathrine, Biträdande avdelningschef grundskola