"rootPage" is not defined.

Här hittar du som är senior i Skellefteå information om mötesplatser, aktiviteter och föreningar/grupper som kan berika eller förenkla livet.

De flesta vill leva sina liv efter egna villkor och önskemål, vara oberoende och klara sig själv så länge man kan. Social gemenskap är också viktig. Du som är senior – 65 år och äldre – är välkommen till våra seniorträffar där du både träffar andra seniorer och får veta mer om hur du bäst kan leva ditt liv även på äldre dar.

Seniorträffarna riktar sig i första hand till dig som är över 65 år, men också till närstående. Träffarna kan innehålla inspirerande föreläsningar eller ge information om aktuella frågor. Det är avdelningen Vård och omsorgs förebyggande verksamhet som tillsammans med lokala föreningar arrangerar träffarna några gånger per år.

Genom att ta del av konceptet Passion för livet får du tillgång till kunskap och verktyg för att skapa ett meningsfullt och självständigt liv. De områden som Passion för livet fokuserar på är naturligt åldrande, Fysisk aktivitet, förebygga fall, mat och dryck, social gemenskap, läkemedel och mycket mer! Det är områden som enligt forskningen påverkar hälsa och livskvalitet.

Bästa möjliga liv – hela livet!

Skellefteå kommun samarbetar med Medborgarskolan, ABF Skellefteå och Vuxenskolan Skellefteå kring Passion för livet. Tillsammans arbetar deltagarna med att själva skapa meningsfullhet och bibehålla sin livskvalitet. Konceptet är upplagt till ett antal träffar, så kallade livscaféer, som leds av utbildade livscoacher. Där får du som deltagare inspiration till att pröva förändringar hemma, följa upp resultat, göra nya insikter och ökad förståelse för hur man kan genomföra bestående livsstilsförändringar. I Passion för livet är det du som äger kunskaperna och avgör själv vad hen vill förändra. Livscoacherna är ofta själva seniorer.

Livscaféer i Skellefteå

I Skellefteå finns cirka 90 livscoacher och antalet livscaféer som arrangerats är flera hundra. Den utvärdering som gjorts av coacherna som lett grupperna visar att resultatet övervägande är positivt. Deltagarna har uttryckt att de uppskattat att vara i ett socialt sammanhang, de har gjort förbättringar i sina liv och fått ny kunskap.

Förändringar som deltagare har gjort:

”Jag har tagit upp kontakt med en vän via Skype.”
”Jag har satt upp nattbelysning.”
”Jag äter mer grönsaker och grovt bröd.”
”Jag har byggt in alla lösa sladdar.”
”Jag har kontrollerat med min läkare att mina läkemedel är rätt för mig.”
"Jag har börjat med styrketräning i grupp.”

Varmt välkommen till våra livscaféer!

Vill du veta mer om Passion för livet eller kanske starta en egen grupp? Kontakta oss via kommunens kundtjänst på 0910-735000.

Utbildning för nya livscoacher 2022

Nu erbjuds utbildning för nya livscoacher/handledare i konceptet Passion för livet

Plats Paviljongen Brogården. Datum 9/11 kl 9-15 och 15/11 kl 9-12

Anmälan görs till kundtjänst på tel 0910-73 50 00

Sista anmälningsdag 7/11

Utbildningen genomförs i samarbete med ABF, Medborgarskolan och Vuxenskolan Skellefteå

Du som är över 65 år kan njuta av sol och värme året runt i Skellefteå. Alla människor behöver en viss mängd solljus för att må bra. Det säger till och med forskningen och en timme i konstgjord sol motsvarar ungefär en halvtimme utomhus. Solljuset hjälper kroppen att producera vitamin D.

Så bokar du Solrummet

Solrummet är öppet vardagar kl. 8-19 och kan bokas enskilt eller i grupp om cirka 5 personer, 2 timmar åt gången. I Solrummet finns en musikanläggning, solstolar och ett fikarum. Solrummet har också en ramp för rullstolar och rollatorer. Det är gratis att boka, men ta med badhandduk till solstolen, solglasögon och solhatt. För att stunden ska bli din egen finns här ingen personal utan bara sol, sand och fågelsång.

Du bokar genom att ringa kundtjänst på 0910-73 50 00, tryck 1 för omsorg och stöd.

Solrummet finns på Brogården, Krukmakargatan 8, Skellefteå. Välkommen!

Frivilligverksamheten En hjälpande hand är till för människor som är i behov av en vän i vardagen, till exempel en pratstund, ta en promenad eller läsa tillsammans, allt utifrån önskemål och intressen.

Behöver du en hjälpande hand?

Är du senior, anhörig, med i någon pensionärsorganisation eller allmänt intresserad?

På Facebooksidan Senior i Skellefteå tipsar avdelningen för vård och omsorg om egna och andras aktiviteter och arrangemang för seniorer i Skellefteå kommun. Vi delar också med oss av information, fakta och tips som kan bidra till att du som senior kan skapa förutsättningar att leva livet bäst möjligt i Skellefteå.

Vi välkomnar dialog kring de inlägg vi gör på Facebooksidan och strävar efter att återkoppla så snart vi kan. Frågor kring specifika ärenden och ansökningar om bistånd hänvisar vi till biståndshandläggare som nås via kundtjänst.

Har du ännu ingen inloggning på Facebook är det lätt att gå med och det är gratis.

Här kommer du till Facebooksidan Senior i Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vän i Skellefteå är ett nätverk som vill skapa möjligheter för människor med olika bakgrund och kulturer att mötas kring gemensamma intressen.

Här kommer du till Facebooksidan Vän i Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fysisk aktivitet är viktigt för att förebygga och behandla många sjukdomar. I aktivitetskatalogen kan du hitta olika aktiviteter i Västerbotten.

Aktivitetskatalogen på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: