Hemtjänst
För att du ska kunna bo kvar hemma kan du få stöd från hemtjänsten. Hemtjänsten hjälper dig med sådant som du inte klarar på egen hand, exempelvis med personlig omvårdnad. Hemtjänstens samordnare planerar insatserna och arbetsuppgifterna utförs av undersköterskor och vårdbiträden.
För att få stöd från hemtjänsten måste du ha ett beslut från beslutsenheten. Om du vill ansöka om stöd kontaktar du avdelningen för vård- och omsorgs beslutsenhet via kommunens kundtjänst. Tillsammans med dig - och om du vill dina anhöriga - utreder vi vilka behov av stöd du har.
Det är bra om du i förväg tänker igenom vad du inte längre själv klarar av.
Du kan bland annat få beslut om:
- stöd med på- och avklädning morgon och kväll
- stöd med personlig hygien som att tvätta dig, raka dig, duscha och borsta tänderna
- stöd att förflytta dig i ditt hem
- stöd med att städa, bädda, tvätta och slänga sopor
- stöd vid måltider
- stöd för att gå ut på promenader, göra olika aktiviteter eller besöka något socialt sammanhang. Hemtjänsten kan även vara stöd (ledsagare) om du har en funktionsnedsättning som inte omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
- nattinsatser om du har behov av hjälp och stöd på natten
- telefonservice där hemtjänsten ringer och frågar hur du mår en bestämd tidpunkt varje dag
- ett trygghetslarm som du kan använda för att tillkalla personal dygnet runt för hjälp om det uppstår en nödsituation
- nattillsyn via en trygghetskamera som monteras hemma hos dig och som är ett komplement till fysisk tillsyn
- matservice i form av att du får äta på ett vård- och omsorgsboende eller en skola eller färdiglagad mat hem.
Hur vet du att det är hemtjänst som knackar på?
Känner du dig osäker på vem som knackar på? Be personen att identifiera sig med sitt kommun-ID. Hemtjänstpersonal har då en skyldighet att legitimera sig för dig som vårdtagare.
Just nu befinner sig kommunen mellan två system, där hemtjänstpersonal antingen kan uppvisa ett vitt kommun-ID med namn, bild och anställning eller legitimera sig via en app i arbetsmobilen där samma information framgår – namn, bild och anställning.
Appen har säkerhetsfunktioner inbyggda för att du som får besök ska kunna vara säker på att personen visar upp en ID-app och inte en bild. Dels räknar en timer ned, och dels reagerar appen på om man klickar på skärmen.
- Boliden
- Jörn
- Bureå
- Burträsk
- Lövånger
- Centrala stan med kringliggande byar och stadsdelar
- Kåge
- Byske
Kontakta hemtjänsten
Dagtid når du hemtjänsten i ditt område på det telefonnummer du har fått av oss. Du kan även ringa kundtjänst på telefon 0910-73 50 00, tryck 1.
Om du har ett trygghetslarm installerat kan du få hjälp av personal alla tider på dygnet.
Behöver du se över din hemförsäkring?
Behöver du se över din hemförsäkring?
Vissa försäkringsbolag rekommenderar att du kompletterar din hemförsäkring om andra personer har nyckel till bostaden. När du får hemtjänst, trygghetslarm eller flyttar till vård- och omsorgsboende kan du därför behöva se över din hemförsäkring så att du har fullgott försäkringsskydd.
Vård och omsorg vill rekommendera dig att ta kontakt med ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller för just din hemförsäkring då du har hemtjänst och/eller trygghetslarm och har lämnat en nyckel till hemtjänsten.
Varför det?
Det har framkommit att enskilda personer inte har fått ersättning från sin hemförsäkring då de har anmält förlust. Försäkringsbolaget har hänvisat till vad de kallar "öppen stöld". Med det menas att man själv har lämnat nyckeln till exempelvis granne, hantverkare, hemtjänst.
Din nyckel är i trygga händer hos oss
För att du ska känna dig trygg med oss bär all personal namnbricka och kan legitimera sig med kommun-ID antingen med ett vitt kort med namn, anställning och bild eller via en ID-app i arbetsmobilen med samma information.
Den nyckel du har lämnat till hemtjänsten förvaras i en så kallad nyckelgömma som monteras på eller intill din ytterdörr. Säkerhetskedja eller säkerhetslås får inte användas. Hemtjänstpersonalen, och eventuellt hemvården, har en nyckel som passar till nyckelgömman. Nyckelgömman är godkänd av Stöldskyddsföreningen, brandklassad och godkänd av alla försäkringsbolag.